Ενώ άλλες χώρες της Ευρώπης πειραματίζονται με την τετραήμερη απασχόληση χωρίς μείωση απολαβών καθώς διαπιστώνεται ότι αποδίδει και για την επιχείρηση και για τους εργαζόμενους, η ελληνική κυβέρνηση βάζει σταδιακά τέλος στο πενθήμερο και ετοιμάζεται για την εξαήμερη εργασία.

Η τετραήμερη εβδομάδα έχει ήδη δοκιμαστεί στην πράξη. Από το 2019 η Μη Κυβερνητική Οργάνωση 4DWG εφαρμόζει τέτοια πιλοτικά προγράμματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία, την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ.

Στην πρωτοβουλία της έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα περισσότερες από 500 εταιρείες. Τα αποτελέσματα δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για θετικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Κέιμπριτζ και της Βοστώνης, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι αναρρωτικές άδειες μειώθηκαν κατά περίπου 66%, ενώ παράλληλα σχεδόν το 40% των εργαζομένων δήλωνε, μετά το τέλος του εγχειρήματος, ότι είχε λιγότερο άγχος από ό,τι πριν. Ενδιαφέρον επίσης ότι ο αριθμός των εργαζομένων που παραιτήθηκε από την θέση εργασίας του περιορίστηκε κατά 57%.

Ίσως το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι ερευνητές κατέγραψαν μια κατά μέσο όρο αύξηση του τζίρου περίπου 1,4%.

Ας σημειωθεί τέλος ότι 56 από τις 61 συμμετέχουσες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι θα διατηρούσαν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και μετά το τέλος του πειράματος.
Στην Γερμανία, 45 εταιρείες και οργανισμοί συμμετέχουν από τον Φεβρουάριο στο εγχείρημα της 4DWG.

Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν πλήρη μισθό, παρά το γεγονός ότι θα εργάζονται λιγότερες ώρες στο γραφείο ή στο σπίτι.

Πώς όμως μπορεί να λειτουργήσει η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας όταν τόσες και τόσες επιχειρήσεις στην Γερμανία υποφέρουν από έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού;
Δεν θα ήταν προτιμότερο οι εργαζόμενοι να δουλεύουν περισσότερο, αντί για λιγότερο;
Οι υποστηρικτές της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας θεωρούν ότι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων επειδή, κατά την εκτίμησή τους, θα αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι άνθρωποι που εργάζονται μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, αντί για πέντε, έχουν περισσότερα κίνητρα και επομένως είναι πιο παραγωγικοί. Επιπλέον, θεωρούν ότι θα βρεθούν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για μια θέση με τετραήμερη εργασία, οι οποίοι δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να εργαστούν πενθήμερο. Πιστεύουν ότι ακριβώς με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Στην Ελλάδα στα εργασιακά θέματα είμαστε σαφώς στην χειρότερη κατάσταση.
Χαμηλές αμοιβές, πολλές ώρες και μέρες εργασίας, άγχος, νεύρα, ελάχιστος προσωπικός χρόνος.
Αυτές οι εργασιακές συνθήκες δεν σε κάνουν παραγωγικό, χάνεις το κέφι σου για δουλειά και ονειρεύεσαι, πριν της ώρας σου, την σύνταξη.

Αν είχα δική μου επιχείρηση, όπου θα μπορούσε να εφαρμοστεί, σίγουρα θα έκανα το πείραμα της 4ήμερης εργασίας και, πιστεύω, θα είχε και επιτυχία!