Οι επιστήμονες παρατηρούν αλλαγές στο κλίμα της Γης σε κάθε περιοχή και σε ολόκληρο το κλιματικό σύστημα.

Η ποσότητα  πάγου που έλιωσε μια και μόνο μέρα στην Γροιλανδία  στις 27 Ιουλίου, θα αρκούσε για να καλύψει με πέντε εκατοστά νερού ολόκληρη τη Φλόριντα . Οι θερμοκρασίες στην περιοχή ανέβηκαν κατά 10 βαθμούς Κελσίου παραπάνω από το κανονικό για την εποχή, εξαιτίας του καύσωνα που χτύπησε  το βόρειο ημισφαίριο.

Στη Γερμανία που μέτρησε πάνω από 180 νεκρούς από τις μεγάλες πλημμύρεςήρεμα ποταμάκια μετατράπηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη σε ορμητικά ρεύματα πλημμυρίζοντας πόλεις, χωριά, επαρχιακούς δρόμους ακόμα και αυτοκινητοδρόμους, όπως ο Α61 μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας.

Οι περισσότεροι ειδικοί αποδίδουν την βιβλική καταστροφή σε μεγάλο βαθμό στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία προκαλεί ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2018 εκτιμά ότι, μέχρι το 2050, θα υπάρξουν 143 εκατομμύρια περιβαλλοντικοί μετανάστες από περιοχές της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής νοτίως της Σαχάρας και της νοτιοανατολικής Ασίας.

Προχθές  η ειδική επιστημονική, διακυβερνητική ομάδα του ΟΗΕ για το κλίμα,απηύθυνε δραματική έκκληση στις κυβερνήσεις, υπογραμμίζοντας στη νέα έκθεσή της , ότι παρατηρούνται σοβαρές αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη που επηρεάζουν όλες τις περιοχές, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό των ατμοσφαιρικών ρύπων, να μην επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου τις επόμενες δεκαετίες.

Η έκθεση περιλαμβάνει σημαντικά νέα επιστημονικά δεδομένα για την επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο κλίμα, που εκτιμάται ότι θα έχουν σημαντική συμβολή στην παγκόσμια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή. Θεωρίες αμφισβήτησης της επίδρασης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο κλίμα του πλανήτη είχαν στο παρελθόν υιοθετηθεί ακόμη και από την αμερικανική διοίκηση, επί ημερών Τραμπ, προκαλώντας σημαντική οπισθοδρόμηση της παγκόσμιας προσπάθειας για μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Στη νέα έκθεση, τονίζεται ότι οι επιστήμονες παρατηρούν αλλαγές στο κλίμα της Γης σε κάθε περιοχή και σε ολόκληρο το κλιματικό σύστημα. Πολλές από τις αλλαγές που παρατηρούνται στο κλίμα είναι πρωτοφανείς σε χιλιάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, και ορισμένες από τις αλλαγές που έχουν ήδη αρχίσει -όπως η συνεχιζόμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας- είναι μη αναστρέψιμες για εκατοντάδες έως χιλιάδες χρόνια.

Οι ισχυρές και συνεχείς μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και άλλων αερίων του θερμοκηπίου θα περιορίσουν την κλιματική αλλαγή, τονίζουν οι επιστήμονες. Ενώ τα οφέλη για την ποιότητα του αέρα θα έλθουν γρήγορα, θα χρειαστούν 20-30 χρόνια για να σταθεροποιηθούν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Η έκθεση παρέχει νέες εκτιμήσεις για τις πιθανότητες να ξεπεραστεί το επίπεδο υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5°C τις επόμενες δεκαετίες και διαπιστώνει ότι εάν δεν υπάρξουν άμεσες, ταχείες και μεγάλης κλίμακας μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας κοντά στους 1,5°C ή ακόμη και στους 2°C θα είναι απρόσιτος.

Η έκθεση δείχνει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ανθρώπινες δραστηριότητες ευθύνονται για περίπου 1,1°C της αύξησης της θερμοκρασίας από το 1850-1900 και διαπιστώνει ότι κατά μέσο όρο, τα επόμενα 20 χρόνια, η παγκόσμια θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει ή να υπερβεί τον στόχο του 1,5°C για την αύξηση της θερμοκρασίας.

Πολλά χαρακτηριστικά της κλιματικής αλλαγής εξαρτώνται άμεσα από το επίπεδο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι είναι συχνά πολύ διαφορετικό από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Για παράδειγμα, η αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από την ξηρά είναι υπερδιπλάσια στην Αρκτική.

Η έκθεση προβλέπει ότι τις επόμενες δεκαετίες οι κλιματικές αλλαγές θα αυξηθούν σε όλες τις περιφέρειες.

Με 1,5°C αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, θα υπάρξουν αυξανόμενα κύματα καύσωνα, μεγαλύτερες ζεστές εποχές και μικρότερες κρύες εποχές. Στους 2°C της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τα ακραία φαινόμενα θερμότητας θα έφταναν συχνότερα σε κρίσιμα όρια ανοχής για τη γεωργία και την υγεία, δείχνει η έκθεση.

Αλλά δεν σχετίζεται μόνο με τη θερμοκρασία. Η κλιματική αλλαγή επιφέρει πολλαπλές διαφορετικές αλλαγές σε διάφορες περιοχές –οι οποίες θα αυξηθούν με την περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας. Αυτές περιλαμβάνουν αλλαγές στην υγρασία και την ξηρότητα, στους ανέμους, το χιόνι και τον πάγο, τις παράκτιες περιοχές και τους ωκεανούς.