Η χώρα μας κατατάσσεται 3η στον κόσμο στη σπατάλη τροφίμων

Πόσες φορές δεν πετάξατε φρούτα και λαχανικά που είχαν χαλάσει γιατί αγοράσατε παραπάνω ποσότητες απ’ ότι τελικά χρειαστήκατε;  Πόσες φορές πέρασε η ημερομηνία λήξης από κάποιο τρόφιμο που ήταν αποθηκευμένο σε κάποιο ντουλάπι; Πόσες φορές δεν σας στοίχειωσε η εικόνα ανθρώπων να ψάχνουν για φαγητό μέσα στα σκουπίδια κι όχι πολύ μακριά, δίπλα σας;

Με αφορμή  την Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και Σπατάλη Τροφίμων» όπως καθιερώθηκε από τον  ΟΗΕ  η 29η  Σεπτεμβρίου μπορούμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία αλλά και συμβουλές για τον περιορισμό του φαινομένου:

Η χώρα μας κατατάσσεται 3η στον κόσμο στη σπατάλη τροφίμων αφού σύμφωνα με στοιχεία  του ΟΗΕ, κάθε κάτοικος πετά 142 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο.

Η   σπατάλη τροφίμων παράγει περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου ενώ την ίδια ώρα  περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ε.Ε το έτος 2015 διέτρεχε τον κίνδυνο της φτώχειας ενώ 42,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν ήταν σε θέση να διαθέσουν χρήματα για ένα ποιοτικό γεύμα κάθε δεύτερη μέρα.

Παγκοσμίως,  τρόφιμα αξίας τουλάχιστον 1,3 τρισ. δολαρίων εντάσσονται στον κύκλο της απώλειας/σπατάλης. Κι αυτό συμβαίνει όταν περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη πεινάνε. Το φαινόμενο συνοδεύεται από σοβαρές ηθικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Πρόσθετα, δημιουργεί μια σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση, μέσω της αύξησης των απορριμμάτων κι επίσης, οδηγεί σε εξάντληση φυσικών πόρων, κάποιοι από τους οποίους ήδη δεν αρκούν. Έτσι, ο ΟΗΕ συμπεριέλαβε τον περιορισμό της απώλειας/σπατάλης τροφίμων κατά 50%, στους «Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» του 2030 (SDG 12.3).

Διάφορες μελέτες επιστημόνων και οργανισμών του εξωτερικού υπολογίζουν πως μια μείωση της σπατάλης τροφίμων – στο επίπεδο της κατανάλωσης μόνο- στις αναπτυγμένες χώρες κατά 30%, θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση περίπου 400.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλλιεργήσιμης γης, τρεις φορές δηλαδή την έκταση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται ανά τον κόσμο χάνεται ή απορρίπτεται. Για την παραγωγή αυτών των τροφίμων που τελικά χάνονται ή απορρίπτονται καταναλώνεται το ένα τέταρτο της συνολικής ποσότητας του νερού που χρησιμοποιείται στον γεωργικό κλάδο κάθε χρόνο και απαιτείται καλλιεργήσιμη έκταση ίση με το μέγεθος της Κίνας.

Για την αντιμετώπιση της σπάταλης χρειάζεται στρατηγική. Έτσι πρέπει τα ψώνια να είναι μελετημένα, να επιλέγουμε και τα «άσχημα» λαχανικά που συχνά διατίθενται σε φθηνότερη τιμή, να εξαντλούμε την ημερομηνία λήξης, να κάνουμε δημιουργικό μαγείρεμα, με υλικά που περισσεύουν, να καταψύχουμε προϊόντα και να δωρίζουμε την περίσσεια τροφίμων.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να σηματοδοτήσει την περίσταση έθεσε σε λειτουργία την νέα της  ιστοσελίδα για την πρόληψη της σπατάλης των τροφίμων (https://ec.europa.eu/food/safety/food_waste/eu-food-loss-waste-prevention-hub/).

Σε αυτήν συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη και μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί για τα τελευταία νέα και τις πρωτοβουλίες που κάθε Κράτος Μέλος αναλαμβάνει προκειμένου να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων.

Ιδού όμως κάποιους απλούς κανόνες που όλοι μπορούμε να ακολουθήσουμε:

*Να προγραμματίζετε τα γεύματά σας

*Να αξιοποιείτε  τα περισσευματα των γευμάτων σας

*Προγραμματίστε τα ψώνια σας

*Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης

*Μην ξεχνάτε τον προϋπολογισμό σας

Σπατάλη τροφίμων σημαίνει σπατάλη χρημάτων.

* Διατηρείτε το ψυγείο σας σε καλή κατάσταση

* Διατηρείτε τις τροφές σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία.

*Αλλάζετε τη θέση των τροφίμων

Όταν ψωνίζετε νέα τρόφιμα, φροντίστε να τοποθετείτε στο μπροστινό μέρος τα παλιότερα που υπάρχουν στα ντουλάπια και στο ψυγείο σας. 

*Σερβίρετε μικρές ποσότητες τροφίμων, αφού ο καθένας μπορεί να ξαναγεμίσει το πιάτο του όταν το τελειώσει.

* Χρησιμοποιείτε τα υπολείμματα των τροφών

*Καταψύξτε

 * Κάντε τις τροφές σας λίπασμα

Τέλος σκεφτείτε ότι αν ο κόσμος σταματήσει τη σπατάλη τροφίμων για μια μόνο ημέρα, είναι σαν να φυτεύουμε 640.000 δέντρα  κι αν θέλετε κάτι που ν΄ακουμπά το πορτοφόλι σας,  το  κόστος για την σπατάλη στη χώρα μας είναι  1.000 έως 1.400 ευρώ ανά άτομο τον χρόνο.