Το «παλληκάρι» λοιπόν, μάλλον ήξερε πολλά
περισσότερα από εμάς.
Και δεν επέμενε δίχως λόγο
Όταν άκουγα για πρώτη φορά τις λέξεις «κοσμογονία» και «υπερανάπτυξη» από κορυφαία τραπεζικά στελέχη που επισκέπτονταν την Κρήτη, εξέφραζα μέσα μου έναν προβληματισμό. Δεν μπορούσα να πιστέψω πως τα νούμερα που έβλεπαν εκείνοι διέφεραν αρκετά από τη δική μου οπτική και καθημερινότητα.
Όσο πέρναγε ο καιρός όμως, άρχιζα να το ακούω ακόμα περισσότερο. Κι αυτό που περιγράφονταν δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια εικόνα σύμφωνα με την οποία η Κρήτη θα είναι η επόμενη … Ίμπιζα, ή τέλος πάντων, ο νέος τόπος χαλάρωσης και διακοπών του Διεθνούς τζετ σετ. Άκουγα επίσης νούμερα, που ξεπερνούσαν τα 10.000.000 επισκεπτών σε ετήσια βάση με τις απαισιόδοξες προβλέψεις και που έφθαναν έως και τα 20.000.000 με 25.000.000 επισκέπτες σε μία καλοκαιρινή σεζόν!
«Εδώ δεν την παλεύουμε στους δρόμους με δέκα ενοικιαζόμενα, θα την παλέψουμε με 25 εκατομμύρια τουρίστες;» σκεφτόμουν μέσα μου, διότι όσα All Inclusive και να έχεις, ακόμα και τα 10 εκατομμύρια τουρίστες είναι πάρα πολλά.
Μετά, έπαιρνα μια παρηγοριά από το … νότο. Κι έλεγα μέσα μου «όση ανάπτυξη και να υπάρξει θα γίνει στο βορρά, αφού ο νότος με τις αρχαιολογικές του ζώνες και τις περιοχές Natura δεν έχει καμία τύχη».
Οπότε το σενάριο «κοσμογονίας» που μας παρουσίαζαν, το περιόριζα βόρεια. Όμως πριν από μέρες, έγινε μια συζήτηση που δεν την περίμενα. «Ξενοδοχεία θα γίνουν παντού» μας έλεγε με σιγουριά το κορυφαίο στέλεχος. «Και θα γίνουν με όλους τους απαιτούμενους όρους και αδειοδοτήσεις που συνάδουν με το νομικό πλαίσιο της χώρας».
Τον άνθρωπο τον περάσαμε για τρελό. «Φαίνεται δεν ξέρει το παλληκάρι» είπαμε. Προσπαθήσαμε λίγο να αναφερθούμε στις περιοχές Natura, στις αρχαιολογικές ζώνες και στα προβλήματα, αλλά εκείνος επέμενε. Το «παλικάρι» λοιπόν, μάλλον ήξερε πολλά περισσότερα από εμάς. Και δεν επέμενε δίχως λόγο.
Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου για τις περιοχές Natura και γενικότερα ο τρόπος αντίληψης της κυβέρνησης για τη διαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας, έρχεται να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό ότι «ξενοδοχεία θα γίνουν παντού». Και να καλύψει κάθε απορία για το «πώς θα γίνουν σε μια Κρήτη γεμάτη δάση και Natura». Θα γίνουν μες τα δάση και μέσα στις περιοχές Natura προφανώς.
Κι ας φωνάζουν οι οικολόγοι στον Παλίγκρεμνο. Κι ας έχουν προκύψει τόσα προβλήματα όλα αυτά τα χρόνια από τις αρνήσεις δασαρχείων και αρχαιολογίας. Όλα τα θέματα και όλα τα προβλήματα δεκαετιών, με ένα σχέδιο νόμου, λύνονται τελικά.
Οπότε ετοιμαστείτε για ξενοδοχείο πάνω από τις σπηλιές στα Μάταλα, σίγουρα ξενοδοχείο στον Παλίγκρεμνο, σύγχρονη μονάδα με θαλασσοθεραπεία και μασάζ μέσα στο φοινικόδασος στο Βάι, κι ίσως – ίσως ακόμα… ένα Boutique Hotel μέσα στο Φραγκοκάστελο.
Μη ρωτάτε πού θα πάμε οι ντόπιοι. Εμείς θα βγάζουμε χρήμα! Και θα ψάξουμε άλλες θάλασσες.