Οι ίδιοι άνθρωποι
που δεν έχουν ασχοληθεί με το μέλλον της πόλης,
θα… γνωμοδοτήσουν για μια μελέτη;

Πίσω στο όχι και τόσο μακρινό 2008, θυμάμαι που ως «νέος» σχετικά δημοσιογράφος, προσπαθούσα να καταλάβω πώς εκτελούνται και πώς προχωρούν τα δημόσια έργα και γενικότερα να αντιληφθώ πώς λειτουργεί ο κόσμος διότι ελάχιστα πράγματα από τα αυτοδιοικητικά με ενδιέφεραν.

Μιλούσα λοιπόν με έναν αντιδήμαρχο (δεν έχει σημασία τελικώς σήμερα το όνομά του μάλλον), που προσπαθούσε σαν δάσκαλος προς τιμήν του, να μου εξηγήσει πώς θα διαμορφωθεί η γέφυρα Παπαναστασίου, πώς θα ολοκληρωθούν οι κόμβοι και πώς θα έρθουν οι νέες εργολαβίες να επισφραγίσουν την «κοσμογονία» του 2004 και των Ολυμπιακών Αγώνων. Αν και … παιδί τότε (τουλάχιστον δημοσιογραφικά) θυμάμαι να ρωτάω με απορία, πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα, όπως αυτό που σχεδιάζεται από Παπαναστασίου μέχρι Κνωσού.

«Θα το δούμε Γιάννη μου. Θα το δούμε. Αυτό μας επιβάλλει πάντως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αν δεν δουλέψει θα φτιάξουμε άλλες μελέτες να διορθώσουμε» είχε πει τότε ο αντιδήμαρχος.

«Μην τον ακούς, τρελαίνει ένα Σύνταγμα! Γράψε τα όπως τα κατάλαβες και πες τα έξω από τα δόντια» είχε πει τότε ο αρχισυντάκτης.

Σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά, διαπιστώνω ότι όχι μόνο «δεν το έχουμε δει» αυτό που ήταν να δούμε το 2008, αλλά ότι η κατάσταση πηγαίνει προς το χειρότερο.

Και το ζήτημα δεν είναι, πως το πρόβλημα που έβλεπε ένας νέος τότε, χωρίς ιδέα περί τεχνικών έργων, το βρήκαμε μπροστά μας. Το ζήτημα είναι πως αποδεικνύεται πλέον στην πράξη, ότι διαχρονικά οι δημοτικές αρχές αναζητούσαν το … τσιμέντο για το τσιμέντο, διότι αυτό φέρνει ψηφαλάκια.

Διότι είναι δυνατόν από το 2008 έως και σήμερα,  κανένας δήμαρχος, κανένας αντιδήμαρχος και κανένας περιφερειάρχης να μην είχε δει αυτό το περίφημο πρόβλημα της διχοτόμησης; Είναι δυνατόν από το 2008 έως και σήμερα να μην υπάρχει ούτε μία επικαιροποιημένη μελέτη για τον δήμο Ηρακλείου, που να προτείνει έστω λύσεις για τα υπαρκτά προβλήματα; Δεν συζητάμε για ένα χρόνο ή δύο, καθυστερήσεων και ολιγωρίας. Μιλάμε για 15 ολόκληρα χρόνια!

Και σήμερα ερχόμαστε να γνωμοδοτήσουμε για το νέο ΒΟΑΚ; Γιατί; Οι ίδιοι άνθρωποι που τόσα χρόνια δεν έχουν ασχοληθεί με το μέλλον της πόλης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, θα … γνωμοδοτήσουν για μια μελέτη;

Χαιρόμαστε γιατί έρχεται επιτελούς ο ΒΟΑΚ. Βλέπουμε ξανά το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Όμως σ’ αυτό το «δάσος» ο επόμενος δήμαρχος Ηρακλείου και ο επόμενος περιφερειάρχης Κρήτης, οφείλουν να έχουν επιτέλους ρόλο ουσίας.

Οφείλουν να «σπάσουν αυγά» κι οφείλουν να δουν το μέλλον.

Προεκλογική περίοδος έρχεται. Προσωπικά αναμένω απ’ όλους τους υποψήφιους αυτοδιοικητικούς της πόλης, να μας παρουσιάσουν τις θέσεις τους επ’ αυτών των θεμάτων και να μας απαντήσουν γιατί δεν έχουμε ακόμα καν στοιχειώδεις μελέτες για τα βασικά προβλήματα.