Αντιθέτως, όμως, οι δισεκατομμυριούχοι
πληρώνουν πολύ λιγότερους προσωπικούς φόρους από άλλους φορολογούμενους

«Ήμουν υποχρεωμένος να ξοδεύω τρία εκατομμύρια το χρόνο.  Ελάτε στη θέση μου».

Αυτό έλεγε ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου, τη δεκαετία του ‘50, για τα εκατομμύρια λίρες Αγγλίας που έπρεπε να «φάει», ζητώντας ψιλοειρωνικά και περιπαικτικά από τους χειμαζόμενους υπηκόους  του να έρθουν στην θέση του. Φευ. Προφανώς κάτι τέτοια έλεγε γι’ αυτό ήταν και ο τελευταίος μονάρχης της χώρας του.

Σήμερα  στην εποχή της πολιτικής ορθότητας οι δισεκατομμύριουχοι δεν κάνουν επίδειξη του πλούτου τους, όμως φτάνουν στους 2.700  σε αριθμό  που έχουν συγκεντρώσει πλούτο που φτάνει τα  13 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αν σ’ αυτόν  τον κτηνώδη πλούτο επιβληθεί ένας ελάχιστος φόρος της τάξης του 2%  θα μπορούσε να συγκεντρωθούν 250 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, λέει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Φορολογικό Παρατηρητήριο της ΕΕ.

Αντιθέτως  όμως οι δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν πολύ λιγότερους προσωπικούς φόρους από άλλους φορολογούμενους με λιγότερα περιουσιακά στοιχεία, επειδή μπορούν να «παρκάρουν» τον πλούτο τους σε εταιρείες-κελύφη, που τους προστατεύουν από το φόρο εισοδήματος, τονίζεται  στην Έκθεση Παγκόσμιας Φοροδιαφυγής 2024.

Μόλις το 4% των παγκόσμιων φορολογικών εσόδων προέρχεται σήμερα από τη φορολόγηση του πλούτου, ενώ σε ορισμένες χώρες το φτωχότερο 10% του πληθυσμού πληρώνει μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός του σε φόρους απ’ ό,τι το πλουσιότερο 10%!

Από την άλλη τα 250 δισ. είναι αρκετά για να βγουν 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι από την πείνα, να παραχθούν αρκετά εμβόλια για όλο τον κόσμο και να δοθεί πλήρης ιατροφαρμακευτική και κοινωνική κάλυψη σε όλους τους κατοίκους των χωρών μικρού και μεσαίου εισοδήματος».

Η συνολική περιουσία μόνο των 3 πλουσιότερων ανθρώπων θα μπορούσε να συγκεντρώσει 250 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, τα οποία ξεπερνούν το άθροισμα του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) των 48 λιγότερο αναπτυγμένων χωρών.

Η συνολική περιουσία των 15 πιο πλούσιων ανθρώπων ξεπερνά το συνολικό ΑΕΠ της υπό Σαχαρικής Αφρικής.

Η περιουσία των 32 πλουσιότερων ανθρώπων ξεπερνά το συνολικό ΑΕΠ της Νότιας Ασίας.

Η περιουσία των 84 πλουσιότερων ανθρώπων ξεπερνά το ΑΕΠ της Κίνας, της πιο πολυπληθούς χώρας με 1,2 δισεκατομμύρια κατοίκους.

Επίσης, το πλουσιότερο ένα πέμπτο των ανθρώπων στον κόσμο:

  • Καταναλώνει το 45% όλου του κρέατος και του ψαριού, ενώ το φτωχότερο ένα πέμπτο λιγότερο από 5%.
  • Καταναλώνει το 58% της ολικής ενέργειας, ενώ το φτωχότερο ένα πέμπτο λιγότερο από 4%.
  • Κατέχει το 74% όλων των τηλεφωνικών γραμμών, ενώ το φτωχότερο ένα πέμπτο κατέχει το 1,5%.

• Κατέχει το 87% των οχημάτων του κόσμου, ενώ το φτωχότερο ένα πέμπτο λιγότερο από 1%.