Το γεγονός ότι εξαγγέλλονται έργα
δεν σημαίνει ότι
θα γίνουν. Έτσι;

“Όταν τα χρήματα μιλάνε, η αλήθεια είναι σιωπηλή” λέει μια ρώσικη παροιμία. Και τα χρήματα που μετά την μεταπολίτευση δόθηκαν για έργα υποδομής στον αθλητισμό της χώρας ήταν πολλά. Πολλά λέω, αλλά όχι ότι κατανεμήθηκαν ορθώς.

Θυμάστε τον Ανδρέα Φούρα που ως υπουργός Αθλητισμού φρόντισε η Πάτρα να αποκτήσει μία εντυπωσιακή πληρότητα αθλητικών εγκαταστάσεων μοναδική στην ελληνική περιφέρεια και ταυτόχρονα στέγασε όλα τα μεγάλα σωματεία της πόλης σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Και εδώ στο Ηράκλειο αν δεν γινόταν ένας όμιλος ποδοσφαίρου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, ακόμα θα βλέπαμε τις κολόνες και τα ακάλυπτα σίδερα του Παγκρητίου Σταδίου.

Και επειδή τελευταία έγινε ντόρος για συμπλέγματα κατωτερότητας, ανωτερότητας και άλλων χαρακτηρισμών, με αποτέλεσμα να επανεξεταστούν αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν γίνει στο Ηράκλειο και όχι στα Χανιά, μήπως το Ηράκλειο των 174.000 κατοίκων (με Καλλικράτη) υστερεί σε σχέση με τα Χανιά των 108.000 κατοίκων (με Καλλικράτη);

Γιατί όταν το 1981 τα Χανιά αποκτούσαν το πρώτο κλειστό γυμναστήριο της Κρήτης όλοι οι υπόλοιποι αθλητές του νησιού σε ανοιχτά γήπεδα έπαιζαν μέχρι το 1985 να γίνει το “Λίντο”: Και η ιστορία έτσι συνεχίστηκε…

Μήπως τελικά θα πρέπει να δούμε ότι το Ηράκλειο δεν έχει τις εγκαταστάσεις που θα έπρεπε. Και αυτή η πόλη πρέπει να νιώθει αδικημένη…

Στα Χανιά υπάρχουν (ΕΑΚ Χανίων) κολυμβητήριο (κλειστό 25 μέτρων, ανοιχτό 50 μέτρων) πισίνα 12,5 μέτρων, εγκαταστάσεις Ιστιοπλοΐας, γυμναστήριο, κερκίδα 1.000 καθήμενων, στάδιο “Έλενας Βενιζέλου” (γήπεδο ποδοσφαίρου με φυσικό χόρτο), στίβος 8 διαδρόμων, δύο γυμναστήρια άρσης βαρών και γυμναστικής, κερκίδες 2.500 ατόμων, κλειστό μπάσκετ με γήπεδο χάντμπολ και βόλεϊ, 2 γήπεδα τένις, 3 βοηθητικά τένις, εγκαταστάσεις πινγκ-πονγκ, σκακιού, ρυθμικής, κερκίδα 250 ατόμων, σκοπευτήριο (3 ανοιχτά σκητ και τραπ, κλειστό αεροβόλου όπλου, 25 μέτρων, 50 μέτρων, κερκίδα 500 ατόμων, γυμναστήριο, σάουνα στο χώρο αυτό όπως και εστιατόριο, Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας, κλειστό γυμναστήριο Ακρωτηρίου γήπεδο Περιβολίων ενώ δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για το ποδηλατοδρόμιο Χανίων (2003) και στο κλειστό κολυμβητήριο Ακρωτηρίου αλλά ποτέ δεν έχουν ολοκληρωθεί για να δοθούν προς χρήση. Και εδώ το Ηράκλειο επί χρόνια φωνάζει να γίνει ένα κλειστό ολυμπιακών διαστάσεων κολυμβητήριο και δεν γίνεται. Και ίσως δεν γίνει…

Το Ηράκλειο, λοιπόν, διαθέτει στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο, το κλειστό του “Λίντο” (1.370 άτομα χωράνε στις κερκίδες του), ανοιχτό κολυμβητήριο (το 1979 εγκαινιάστηκε) 50 μέτρων με 600 θέσεις και πέντε γήπεδα τένις χωρίς κερκίδες (στο στάδιο Ελευθερίας) και φυσικά το στάδιο Ελευθερίας. Έχουμε εκτός ΕΑΚΗ το Παγκρήτιο στάδιο (2.500 καθήμενοι) το κλειστό στα “Δύο Αοράκια” (5.000 θέσεων) και γήπεδα τένις (8) από το “Ηράκλειο” ΟΑΑ. Αυτά είναι όμως συλλόγων. Κρατικά (ΓΓΑ) έχουμε λιγότερα. Κάνω λάθος;

Y.Γ. Το γεγονός ότι εξαγγέλλονται έργα δεν σημαίνει ότι θα γίνουν. Έτσι;