Δεν διαθέτουμε
στοχευμένες πολιτικές
Η ενεργειακή κρίση έφερε στο προσκήνιο τον τουρισμό μακράς διάρκειας σε ζεστές χώρες. Την προοπτική ανθρώπων που ζουν για παράδειγμα στη Γερμανία να έρθουν τον χειμώνα να μείνουν 3-4 μήνες στην Ελλάδα με οικονομική επιβάρυνση που μπορούν να καλύψουν προκειμένου να αποφύγουν το δυσβάστακτο κόστος του ρεύματος στην παγωμένη πατρίδα τους.
Ανοικτή πρόσκληση στους Γερμανούς απηύθυνε μέσω της εφημερίδας Bild ως γνωστόν ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του κορυφαίου τουρ οπερέιτορ FTI, Ralph Schiller τους προσκάλεσε να περάσουν οικονομικά τον χειμώνα στην Τουρκία ή στην Τυνησία.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί, όπως η ολλανδική Corendon και η γερμανική TUI Group, φέρονται να αξιολογούν τη δυνατότητα να διαμορφωθούν τέτοια πακέτα που θα επιτρέπουν, με ανταγωνιστικό κόστος, τη διαμονή για ένα ή και παραπάνω μήνες Γερμανών, κυρίως στην Κρήτη αλλά και άλλες περιοχές με θερμό κλίμα, όπως η Ρόδος. Επιλέξιμες είναι κατ’ αρχήν περιοχές που εκτός από ήπιο κλίμα διαθέτουν και τις υποδομές και υπηρεσίες που θα επιτρέψουν τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας τον χειμώνα αλλά και πρωτοβάθμια περίβλεψη και σωστά οργανωμένα νοσοκομεία.
Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, απαιτούνται σχέδιο και εργασιακά, φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα.
Σύμφωνα με έρευνα των Γιάννη Τούντα, Αρίστου Δογιάδη και Αγγελικής Κατσάρη, που έγινε το 2001 και δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο της “diaNEOsis”.
“Ο τουρισμός τρίτης ηλικίας αποτελεί ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και της βελτίωσης της υγείας των ηλικιωμένων. Αυξανόμενη είναι διεθνώς και η ζήτηση από την πλευρά των ηλικιωμένων, κυρίως των συνταξιούχων των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, για αγορά ή μακροχρόνια ενοικίαση δευτερογενούς κατοικίας σε πιο θερμές χώρες τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η χώρα μας.
Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να ικανοποιήσουμε επαρκώς τη ζήτηση αυτή σε σύγκριση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Πορτογαλία, διότι δεν διαθέτουμε στοχευμένες πολιτικές για τον τουρισμό τρίτης ηλικίας και για την προώθηση της δευτερεύουσας κατοικίας.
Ανάλογη ανάπτυξη παρουσιάζει διεθνώς και ο τουρισμός υγείας, ο οποίος περιλαμβάνει τον ιατρικό τουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας”.
Σύμφωνα με την έρευνα, η ανάπτυξη του τουρισμού τρίτης ηλικίας και του τουρισμού υγείας για τους ηλικιωμένους θα επιφέρει σημαντικά οφέλη. Θα διαφοροποιήσει και θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν εμπλουτίζοντάς το με νέες υπηρεσίες.
Θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τα ετήσια οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από τον τουρισμό τρίτης ηλικίας, υπολογίζονται σε 3,7 δισ. ευρώ, από τον τουρισμό μακράς διαρκείας 1,1 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικό θα είναι και το όφελος από την αγορά δευτερεύουσας κατοικίας. Από τον ιατρικό τουρισμό αναμένονται οφέλη της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, από τον ιαματικό τουρισμό 2 δισ. ευρώ και από τον τουρισμό ευεξίας 13,5 δισ. ευρώ”. Σίγουρα δεν είναι λίγα!