Έτσι, η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων μαζί με σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία, έγιναν κορυφαία προτεραιότητα για το Ισραήλ

Η Θεσσαλονίκη για επτά ημέρες έμεινε χωρίς νερό και καλώς έγινε θέμα στα δελτία ειδήσεων πανελληνίως.

O νομός  Ηρακλείου, που από τον Μάρτιο σε πολλές περιοχές λέει το ‘’νερό νεράκι’’, μάλλον έχει δείξει μεγάλη ανοχή που δεν ξέρω πόσο θα κρατήσουν, αλλά υποπτεύομαι ότι οι κάποιοι από τους ιθύνοντες πονηρά σκεπτόμενοι θα λένε ότι φέτος η χρονιά θα είναι πιο χαλαρή γι’ αυτούς, αφού σε κάθε όχληση θα έχουν έτοιμη την επωδό: ”Δεν έβρεξε, υπάρχει θέμα, υπάρχει λειψυδρία’’ κλπ κλπ. Επειδή όμως δεν είναι όλα τα κράτη σαν την Ελλάδα που κοσκινίζει κατόπιν εορτής… και ασθμαίνουσα, δείτε τα θαύματα που κάνει με το νερό το Ισραήλ στα 70 χρόνια της ίδρυσής του.

Μάλιστα το 60% της έκτασης του Ισραήλ αποτελείται από έρημο και η χώρα διαθέτει μόνο ένα σώμα γλυκού νερού.  Παρά ταύτα και παρά μια περίοδο πενταετούς ξηρασίας, στο τέλος του 2017 η χώρα είχε πλεόνασμα νερού.

Πώς επιτεύχθηκε αυτό; Μεταξύ άλλων ‘’με την εφαρμογή” τονίζει  η πρέσβειρα του Ισραήλ Ιρίτ Μπέν-Άμπα “μιας ολιστικής προσέγγισης στον τομέα τον υδάτων η οποία περιλαμβάνει ισχυρή καινοτομία, μια προσανατολισμένη προς το μέλλον πολιτική και αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, το Ισραήλ ξεπέρασε τις ελλείψεις του σε νερό και κατέστη παγκόσμιος ηγέτης στη διαχείριση και την τεχνολογία των υδάτινων πόρων. Αυτή είναι η ιστορία του θαύματος με το νερό του Ισραήλ και πώς η εμπειρία του μπορεί να βοηθήσει και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού ή προκλήσεις στη διαχείρισή του.

Η αύξηση του πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες επιδείνωσε το πρόβλημα, αυξάνοντας το χάσμα μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς ανανεώσιμων, φρέσκων, φυσικών υδάτινων πόρων (RFNW), που προέρχονται κυρίως από τους υδροφόρους ορίζοντες και το μοναδικό σώμα γλυκού νερού του Ισραήλ, τη Θάλασσα της Γαλιλαίας. Έτσι, η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων μαζί με σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία έγιναν κορυφαία προτεραιότητα για το Ισραήλ. Πολύ σύντομα εφευρέθηκαν στο Ισραήλ τεχνολογίες πρωτοποριακές, όπως συστήματα στάγδην άρδευσης, συλλογής ομβρίων υδάτων και συστήματα ανίχνευσης διαρροών νερού, για την ενίσχυση της αποδοτικότητάς του στο νερό. Σε μια άλλη σημαντική ανακάλυψη, το Ισραήλ άρχισε να εφευρίσκει τρόπους ανακύκλωσης τεράστιων ποσοτήτων υδάτων. Το 1985 το Ισραήλ άρχισε να χρησιμοποιεί επεξεργασμένα λύματα για την αγροτική παραγωγή και να κατασκευάζει νέα περιφερειακά δίκτυα ύδρευσης για ανακυκλωμένο νερό. Σήμερα πάνω από το 85% των αποβλήτων της χώρας ανακυκλώνεται, κατατάσσοντας το Ισραήλ ως τον νούμερο ένα ανακυκλωτή νερού στον κόσμο”.

Από το 2005 το Ισραήλ ξεκίνησε επίσης ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αφαλάτωσης στον κόσμο. Από το 2015 το 30% του πόσιμου νερού του Ισραήλ προέρχεται από την αφαλάτωση και το Ισραήλ σχεδιάζει να αυξήσει σταθερά το ποσοστό αφαλατωμένου νερού που παρέχει για να φτάσει η συνολική ζήτηση στο 40% μέχρι το 2025”.