Ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα των ατόμων με αναπηρία, αυτό για
τη θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού με αμοιβή από το κράτος.

Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η χθεσινή και ανάμεσα στην πλημμυρίδα των δηλώσεων για το θέμα, νομίζω ότι ξεχωρίζουν ο θάνατος ενός 25χρονου φιλοξενούμενου του παραρτήματος αποθεραπείας παιδιών με αναπηρία Θεσσαλονίκης, ένα καλό νέο και μια έρευνα που δείχνει τις στάσεις και τις αντιλήψεις για την Αναπηρία στην Ελλάδα.

Το θλιβερό γεγονός  σε βάρος του νεαρού άνδρα στον  οποίο  είχε ασκηθεί βία, υπό  αδιευκρίνιστες έως τώρα συνθήκες, στηλιτεύει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, η οποία   αναρρωτιέται πόσους  νεκρούς θα θρηνήσουμε ακόμη μέχρι να θεσπιστεί μια Εθνική Στρατηγική για την Αποϊδρυματοποίηση και την κοινωνική ένταξη.

“Χρειάζεται” -τονίζουν – “άμεσα επάρκεια σε προσωπικό, ώστε να υπάρξει σοβαρή φροντίδα για τα άτομα με αναπηρία που ζουν εσώκλειστα στα ιδρύματα και σταδιακή αποϊδρυματοποίηση, με πρόγραμμα, με σωστή χρηματοδότηση, με εκπαίδευση της πολιτικής διοίκησης, της διοίκησης και του προσωπικού των ιδρυμάτων, των ιδίων των ατόμων που διαβιούν στα ιδρύματα, με συνέπεια και στη βάση επιστημονικών δεδομένων, αλλά και στήριξη της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις στη χώρα.

Χρειάζεται ΤΩΡΑ η κυβέρνηση να εγκαταλείψει το τωρινό αποτυχημένο μοντέλο αποϊδρυματοποίησης που επί σειρά ετών αποτυγχάνει, με τραγικές συνέπειες για τις ζωές αναπήρων, χρονίως πασχόντων, αλλά και εργαζομένων στα δημόσια ιδρύματα, και να διαβουλευτεί με το αναπηρικό κίνημα για ένα νέο.

Αν τα παραπάνω δεν ξεκινήσουν άμεσα, τότε η Πολιτεία συναινεί σε ένα έγκλημα διαρκείας και η κοινωνία, όλες και όλοι εμείς οι ανάπηροι, οι χρονίως πάσχοντες και οι οικογένειές μας, θα συνεχίσουμε να θρηνούμε αθώες ψυχές θυμάτων μέσα στα ιδρύματα”.

Το καλό νέο  είναι  μια μεγάλη νίκη  για  τα άτομα με αναπηρία που ζουν στην Ελλάδα, καθώς ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημά τους, αυτό για τη θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού με αμοιβή από το κράτος.

Με τον τρόπο αυτόν θα είναι σε θέση να πετύχουν έναν βασικό τους στόχο, την ανεξάρτητη διαβίωση. Όπως τονίζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής Κ. Κυμπουρόπουλος  στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ο προσωπικός βοηθός αφαιρεί το τεράστιο κοινωνικό κόστος της διαταραχής των οικογενειακών δεσμών.

Οι γονείς πια θα έχουν τον ρόλο του γονιού και τα αδέρφια, οι σύζυγοι, τα παιδιά τον τυπικό τους ρόλο κι όχι ένα κράμα βοηθού και συγγενή, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα δρουν πλέον ανεξάρτητοι στην κοινωνία μας και θα προσφέρουν όπως ο κάθε ελεύθερος πολίτης.

Η εφαρμογή θα ξεκινήσει πιλοτικά από τις αρχές του 2022.  Με αφορμή εξάλλου την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η ΕΣΑμεΑ  παρουσίασε έρευνα σχετικά με τις «Στάσεις και τις Αντιλήψεις για την Αναπηρία στην Ελλάδα και τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και των Οικογενειών τους», η οποία πραγματοποιήθηκε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Στην ερώτηση «πώς πιστεύετε ότι αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα», ηγείται η προκατάληψη με 45,4%, έπεται η συμπόνια/οίκτος με 39,6%, η αδιαφορία 21,3%, η αμηχανία 20,9%, η απόρριψη 7,8%, και το «σαν βάρος» με 5,8%. Μόνο το 6,3% απαντά «ισότιμα» και το 5% απαντά «με θαυμασμό».

Στην ερώτηση ως προς την στάση των πολιτών απέναντι στα άτομα με αναπηρία, στην ερώτηση «Εσείς προσωπικά θα λέγατε ότι νιώθετε άβολα ή άνετα όταν συναντάτε κάποιο άτομο με αναπηρία;» το 14,2% δηλώνει ότι νιώθει «πολύ άβολα» ή «αρκετά άβολα», το 28,6% «ούτε άβολα, ούτε άνετα» ενώ το 57% «αρκετά» ή «πολύ άνετα». Η εικόνα αυτή ωστόσο ανατρέπεται προς το χειρότερο μόλις οι ερωτήσεις αποκτούν πιο προσωπικό περιεχόμενο.

Για παράδειγμα, στο ερώτημα «Ανεξάρτητα από το αν στην πραγματικότητα έχετε παιδιά ή όχι, θα θέλαμε να μας πείτε πόσο άνετα θα νιώθατε αν ένα από τα παιδιά σας διατηρούσε δεσμό με ένα άτομο με αναπηρία/χρόνια πάθηση;».

Το ποσοστό των πολιτών που νιώθουν «πολύ» ή «αρκετά» άβολα αγγίζει το 24,2%, το ποσοστό των πολιτών που «ούτε άβολα, ούτε άνετα» αγγίζει το 32,3% ενώ το ποσοστό των πολιτών που νιώθει  «αρκετά» ή «πολύ» άνετα πέφτει στο 32,6%.