Οι διαρκείς συλλήψεις παιδόφιλων και παιδεραστών σ’ ένα φαινόμενο που μοιάζει με τη λερναία ύδρα, ένα κόβεις -δέκα βγαίνουν, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του διαδικτύου που έχει χίλια καλά όμως κρύβει και άλλους τόσους κινδύνους δημιουργούν στα χέρια των αρπακτικών διαρκώς νέες απειλές κυρίως για παιδιά και εφήβους, χωρίς να φεύγουν από το κάδρο και οι ενήλικες.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση των υποθέσεων σεξουαλικού εκβιασμού (sextortion), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ως στόχο εφήβους, σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρία ψηφιακής ασφάλειας ESET.
Sextortion είναι ένα είδος εκβιασμού όπου ο δράστης εξαπατά ή εξαναγκάζει το θύμα να μοιραστεί ιδιαίτερα προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο και στη συνέχεια απειλεί να δημοσιοποιήσει το υλικό, αν το θύμα δεν τον πληρώσει ή αν δεν δεχτεί να στείλει περισσότερες φωτογραφίες ή βίντεο.
Τα θύματα γίνονται διαδικτυακά φίλοι με άτομα που κρύβουν την πραγματική τους ταυτότητα και μετά εξαπατώνται για να στείλουν στους απατεώνες εικόνες ή βίντεο σεξουαλικής φύσης. Στη συνέχεια, τα θύματα αντιμετωπίζουν πιέσεις για περισσότερο τέτοιο υλικό (ή περισσότερα χρήματα), αλλιώς θα δημοσιοποιήσουν το περιεχόμενο στους φίλους και στην οικογένεια του θύματος.
Οι δράστες των εγκλημάτων αυτής της μορφής έχουν κυρίως δύο κίνητρα: Σεξουαλικό ενδιαφέρον, αλλά και οικονομικό ενδιαφέρον.
Είναι μια απειλή που μπορεί να στοχεύει και τα δύο φύλα, αν και το FBI των ΗΠΑ προειδοποίησε πρόσφατα για την κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών εκβιασμού με στόχο έφηβα αγόρια.
Η προοπτική να κυκλοφορήσουν γυμνές φωτογραφίες ή βίντεο σε φίλους και συγγενείς μπορεί να προκαλέσει σοβαρό συναισθηματικό και ψυχικό τραύμα στα θύματα. Τα παιδιά που πέφτουν θύματα επιθέσεων, συχνά ντρέπονται ή φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια από φίλους, γονείς ή δασκάλους. Μπορεί να υποκύψουν στον εκβιασμό και έτσι μπορεί ο επιτιθέμενος να απαιτήσει περισσότερες φωτογραφίες ή χρήματα.
Από τα στοιχεία της Γραμμής Βοήθειας 1480, για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021, και με βάση αυτά, στην χώρα μας σημειώθηκε σημαντική αύξηση και στην αναφορά περιστατικών σεξουαλικού εκβιασμού – sextortion (9,07%), τα οποία διπλασιάστηκαν, σε απόλυτο αριθμό, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή αναφορά αλλά και, σε σχέση με τις προηγούμενες τριμηνιαίες αναφορές του 2021. Σημειώνεται ότι για τον σεξουαλικό εκβιασμό, αναφορά γίνεται σε κάθε έκθεση δεδομένων της Γραμμής Βοήθειας 1480 ανά τρίμηνο, και ως συνήθως, σημειώνεται αυξητική τάση.
Μερικές από τις πιο κοινές μορφές sextortion είναι οι ακόλουθες:
- Phishing emails: Τα emails ισχυρίζονται ότι έχουν δει το ιστορικό σας στο Διαδίκτυο ή τις επισκέψεις σας σε porn sites και μπορεί επίσης να λένε ότι οι “χάκερς” είχαν πρόσβαση στην web κάμερα και σας κατέγραψαν.
- Phishing emails που περιέχουν γνωστούς κωδικούς πρόσβασης: Ισχύει το ίδιο με την πρώτη περίπτωση, αλλά με την προσθήκη κωδικών πρόσβασης που χρησιμοποιείτε σε διαδικτυακούς λογαριασμούς, που ενδέχεται να έχουν διαρρεύσει σε παραβίαση δεδομένων, για να δοκιμάσετε και να εμφανίζονται πιο νόμιμοι.
- Revenge porn: Απειλές για την διαρροή «ευαίσθητων» φωτογραφιών ή βίντεο στο Διαδίκτυο, μερικές φορές από πρώην συνεργάτες ή άλλα άτομα που γνωρίζετε.
- Internet of Things: Οι συσκευές Nest και Ring παραβιάζονται, ώστε οι χάκερς να πείσουν τα θύματα ότι έχουν παράνομες ηχογραφήσεις τους.
Τα περιστατικά αυτά σύμφωνα με την ESET μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν τραγική κατάληξη:
Η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι τουλάχιστον τέσσερις αυτοκτονίες είχαν συνδεθεί με υποθέσεις σεξουαλικού εκβιασμού, οι οποίες δεν είχαν καταγγελθεί.
Πολλά από τα περιστατικά σεξουαλικού διαδικτυακού εκβιασµού και εξαναγκασµού δεν καταγγέλλονται στις αρµόδιες αρχές, είτε γιατί το θύµα αισθάνεται ντροπή για το υλικό που κλήθηκε να παραγάγει είτε γιατί δεν γνωρίζει (λόγω της ανηλικότητας) ότι έχει διαπραχθεί έγκληµα σε βάρος του.