«Με κάθε πόλη που πέφτει, πέφτουν ανθρώπινα σώματα, πέφτουν όνειρα, πέφτει η Ιστορία και το μέλλον, πέφτει η Τέχνη και ο Πολιτισμός,
πέφτει η ζωή και η ομορφιά, πέφτει ο κόσμος»

Τους βλέπεις να προελαύνουν και να κατακτούν την εξουσία και θαρρείς ότι δεν βρίσκεσαι στον 21ο αιώνα αλλά στον Μεσαίωνα, στις πιο σκοτεινές  σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας  όπου επικρατούσαν η αμάθεια και οι κάθε λογής ιδεοληψίες.

Οι γυναίκες θα είναι οι πρώτες που θα πληρώσουν την άνοδο των Ταλιμπάν, που στη γλώσσα της φυλής των Παστούν σημαίνει «Φοιτητές», στην εξουσία, παρα τις διαβεβαιώσεις τους για το αντίθετο .Μόλις τα φώτα της δημοσιότητας αρχίσουν να σβήνουν, οι άλλοτε τρομοκράτες που έγιναν συνομιλητές της διεθνούς κοινότητας θα δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Αναλυτές και ξένοι διπλωμάτες ανέφεραν πως η χώρα γυρίζει 20 χρόνια πίσω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γυναικεία υπόσταση.

Άλλωστε τα πρώτα δείγμα γραφής, αναφέρει η Hellas Journal, ήταν απογοητευτικά: Αμέσως μετά τη σαρωτική κατάκτηση της χώρας, συμπεριλαμβα-νομένης της πρωτεύουσας Καμπούλ, υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια ότι λίγα έχουν αλλάξει:

από τις εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι γυναίκες έχουν ήδη εξαφανιστεί, φύλακες φέρεται να έχουν ήδη πιάσει πόστα έξω από σπίτια σημαντικών γυναικών αλλά και πολιτικών, ενώ υπάρχουν και αναφορές για δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων.

Η αλλαγή είναι εμφανής ακόμη και στην τηλεόραση. Οι τουρκικές και ινδικές σαπουνόπερες έχουν ήδη δώσει τη θέση τους σε θρησκευτικά προγράμματα ακόμη και στο κανάλι Tolo, το οποίο απέκτησε μεγάλη θεαματικότητα, μεταδίδοντας δημοφιλή σόου, όπως το Afghan Star, που πλέον συνιστούν «ανάθεμα» για τους Ταλιμπάν.

Επιπλέον σε διάφορα μέρη του Αφγανιστάν υπάρχουν αναφορές ότι γυναίκες εξαναγκάζονται σε γάμους με μαχητές των Ταλιμπάν. «Τώρα πρέπει να κάψω όλα όσα έχω πετύχει» αναφέρει μια Αφγανή σε δηλώσεις που φιλοξενεί ο Guardian.

«Δεν υπάρχουν γυναίκες στους δρόμους, αλλά υπάρχουν γυναίκες στα αυτοκίνητα που φοράνε μάσκες και με τα μαλλιά τους πλήρως καλυμμένα» αναφέρει ένας 24χρονος στην ίδια εφημερίδα.

Μια πιο ηλικιωμένη γυναίκα που βγήκε να αγοράσει τρόφιμα για την οικογένειά της στην Καμπούλ είδε ενοπλους να σπρώχνουν γυναίκες και να τις στέλνουν πίσω στο σπίτι, αλλά και να σέρνουν νεότερες γυναίκες προς άγνωστη κατεύθυνση. Πολλές γυναίκες δεν έχουν πλέον μπούργκα και προσπαθούν να αγοράσουν. «Για μένα πάντα ήταν ένα σημάδι σκλαβιάς.

Σαν να είσαι παγιδευμένη μέσα σε ένα κλουβί. Δεν έχω και ούτε ξέρω πού να αγοράσω αλλά πολλοί φίλοι μου ψάχνουν να μου βρουν» αναφέρει στη βρτετανική εφημερίδα η Νετζίν.

Πριν 20 χρόνια,  σύμφωνα με αναφορές του State Department, η γυναίκα έπρεπε να υπακούει και να εφαρμόζει του οκτώ κανόνες, τους οποίους εάν παραβίαζε, τιμωρούνταν με ξυλοδαρμό ή ακόμα και με θάνατο διά λιθοβολισμού.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το businessinsider.com, σύμφωνα με αναφορές του State Department, το 2001 οι οκτώ κανόνες που ίσχυαν για τις γυναίκες, έχοντας επιβληθεί από το καθεστώς των Ταλιμπάν, ήταν οι εξής:

  1. Έπρεπε να είναι καλυμμένες με ενδύματα από την κορφή ως τα νύχια.
  2. Δεν τους επιτρεπόταν να εργαστούν, παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.
  3. Δεν τους επιτρεπόταν να πηγαίνουν σχολείο.
  4. Είχαν περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα υγείας.
  5. Δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους χωρίς να συνοδεύονται από άνδρα-μέλος της οικογένειάς τους.
  6. Όταν έβγαιναν έξω, έμπαιναν σε ειδικά λεωφορεία, ενώ για να μπουν σε ταξί, θα έπρεπε και πάλι να συνοδεύονται από κάποιον άντρα-συγγενή τους.
  7. Γενικά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να κυκλοφορούν στον δρόμο χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άντρα, που να είναι συγγενικό τους πρόσωπο.
  8. Τα παράθυρα των σπιτιών τους έπρεπε να είναι βαμμένα, προκειμένου να μην μπορεί κανένας περαστικός απ’ έξω να δει στο εσωτερικό τους.

«Με κάθε πόλη που πέφτει, πέφτουν ανθρώπινα σώματα, πέφτουν όνειρα, πέφτει η Ιστορία και το μέλλον, πέφτει η Τέχνη και ο Πολιτισμός, πέφτει η ζωή και η ομορφιά, πέφτει ο κόσμος. Σας παρακαλώ κάποιος να το σταματήσει όλο αυτό» έγραψε στο Twitter η Ράντα Άκμπαρ, αφγανή φωτογράφος.