Η εφημερίδα,
η δική μας
και δική σας εφημερίδα
είναι εδώ και συνεχίζει!

«Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Έτσι δεν μας έλεγε ο Ουμπέρτο Έκο; Ήρθε η ώρα να τον διαψεύσουμε. Όπως κι εκείνους που λένε ότι «τα καλά νέα δεν είναι νέα»! Ε, λοιπόν εμείς τον Αύγουστο έχουμε νέα και μάλιστα καλά. Είναι η νέα αρχή για την «Πατρίδα»! Η εφημερίδα, η δική μας και δική σας εφημερίδα, που είναι μέρος της ιστορίας του Τύπου και του τόπου, συνεχίζει με κέφι και δυναμισμό, ήδη στα 77 της χρόνια, με σκοπό να τα… εκατοστήσει και όχι μόνο!

Από την εποχή που οι Κινέζοι ανακάλυψαν το χαρτί και ο Γουτεμβέργιος εφηύρε την τυπογραφία κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της ανθρώπινης εξέλιξης. Από το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε, τη Βίβλο, μέχρι τις σύγχρονες εφημερίδες διαμορφώθηκε ένας νέος κόσμος.

Η αγωνία για το σήμερα και το αύριο, η φυσική περιέργεια του ανθρώπου για το πώς και το γιατί, η αναζήτηση νέων τόπων και τρόπων διαβίωσης, η  ανάγκη της ενημέρωσης για το τι συμβαίνει δίπλα μας, μακριά μας, στον κόσμο, δημιούργησε τον Τύπο. Χιλιάδες εφημερίδες εκδόθηκαν στην πάροδο του χρόνου, η ιστορία του ανθρώπινου γένους συνδέθηκε με την ανακάλυψη, τη γνώση των πραγμάτων, την κατάκτηση της πληροφορίας.

Η διάδοση της είδησης με τρόπο αντικειμενικό και χωρίς παραμορφώσεις, η μετάδοση γεγονότων και πληροφοριών ήταν το ζητούμενο για τις εφημερίδες που κυκλοφόρησαν από τον 17ο αιώνα και μετά. Εφημερίδες όπως περίπου τις ξέρουμε, με τη σημερινή τους μορφή. Αλλά τα πράγματα άλλαξαν ταχύτατα την τελευταία 20ετία με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και δη του διαδικτύου. Θα πείτε, τι είναι 20 χρόνια μπροστά στα 400 του Τύπου; Τίποτα και τα… πάντα, όπως αποδείχθηκε!

Σε αυτή τη μακραίωνη ιστορία του Τύπου προστέθηκε πριν 8 δεκαετίες  σε αυτό τον ευλογημένο τόπο, την Κρήτη, και μια εφημερίδα που έμελλε να γράψει με  χρυσά γράμματα την ιστορία του νησιού – και όχι μόνο.

Η ΠΑΤΡΙΣ που εκδόθηκε το 1946 από τον Αθηναγόρα Μυκωνιάτη και τις «ευλογίες» του Σοφοκλή Βενιζέλου έμελλε να παίξει τον δικό της ιστορικό, πολιτικό και παιδευτικό ρόλο στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής κοινωνίας της Κρήτης.

Τρεις γενιές της οικογένειας πήραν στους ώμους τους αυτή την ιστορική εφημερίδα και κατάφεραν να τη σηκώσουν ψηλά, να την εκσυγχρονίσουν, να την ενδυναμώσουν, να φτάσει στο σημείο ο κόσμος, οι πολίτες και οι παράγοντες του νησιού να λένε: «Το έγραψε η ΠΑΤΡΙΣ»! Η εφημερίδα έγινε συνώνυμο της σοβαρής και έγκυρης πηγής, είναι χρόνια τώρα το ντοκουμέντο που φυλάσσεται σε βιβλιοθήκες, σε αρχεία, σε φακέλους, ακόμη και δικογραφίες.

Εάν θέλεις να δείξεις τι συνέβη στον εμφύλιο στην Κρήτη, τι έγινε με την απαγωγή της Τασούλας, με τις μεγάλες βεντέτες στο νησί, με τη λειψυδρία στο Ηράκλειο, την αυθαιρεσία, τα έργα στο νησί, τον ΒΟΑΚ, που δεν έγινε, τα χάλια του αεροδρομίου, τις προσωπικότητες που ήρθαν στο νησί, τι θα διαβάσεις; Εάν θέλεις να μάθεις για τους πολιτικούς ηγέτες, τους δημάρχους, τι συνέβη τη μία ή την άλλη περίοδο, πού θα ανατρέξεις;  Στο αρχείο των εφημερίδων και δη της «Πατρίδος», που είναι η αρχαιότερη επιζήσασα εφημερίδα του νησιού και μια από τις παλαιότερες πλέον στη χώρα.

Αλλά όπως συνέβη με όλα τα έντυπα του κόσμου, και η «Π» βρέθηκε σε περιδίνηση, πέρασε δύσκολες ώρες. Η κρίση του Τύπου αρχικά με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, μετά με την έλευση των μέσων του δικτύου. Ήταν και οι δομικές αδυναμίες του μέσου, το υψηλό κόστος, το χαρτί, τα μελάνια. Ασήκωτα βάρη. Μετά ενέσκηψε και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και λίγο αργότερα  η πανδημία – ήρθαν κι έδωσαν απανωτά χτυπήματα. Λες -για να αστειευτούμε-  και ένα αδιόρατο χέρι της εξουσίας δεν σήκωνε πια την σοβαρή, μετρημένη κι έγκυρη κριτική, προτιμώντας της «φαστ φουντ» ενημέρωση.

Είτε υπήρξε θύμα της δημοφιλίας του, είτε όχι ο Τύπος έχει σοβαρά θέματα και ανάλογα υπήρξαν και για μας, τη δική μας, της δικής σας εφημερίδας. Η ΠΑΤΡΙΣ αντιστάθηκε όλα αυτά τα χρόνια, έδωσε μάχες με τη βοήθεια της ιδιοκτησίας και των ανθρώπων της να κρατηθεί όρθια. Και μέχρι εδώ τα κατάφερε! Όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα μπορούν και να αντιληφθούν τον άθλο να μείνει ως εδώ η εφημερίδα, να είναι ζωντανή και να συνεχίζει!

Τώρα περνάμε σε μια νέα φάση. Και αυτή ελπίζουμε ότι θα είναι ιστορική. Γίνεται ένα νέο ξεκίνημα. Και μπορούμε να πούμε πια με βεβαιότητα και αισιοδοξία: Ναι, η ΠΑΤΡΙΣ είναι ακόμη εδώ! Και συνεχίζει! Και φιλοδοξεί να μεγαλώσει.

Μπαίνει στην τρίτη περίοδο της ζωής της με τη βοήθεια άξιων και ευαίσθητων συμπολιτών μας, που ξέρουν καλά ότι πρέπει πάση θυσία να μακροημερεύσει η εφημερίδα, που πια έχει συνδεθεί με τη  ζωή και την καθημερινότητα των Ηρακλειωτών, των Κρητικών. Που θα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί στα περίπτερα, στα καφενεία, στα σπίτια, στις πλατείες, στα μαγαζιά και οι αναγνώστες μας θα συνεχίσουν να λένε «το έγραψε η ΠΑΤΡΙΣ»!