«Είναι κάτι
που το ζούμε»

Είναι οι κονσέρβες σαρδέλας και τα βρεφικά γάλατα είδη  πολυτελείας που χρειάζονται αντικλεπτικά;

Στις μέρες μας μάλλον είναι, εκεί φτάσαμε.

Εκπρόσωποι εταιρειών με αντικλεπτικά συστήματα επισημαίνουν ότι έχει αυξηθεί η ζήτησή τους κατά 10-15% από σούπερ μάρκετ.

«Είτε εντός της ΕΕ (Ελλάδα), είτε εκτός της ΕΕ (Μεγάλη Βρετανία) η κατάσταση είναι ίδια.

Αντικλεπτικά ξεφυτρώνουν παντού. Στα τυριά, στο κρέας, στα βρεφικά γάλατα, στις ψαροκονσέρβες, στις σοκολάτες και αλλού.

Εν έτει 2022, τρόφιμα βασικής διατροφής προστατεύονται ως είδη πολυτελείας, την ώρα που η φτωχοποίηση των λαών επιδεινώνεται» έγραψε πριν λίγες ημέρες η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά αναρτώντας φωτογραφίες με κονσερβοκούτια  και γάλατα για μωρά που προστατεύονται  με αντικλεπτικά, λες κι είναι κάτι πολύτιμο.

Για πάρα πολύ κόσμο πλέον όντως είναι, αφού τα χρειάζεται και  δεν μπορεί να τα αγοράσει.

Και μην μιλήσει κανείς για λαϊκισμό, πρόκειται για την θλιβερή πραγματικότητα.

Κάνεις μια βόλτα στο σούπερ-μάρκετ και βλέπεις τον κόσμο μαζεμένο, συνοφριωμένο, να αγοράζει τα απολύτως απαραίτητα και κυρίως τα είδη που είναι σε προσφορά.

«Και επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2016 είχαν παρατηρηθεί αντικλεπτικά σε κονσέρβες» αυτό βρήκε να πει, λες και έχει κάποια σημασία, πριν λίγες ημέρες στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης  σχολίασε μεταξύ άλλων  πως το ίδιο φαινόμενο αντιμετωπίζεται και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αντικλεπτικά χρησιμοποιούνται και σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, στη Βρετανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ κ.ά.» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Υπάρχουν οργανωμένες σπείρες που πάνε και κλέβουν βρεφικά γάλατα και κρέμες και στη συνέχεια τα πουλάνε αλλού. Τα αντικλεπτικά χρησιμοποιούνται όχι για να αντιμετωπιστεί η κλοπή από τον φτωχό, που δεν έχει να φάει».

Κι όμως, τα αντικλεπτικά χρησιμοποιούνται για τον κόσμο που δεν έχει να φάει ή να πάρει γάλα στα παιδιά του.

Το φάσμα της φτωχοποίησης απειλεί δύο στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία μέσα στο 2021 ξόδεψαν πάνω από το 58% του μηναίου διαθέσιμου εισοδήματος μόνο για να μπορέσουν να στεγαστούν και να τραφούν πριν οι τιμές του ρεύματος και των τροφίμων πάρουν την ανηφόρα.

Η δήλωση Μητσοτάκη ότι επί των ημερών του μειώθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες προκάλεσε θυμηδία και διαψεύσεις ακόμη και με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά αυτή η διάψευση που έρχεται από τη Eurostat είναι η πιο ηχηρή.

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας από το 2019 μέχρι και το 2021.

Ενώ λοιπόν για την πλειονότητα των 27 χωρών ο αριθμός των ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας έμεινε σταθερός ή μειώθηκε, η Ελλάδα είναι η πρώτη μεταξύ τεσσάρων χωρών (Κροατία, Λετονία και Ολλανδία οι άλλες τρεις) με «στατιστικά σημαντική αύξηση» του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας.

Και είναι τραγικό, γιατί δεν είναι κάτι που το διαβάζουμε, είναι κάτι που το ζούμε.