Για πρώτη φορά την ίδια μέρα (18/2) και στο ίδιο γήπεδο, θα διεξαχθούν
οι τελικοί του Κυπέλλου Ελλάδας μπάσκετ, τόσο
στους άνδρες όσο
και στις γυναίκες

Σε λιγότερο από ένα μήνα (15-18 Φεβρουαρίου), το Ηράκλειο θα έχει ξανά την ευκαιρία να αναδείξει τον Κυπελλούχο Ελλάδας μπάσκετ, μέσα από τη διοργάνωση του Final 8 που έχει…υιοθετήσει πλέον η ΕΟΚ. Οι 7 καλύτερες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος, μαζί με τον ιστορικό Πανιώνιο που είναι θέμα χρόνου να επιστρέψει στα… σαλόνια, θα μονομαχήσουν στα «Δύο Αοράκια» για το τρόπαιο.

Η πόλη μας έχει εξελιχθεί σε σχεδόν μόνιμο οικοδεσπότη της τελικής φάσης του Κυπέλλου (με όποια του μορφή) την τελευταία δεκαετία. Το γήπεδο-στολίδι του Ηρακλείου είναι ιδανικό για την κορύφωση του θεσμού και οι παράγοντες της Ομοσπονδίας δεν είναι διατεθειμένοι να… ρισκάρουν παρά τα δικαιολογημένα παράπονα που κατά καιρούς προβάλλουν άλλες περιοχές.

Φέτος μάλιστα υπάρχει και μία σημαντική πρωτοτυπία στο πανηγύρι του μπάσκετ που θα στηθεί για ένα τετραήμερο.

Για πρώτη φορά την ίδια μέρα (18/2) και στο ίδιο γήπεδο, θα διεξαχθούν οι τελικοί του Κυπέλλου Ελλάδας μπάσκετ, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Με αφορμή το Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2025 που έχει αναλάβει η χώρα μας, η ΕΟΚ προγραμματίζει διάφορες κινήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν επιπλέον ώθηση στο μπάσκετ γυναικών, το οποίο η αλήθεια είναι ότι δεν έχει την προβολή που του αξίζει εντός των συνόρων.

Σε μια εποχή που γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την εξίσωση των δύο φύλων, ο αθλητισμός φαίνεται να ακολουθεί -έστω και με κάποια καθυστέρηση- στην ίδια κατεύθυνση.

Για ποιο λόγο οι γυναίκες-αθλήτριες να μην έχουν και στη χώρα μας, τις ίδιες δυνατότητες προβολής και αποδοχής των επιδόσεων τους, όπως οι άντρες; Τις απολαβές τους είναι βέβαιο ότι δε θα τις πλησιάσουν ποτέ ωστόσο γιατί να μην αρχίσουν να εφαρμόζονται και στη χώρα μας, κάποια από τα μοντέλα του εξωτερικού που έχουν δουλέψει;

Όλοι και όλες έχουν δικαίωμα να αθλούνται και να διακρίνονται μέσω της σκληρής δουλειάς και της προσπάθειας στο άθλημα που τους αρέσει. Κι αν αυτοί που κινούν τα νήματα στα σπορ, αρέσκονται σε παλιομοδίτικες διακρίσεις, τότε σίγουρα δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και πρέπει να αντικατασταθούν με νέα μυαλά…

Είναι ζωτικής σημασίας πλέον εν έτΕΙ 2024, οι αθλητικοί οργανισμοί, τα αθλητικά μέσα ενημέρωσης και οι ίδιοι οι αθλητές, να αναγνωρίσουν τη σημασία της ισότητας των φύλων και να λάβουν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη αντιμετώπιση των γυναικών στον αθλητικό κόσμο.

Μια πρώτη ευκαιρία θα παρουσιαστεί στο κρητικό κοινό τον επόμενο μήνα στα «Δύο Αοράκια» όπου θα γραφτεί ιστορία και ίσως αυτή η μέρα να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας τάξης πραγμάτων που σε μερικά χρόνια θα θεωρείται κανονικότητα…