Ο Μπάιντεν σαν να λέει στην Κίνα με τη σύναψη της συμφωνίας

«καιρός λοιπόν για να λογαριαστούμε»,

ξετυλίγοντας το κουβάρι από εκεί που το είχε αφήσει ο Τραμπ

Πού να φτουρήσει η Μεσόγειος μπροστά στον «Ινδο-Ειρηνικό»; Σοβαροί να είμαστε, τα μεγέθη μιλούν από μόνα τους. Αν η Μεσόγειος… φλέγεται τι να πουν δυο ωκεανοί μαζί στα πρόθυρα ενός σκηνικού… ναυμαχίας για να πνιγεί ή πληγεί ο κινεζικός επεκτατισμός;

Και κάπως έτσι η συμφωνία AUKUS πήρε τη δόξα και τα φώτα από τη Σύνοδο EUMED 9, οι εργασίες της οποίας έλαβαν χώρα στην Αθήνα. Και την ώρα που οι 9 Ευρωπαίοι της Μεσογείου, υιοθετούσαν τη διακήρυξη της Αθήνας για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος, ο Μακρόν ανακαλούσε τους πρεσβευτές της Γαλλίας από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, που μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, σύναψαν την αμυντική συμφωνία AUKUS, για να βάλουν φρένο στις ορέξεις του Πεκίνου.

Την ώρα που ο οικοδεσπότης Μητσοτάκης σήκωνε το ποτήρι στο δείπνο των ομολόγων του, για μια πανηγυρική πρόποση, οι εξελίξεις στο τραπέζι της διεθνούς διπλωματίας αραίωναν το κρασί που θα μεθούσε τα συμπεράσματα της Συνόδου και θα προσέδιδε credits στον Κυριάκο.

Και μπορεί οι 9 ηγέτες στο ψήφισμά τους να τραβούσαν ελεγχόμενα το “αυτί” της Τουρκίας, για τις κάθε τρεις και λίγο ταρζανιές της στη Μεσόγειο, παίζοντας με τα νεύρα του Τσαβούσογλου, που απαίτησε από τους 8 ν’ αποσύρουν την στήριξή τους στην Ελλάδα, ωστόσο το ψυχροπολεμικό σκηνικό που στήνεται στον «Ινδο-Ειρηνικό» θέτει σε δεύτερη μοίρα τα όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας.

Ο Μπάιντεν σαν να λέει στην Κίνα με τη σύναψη της συμφωνίας, «καιρός λοιπόν για να λογαριαστούμε», ξετυλίγοντας το κουβάρι από εκεί που το είχε αφήσει ο Τραμπ. Η Βρετανία ούτως ή άλλως είναι παραδοσιακός σύμμαχος, στο όνομα του αγγλοσαξωνισμού, και η Μακρινή Αυστραλία ο πάντα πρόθυμος δορυφόρος των ΗΠΑ. Και κάπως έτσι φτιάχτηκε η αντικινεζική συμμαχία AUKUS (Australia – United Kingdom – United States), που έχει, λέει, αμυντικό χαρακτήρα.

Κάτι σαν μικρό ΝΑΤΟ δηλαδή, στο πιο ευέλικτο, για να προλάβει τις κινήσεις της ταχύτατα αναπτυσσόμενης Κίνας, που αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο την επιρροή της στον πλανήτη. Και γιατί εξανέστη ο Μακρόν; Μα γιατί χάλασε ένα μεγάλο deal της χώρας του με την Αυστραλία. Η συμφωνία των τριών περιλαμβάνει το σχέδιο για να αποκτήσει η Αυστραλία στόλο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Πρόκειται για ένα πλάνο 18 μηνών, το οποίο τερματίζει την κολοσσιαία στρατιωτική και οικονομική συμφωνία της Αυστραλίας με τη Γαλλία για αγορά 12 συμβατικών υποβρυχίων τύπου Barracuda (από την ελεγχόμενη από το γαλλικό κράτος Naval Group που θέλει να πουλήσει και στην Ελλάδα φρεγάτες) που επρόκειτο να ξεκινήσει το 2023 και είχε προϋπολογισμό άνω των  30 δισ. ευρώ! Είναι πολλά τα λεφτά και ο Μακρόν το γνωρίζει…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε πάλι προ τετελεσμένων. Το έμαθε τελευταία και καταϊδρωμένη και ας έχει χρόνια τώρα την καυτή ανάσα της Κίνας στον σβέρκο της, φοβούμενη μην η επεκτατική  πολιτική της γίνει ο βρόχος που θα την πνίξει σε εμπορικό, οικονομικό και σε ψηφιακό επίπεδο, εάν η  επέκταση των δικτύων επικοινωνίας της στο φάσμα του 5G, ανατεθεί στο Πεκίνο.

Όλα δείχνουν ότι ένας νέος ψυχρός πόλεμος αρχίζει σε αχαρτογράφητα νερά και ενδεχομένως… μολυσμένα από την σε εξέλιξη πανδημία, την οποία ο Τραμπ συνόψιζε σε… ιό της Κίνας! Τα ψυχροπολεμικά θέρετρα μεταφέρονται σε άλλα μήκη και πλάτη της γης, το διεθνές ενδιαφέρον μετατοπίζεται, οι συσχετισμοί δυνάμεων ανατρέπονται, σύμφωνα μεταλλάσσονται και η Ελλάδα βρίσκεται πάλι πάνω σε μια κινούμενη άμμο στην πάντα προβληματική γειτονιά της, που ενδεχομένως να απομακρύνεται από τα στενά συμφέροντα των ισχυρών και κατά περίσταση συμμάχων μας.

Και δυστυχώς το μεγαλύτερο πρόβλημα που καταδεικνύει ακόμα περισσότερο η τωρινή όξυνση είναι ότι η ανάσχεση της κλιματικής κρίσης δεν είναι στα συμφέροντα καμίας υπερδύναμης: υφιστάμενης ανερχόμενης και επερχόμενης…