Χρειάζεται καμία ειδική επεξεργασία
σε 142 επιτροπές
το αυτονόητο;
Προσπαθώ να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά, αλλά στο μυαλό μου επικρατεί τρικυμία. Δεκέμβρης γαρ. Όχι ως μήνας τρικυμιών, αλλά ως μήνας εξόδων.
Ας το ξεχάσω για λίγο. Διότι σήμερα έχουμε κινητοποιήσεις. Και μάλιστα σοβαρές και πολυεπίπεδες, για ένα σχέδιο νόμου που αφορά στο φορολογικό, το οποίο για πρώτη φορά εφαρμόστηκε επί Ανδρέα Παπανδρέου το 1994 με υπουργό Οικονομικών τον Γεώργιο Γεννηματά, αλλά καταργήθηκε 19 χρόνια μετά, το 2013 επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, με υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Στουρνάρα και αναπληρωτή υπουργό τον νυν υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα.
Η αιτιολογία κατάργησης του νόμου ήταν η αναχρονιστικότητα του, αλλά και το γεγονός πως δεν μπορούσε τελικά να πατάξει την φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.
Αυτό το νόμο, στη γενική φιλοσοφία του, προσπαθούμε να επαναφέρουμε σήμερα, δέκα χρόνια μετά την κατάργηση του, στη χώρα. Για τον οποίο νόμο (το νέο όχι τον παλιό), όσους οικονομολόγους κι έγκριτους επιστήμονες κι αν ρώτησα, μου είπαν το ίδιο πράγμα: έρχεται να καλύψει μια τρύπα στον προϋπολογισμό και τίποτα παραπάνω. Αλλά δεν το λέμε.
Ε μα να το πούμε! Γιατί δεν λέμε το ένα, δεν λέμε το άλλο, κρύβουμε εκείνο, κρύβουμε ετούτο και μια στιγμή αναρωτιόμαστε στο πλαίσιο της εσωτερικής μας αναζήτησης: «Μα φταίω εγώ κύριε πρόεδρε;».
Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά, όπως απλή είναι και η πολιτική. Απλά την κάνουμε σύνθετη, διότι αν δεν γινόταν σύνθετη, δεν θα υπήρχε και η ψευδαίσθηση ότι κάποιοι σωτήρες της πολιτικής μάς σώζουν καθημερινά.
Υπάρχει κύριοι και κυρίες ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή δεν υπάρχει; Υπάρχει όριο στο ποσό των αγορών άνω των οποίων δεν μπορείς να προχωρήσεις χωρίς τη χρήση κάρτας; Υπάρχει η δυνατότητα από το κράτος να βλέπει το ύψος των καταθέσεων μας; Υπάρχουν όλα. Για όλους. Οριζόντια.
Θέλεις λοιπόν κύριε κράτος να νομοθετήσεις; Ένα πράγμα μπορείς να κάνεις και στο λέω εγώ που δεν είμαι ούτε νομικός ούτε οικονομολόγος: Διασταύρωση! Πόσο πιο απλά;
Δηλώνει ο άλλος έσοδα 4.000 ευρώ κι έχει πέντε υπαλλήλους στην επιχείρηση του; «Τσεκούρι» κατ’ ευθείαν! Αφού δεν στέκει!
Δηλώνει ζημίες τα τελευταία 8 χρόνια κι έχει καταθέσεις 200.000 ευρώ; Επίσης «τσεκούρι». Τόσο δύσκολο είναι δηλαδή; Ή χρειάζεται καμία ειδική επεξεργασία σε 142 επιτροπές το αυτονόητο;
Απλά μαθηματικά δημοτικού χρειάζονται. Τίποτα περισσότερο. Αφού όλα τα υπόλοιπα ήδη ελέγχονται. Κι ευθιξία από τους πολίτες.
– Πόσο κάνει η δουλειά σου κύριε υδραυλικέ μου, που έκατσες στο σπίτι μου 8 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα;
– 50 ευρώ;
50 ευρώ. Μάλιστα. Κόψε μου μια απόδειξη. Δήλωσε τα σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα εσύ και στο ίδιο ηλεκτρονικό σύστημα κι εγώ.
Απλές, καθαρές λύσεις. Γιατί ώρες και φορές αναρωτιέμαι πόσο μεγάλος είναι πια αυτός ο πολιτικός κώνωψ που έχει δυνατότητες άπειρων διυλίσεων;