Την ώρα που το Tik Tok  και το lifestyle κατακλύζουν την πολιτική μας ζωή, η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο δεινή θέση της κλιματικής ιστορίας της. Η αλλαγή του Ανδρέα Παπανδρέου δέχεται ισχυρές πιέσεις από την κλιματική αλλαγή, που απειλεί να τα σαρώσει όλα και να βάλει την δική της σφραγίδα στην νέα εποχή.

Μια εποχή με καύσωνες, πυρκαγιές διάρκειας, βάναυση ξηρασία και αποπνικτική αφρικανική σκόνη. Η Ελλάδα στην εσχατιά της Ευρώπης, βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος. Και ειδικότερα η Κρήτη είναι η περιφέρεια που βρίσκεται στην διακεκαυμένη ζώνη.

Και οι πολιτικοί μας; Το χαβά τους, το Tik Tok τους και το lifestyleτους! Εντελώς εκτός κλίματος, κάνουν τα στραβά μάτια στο κακό που έρχεται… Καμιά προετοιμασία, καμία μέριμνα και εμφανής προσπάθεια να καλυφθούν πίσω από την παγκοσμιότητα του προβλήματος. Μόνο που εμείς είμαστε στο μάτι του κυκλώνα, καθώς εδώ στο νότο δεν κάνει μόνο η αγάπη κρότο, αλλά και η κλιματική αλλαγή!

Ο χρόνος που απομένει και τα περιθώρια ανάσχεσης του προβλήματος είναι ελάχιστα. Το λέει και ο ΟΗΕ: δύο χρόνια από το σημείο μηδέν! Αν σε αυτό το διάστημα δεν ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα και μετριασμού των συνεπειών, το χάσαμε το παλικάρι πατριώτη! Τα σενάρια είναι εφιαλτικά: 40πλάσια αύξηση της θνησιμότητας και δημοσιονομική βουτιά στα Τάρταρα, καθώς το Α.Ε.Π. των χωρών του ευρωπαϊκού νότου θα υποχωρεί πέντε φορές περισσότερο από αυτό των χωρών του Βορρά. Την ίδια ώρα η πολιτική εικόνα της Ελλάδας και η συμπεριφορά του πολιτικού προσωπικού, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Οι… χρησμοί το Δελφών, τα σκάνδαλα της κυβέρνησης, οι παθογένειες της αντιπολίτευσης, ο κατακερματισμός των κομμάτων της αριστεράς και η ηθική κατάπτωση παραπέμπουν σε ένα κράτος για κλάματα που περιμένει θαύματα. Το «πάμε και όπου βγει» έγινε το εθνικό μας μότο, σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής. Μόνο που αυτό το μοντέλο όταν μιλάμε για κλιματική κρίση, εννέα στις δέκα φορές είναι καταστροφικό, εγκληματικό.

Η σύγκρουση του τρένου είναι αναπόφευκτη και ας νομίζουν κάποιοι αφελώς ότι θα προλάβουν το τρένο της μεγάλης φυγής! Ναι, το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και δεν αρκεί να πάρουμε μόνο εμείς μέτρα. Προέχει να δράσουν οι χώρες με το μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα – αυτές που συνέβαλαν τα μέγιστα στη δημιουργία της κλιματικής κρίσης. Μόνο που εμείς βρισκόμαστε στο λάθος σημείο (γεωγραφικά) τη λάθος στιγμή… Η Ελλάδα σαφώς και δεν μπορεί να παρέμβει στις καιρικές συνθήκες.

Μπορεί όμως να προστατεύσει καλύτερα τα δάση της, να θωρακίσει τις υποδομές της, να διαχειριστεί πιο ορθολογικά τα νερά της και να εκπαιδεύσει τους πολίτες της στο νέο τρόπο ζωής, δίνοντάς τους τα απαραίτητα εφόδια. Πού βρισκόμαστε, όμως, σε σχέση με τις πέντε παραπάνω βασικές παραμέτρους; Στο απόλυτο μηδέν! Και με τι καταγίνεται το πολιτικό προσωπικό; Να καλύψει τις πομπές του, τις αδυναμίες του, τα πάθη του, τα κόμπλεξ του, την ματαιοδοξία του και κάποιες επιταγές μεταχρονολογημένες.

Τουλάχιστον πριν πέσει φωτιά να μας κάψει, έχουμε μπει μέσω Ευαγγελάτου στο νεόδμητο τσαρδί του Κασσελάκη. Ζωντανά, ολοζώντανα. Χωρίς τρισδιάστατη απεικόνιση και περιττά γραφικά στο στούντιο. Άντε με το καλό και στο σπίτι του Βολτέρου!