«Όλοι οι υπάλληλοι είναι ρομπότ»

 

Σε κυρίαρχο θέμα της αγοράς εργασίας εξελίσσεται η έλλειψη προσωπικού όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χαρακτηριστικό είναι το εύρημα έρευνας σύμφωνα με την οποία οκτώ στους δέκα εργοδότες, δηλαδή το 78%, δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο προσωπικό, εξαιτίας της έλλειψης εργαζόμενων με τις απαραίτητες δεξιότητες. Κι αυτό παρά το γεγονός αυτό ότι η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, περίπου στο 12%.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και κυρίαρχο στους παραγωγικούς κλάδους της μεταποίησης, του τουρισμού, των κατασκευών, των επιχειρηματικών υπηρεσιών, της τεχνολογίας – επικοινωνίας, των δραστηριοτήτων υγείας και της κοινωνικής μέριμνας.

Μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα όπου οι εργαζόμενοι φεύγουν τα στοιχεία δείχνουν ρεκόρ παραγγελιών  ρομπότ , που έρχονται για να καλύψουν κενά στο εργατικό δυναμικό.

Μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2022, εταιρεία της Βόρειας Αμερικής παρήγγειλαν 12.305 βιομηχανικά ρομπότ αξίας 585 εκατ. δολαρίων, 25% περισσότερες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει ο Σύνδεσμος για την Προώθηση της Αυτοματοποίησης .

Χάρη και στα θετικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η αγορά ρομποτικής στη Β.Αμερική έζησε το καλύτερο εξάμηνό της μέχρι σήμερα, αναφέρει το Reuters.

Εδώ στην Ελλάδα απέχουμε πολύ από αυτά τα μοντέλα εργασίας που ευδοκιμούν σε άλλες χώρες όπως είναι για παράδειγμα η Ιαπωνία, όπου υπάρχουν ξενοδοχεία που όλοι οι υπάλληλοι είναι ρομπότ.

Τα ρομπότ μπορεί να αντικαταστήσουν 20 εκατομμύρια εργαζόμενους στη βιομηχανία μέχρι το 2030 παγκοσμίως αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τις κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες, ενώ παράλληλα αποτελούν παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το βρετανικό γραφείο Oxford Economics, οι θέσεις εργασίας που απαιτούν τα λιγότερα προσόντα θα επηρεαστούν περισσότερο και αυτό θα γίνει με τρόπο πολύ άνισο από τη μια χώρα στην άλλη ή στο εσωτερικό της ίδιας χώρας.

Τα ρομπότ πήραν ήδη τη θέση εκατομμυρίων ανθρώπων στη βιομηχανία και προωθούνται στο εξής στις υπηρεσίες, χάρη στις προόδους στην οπτική ανάλυση, στη φωνητική αναγνώριση ή στην αυτόματη μάθηση, δηλαδή στην ικανότητα των μηχανών να μαθαίνουν.

Η έρευνα αναφέρει επίσης πως «τα ρομπότ θα έχουν όλο και μεγαλύτερη παρουσία στο εμπόριο, στην υγεία, στα ξενοδοχεία και στον τομέα της εστίασης, στις μεταφορές, αλλά και στον τομέα των κατασκευών και στη γεωργία».

Οι συντάκτες της μελέτης του Oxford Economics εκτιμούν πως το κύμα «ρομποτοποίησης» αναμένεται να αυξήσει την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας τόσες θέσεις εργασίας όσες καταργεί. Οι ειδικοί λένε πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας εξαιτίας της ρομποτοποίησης.

Εξάλλου σημειώνουν πως οι δουλειές «που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις θα επηρεαστούν πιο πολύ», καθώς και, πολύ βραχυπρόθεσμα, οι θέσεις εργασίας στα κέντρα διοικητικής μέριμνας. Αντίθετα, οι δουλειές που απαιτούν «ενσυναίσθηση, δημιουργικότητα ή κοινωνική ευφυΐα είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να εκτελούνται από τους ανθρώπους «για δεκαετίες ακόμη».