«Η Εκκλησία ξεκαθάρισε ότι το θέμα είναι επιστημονικό»
Η Πορτογαλία διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19 στον κόσμο, με περίπου το 85% του πληθυσμού της να είναι ήδη εμβολιασμένο.
Οι κάτοικοι της χώρας αντιμετώπισαν τους εμβολιασμούς ως εθνική προσπάθεια και όχι ως πεδίο πολιτικής ή άλλης αντιπαράθεσης.
Τον περασμένο Ιανουάριο εικόνες από την Πορτογαλία με διασωληνωμένους ασθενείς να μεταφέρονται σε εντατικές νοσοκομείων στην Ελβετία και τη Γαλλία και γιατρούς από το γαλλικό στρατό, το Βέλγιο και τη Σουηδία να σπεύδουν να στηρίξουν το σύστημα υγείας των Ιβήρων, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Είχαν προηγηθεί οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και η αδυναμία της κυβέρνησης να πάρει μέτρα με αποτέλεσμα οι μαζικές μετακινήσεις των Πορτογάλων στην επαρχία να επιταχύνουν την διασπορά του ιού, γεγονός που στοίχησε την ζωή σε χιλιάδες ηλικιωμένους.
«Αυτό που έχει σημασία είναι ο εμβολιασμός αρκετών ανθρώπων για την προστασία ολόκληρης της ομάδας», λέει στις ενημερώσεις των δημοσιογράφων ο αντιναύαρχος Ενρίκε ντι Γκουβέια ε Μέλο, πρώην διοικητής Υποβρυχίων ο οποίος ηγείται της task force για τον εμβολιασμό της χώρας.
Ο ίδιος έχει εξελιχθεί σε ένα ήσυχο ήρωα στη χώρα, προωθώντας τους εμβολιασμούς και καταφέρνοντας να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαμαρτυρίες, κατά του εμβολίου. Σε πρόσφατη διαμαρτυρία απευθύνθηκε ήρεμα στους εκνευρισμένους διαδηλωτές λέγοντας ότι «ο πραγματικός δολοφόνος είναι ο ιός» , καθώς υπήρχαν κάποιοι στο πλήθος που κρατούσαν πλακάτ αποκαλώντας τον «δολοφόνο».
Τέθηκε υπεύθυνος του εμβολιαστικού προγράμματος τον περασμένο Ιανουάριο και έδωσε πνοή σε ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα που ξεκίνησε άσχημα δύο μήνες νωρίτερα, μετά από καταγγελίες για πολίτες που αποκτούσαν πρόσβαση στο εμβόλιο(παντού τα ίδια) χωρίς να έχει έρθει η σειρά τους. Οι καταγγελίες οδήγησαν στην παραίτηση τον προηγούμενο επικεφαλής.
Ο Γκουβέια ε Μέλο έφερε μαζί του μια ομάδα περίπου 30 στρατιωτικών, μαθηματικών και γιατρών για να συνεργαστούν με αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας για τον συντονισμό ενός δικτύου περίπου 300 κέντρων εμβολιασμού, πολλά από τα οποία λειτουργούν σε δημοτικά αθλητικά γήπεδα.
Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας αποδίδουν την επιτυχία του εμβολιασμού της Πορτογαλίας στην εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ ιατρών, στρατιωτικών και τοπικών αξιωματούχων.
Στην εξίσωση της επιτυχίας μέτρησε και η στάση της εκκλησίας. Αρχικά η Εκκλησία δεν πήρε καμία θέση, ξεκαθαρίζοντας ότι ο εμβολιασμός δεν είναι δικό της θέμα αλλά της επιστημονικής κοινότητας ,ενώ αργότερα τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του εμβολιασμού. Σε κάθε περίπτωση δεν καταγράφηκαν συμπεριφορές ιερέων που αντιδρούσαν.
Το ότι ο εμβολιασμός δεν έγινε υποχρεωτικός θεωρείται ένας άλλος σημαντικός παράγοντας. «Σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν είχαμε ανάγκη να συζητήσουμε για εντολές εμβολιασμού», δήλωσε στους Financial Times ο Ricardo Baptista-Leite, γιατρός και εκπρόσωπος υγείας των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών. «Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων καταλαβαίνει ότι η καλύτερη διαθέσιμη λύση για τον έλεγχο αυτής της ασθένειας είναι μέσω του εμβολιασμού», πρόσθεσε.
Πλέον η χώρα έχει επιστρέψει, σχεδόν, στους κανονικούς της ρυθμούς. Το σύστημα υγείας δεν βρίσκεται πλέον υπό πίεση, τα νοσοκομεία επανήλθαν στην κανονική τους λειτουργία και ο κόσμος δεν υποχρεούται να προσκομίζει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ. Εμείς εξακολουθούμε να ζούμε με συνεχείς απαγορεύσεις, οι εντατικές γεμίζουν ασθενείς, κόσμος καθημερινά πεθαίνει, χιλιάδες χειρουργεία για άλλες σοβαρές ασθένειες που θα τις βρούμε μπροστά μας πολύ σύντομα, μένουν πίσω.
Ποιοί είναι οι κερδισμένοι και οι έξυπνοι σε αυτή την ιστορία, οι Πορτογάλοι ή εμείς;