Τι χρειάζομαι άλλωστε;
Ένα πτυχίο ΙΕΚ
και πέντε ζευγάρια
χέρια ακόμα
Λίγο η … τσίκνα που έχει μείνει στον αέρα από χθες, λίγο οι πρώιμες συζητήσεις για το μέλλον του τουρισμού στην Κρήτη, μπήκα στον πειρασμό ν’ ασχοληθώ λίγο παραπάνω.
Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, άρχισα να ψάχνω και να … ψάχνομαι, μετά από ένα σχετικό τηλεφώνημα για αναζήτηση Chef. «Αν βρεις στείλε μας κι εμάς». Ήταν η αποστομωτική απάντηση φίλου και επί χρόνια Chef σε γνωστό ξενοδοχείο της Κρήτης, ο οποίος δήλωνε με περίσσια άνεση, αλλά και σοβαρότητα, ότι πολλά εστιατόρια που ανοίγουν για σεζόν μόνο, αν δεν έχουν διασφαλίσει από πριν μόνιμο προσωπικό, είναι … καταδικασμένα.
Άρχισα να ψάχνω για αιτίες. Και σε αυτό το κομμάτι, οι απαντήσεις ήταν εξίσου αποστομωτικές. «Μας έχουν να δουλεύουμε σαν σκλάβοι. Μας κόβουν συντάξεις, μας κόβουν επιδόματα, μας κόβουν δώρα… οι πιο πολλοί έφυγαν εντελώς από τον Τουρισμό».
Βέβαια εγώ σκέφτομαι τώρα να μπω… γιατί με αυτή την κατάσταση, ακούω κάτι αστρονομικά νούμερα σε πληρωμές μαγείρων, που έχουν φθάσει σε κασέ κατηγορίας λαϊκών αοιδών. Τι χρειάζομαι άλλωστε; Ένα πτυχίο ΙΕΚ και πέντε ζευγάρια χέρια ακόμα. Διότι προσωπικό δεν υπάρχει πουθενά. Και δεν προβλέπεται να υπάρξει άμεσα.
«Τα παιδιά από τα ΙΕΚ;» ρώτησα ξανά χαζά. (Μα πόσες απορίες τέλος πάντων; ).
«Τα έχουν καπαρώσει όλα τα ξενοδοχεία!».
Αυτή λοιπόν είναι η συνθήκη. Chef με αμοιβές λαϊκών αοιδών, άδειες κουζίνες, έλλειψη προσωπικού, άθλιες συνθήκες εργασίες και εξάντληση ως το τέρμα. Κι ασφαλώς η συνθήκη δεν αφορά τον κλάδο των μαγείρων μόνο, αλλά όλους τους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης.
Μου έλεγε φίλος κοντινός, ότι προσλαμβάνει πλέον προσωπικό με βάση τη χιλιομετρική απόσταση από τις επιχειρήσεις του (τους φταίει και η τιμή στη βενζίνη τώρα) και τους κλείνει ετήσια συμβόλαια, ενώ τους χρειάζεται μόνο για έξι μήνες. Παρ’ όλα αυτά όμως κάποιοι φεύγουν! Γιατί τα έχουμε κι αυτά… μπορεί σήμερα να έχεις μάγειρα κι αύριο να μην έχεις, διότι διάλεξε να πάει αλλού για 500 ευρώ παραπάνω.
Σκεπτόμενος όλα αυτά, θυμάμαι και λίγο από εξαγγελίες πρωθυπουργού για ανάπτυξη του Τουρισμού στην Κρήτη, για 15 εκατομμύρια επισκεπτών το χρόνο, για μονάδες που θα είναι βιώσιμες και για προορισμούς που θα προσφέρουν προστασία του περιβάλλοντος και μοναδικές εμπειρίες! Βρε εδώ δεν έχουμε μάγειρες να κάνουν ένα πιλάφι! Τι θα τρώνε οι ξένοι; Εμπειρίες;
Κι αρχίζω να πιστεύω πως γενικά σ’ αυτή τη χώρα κάτι γίνεται πάρα πολύ λάθος. Ή εγώ είμαι πάρα πολύ λάθος τοποθετημένος σε μία χώρα που είτε δεν μου αξίζει, είτε δεν της αξίζω. Διότι για να μην καταλαβαίνω τόσα πολλά και για να μην μπορώ να συμβιβαστώ με αυτή την ηλιθιωδώς κατασκευασμένη μετριότητα, κάτι πάει στραβά. Ίσως το κεφάλι μου. Ίσως και όχι.