Δεν μοιάζει τόσο…αφελής ο κ.Μητσοτάκης
Στην πολιτική-έλεγαν οι παλιοί- τρία πράγματα δεν προαναγγέλλονται: Ο ανασχηματισμός, η υποτίμηση του νομίσματος και οι πρόωρες εκλογές. Τώρα πια… νόμισμα δικό μας δεν έχουμε να υποτιμήσουμε, η αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος δεν είναι ταμπού αφού έτσι κι αλλιώς δεν αλλάζει τίποτα και άρα από τα τρία μας έμεινε το ένα! Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες- η οποία για την Ελλάδα ούτε άγνωστο πράγμα είναι ούτε πρωτοφανές- ποτέ μα ποτέ δεν είναι κάτι που θα βγει ο πρωθυπουργός στο μεϊντάνι να το πει. Τι…πρόωρες και ξαφνικές εκλογές θα ήταν άλλωστε;
Λογικό και πρέπον είναι, λοιπόν, να διαρρηγνύει τα ιμάτια του και ο πρωθυπουργός ότι δεν θα κάνει εκλογές παρά μόνο στο τέλος της τετραετίας! Έτσι πρέπει να πει, έτσι λέει! Το θέμα είναι εάν το πιστεύει κιόλας ο ίδιος. Ξέρω τι σκέφτεστε μερικοί, αλλά το θέμα δεν είναι τι ισχυρίζεται ο κ.Μητσοτάκης, αλλά κατά πόσο η πραγματικότητα είναι τέτοια που αυτά που λέει σήμερα δεν θα ισχύουν αύριο.
Αφήνω κατά μέρος το γκωλικό «επειδή ένας πολιτικός ποτέ δεν πιστεύει αυτά που λέει, εκπλήσσεται όταν οι άλλοι τον πιστεύουν» και αποδέχομαι ότι και ο σημερινός πρωθυπουργός πιστεύει αυτά που λέει. Λέει αλήθειες; Μπορεί και ναι. Αυτές τις συνθήκες έχουμε σήμερα, αυτές ακολουθεί. Πόλεμος στη γειτονιά μας, οικονομική δυσπραγία και την ουρά μιας πανδημίας η οποία μας έχει ταλαιπωρήσει και μας ταλαιπωρεί ακόμη.
«Πώς θα κάνει εκλογές με αυτά που έχει στην πλάτη του; Και μάλιστα με αυτό τον εκλογικό νόμο;» μου έλεγε βετεράνος πολιτικός που…πιστεύει εις ένα πρωθυπουργό. Μόνο που κάνει την άποψή του είδηση λες και ζούμε εμείς σε άλλο κόσμο.
Καταρχάς δεν είναι επιχείρημα ότι μέσα στην κρίση δεν κάνεις εκλογές. Αστείο και μόνο που το εκστομίζεις. Ισα ίσα πολλές φορές μια εκλογική διαδικασία σε βγάζει από το αδιέξοδο γι αυτό και ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα επίκλησης μείζονος εθνικού ή οικονομικού ζητήματος για να πας στις κάλπες νωρίτερα από ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα. Οι εκλογές ουκ ολίγες φορές έχουν δώσει λύση σε αδιέξοδα όπως συνέβη το 2015- δύο φορές-, που δοκιμάσαμε «την πρώτη φορά Αριστερά» όπως συνέβη το 1989-90 (3 φορές). Άλλες πάλι δημιουργούν και μείζονα ζητήματα όπως το 1920 που καταψηφίστηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Υπάρχουν κι εκείνοι που ακόμη μετανιώνουν που δεν έκαναν πρόωρες εκλογές όπως ο Γ. Παπανδρέου το 2010-2011.
Τι να πει και ο Μακρόν που εν μέσω πολέμου έπρεπε να ακούει τις αθλιότητες της Λεπέν η οποία θέλει να παρασύρει τον γαλλικό λαό σε αυτοχειρία.
Πάμε ξανά. Δεν λέει ψέματα ο (κάθε) Μητσοτάκης όταν εμμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αλλά δεν λέει και όλη την αλήθεια. Γιατί ξέρει ότι ο πολιτικός χρόνος είναι συμπυκνωμένος και αδυσώπητος. Η πραγματικότητα σκληρή. Άλλο σκέφτεσαι να κάνεις και τελικά… χάνεις 100 ανθρώπους σε μια φωτιά. Σχεδιάζεις οικονομική πολιτική και σου σκάει πανδημία, ΔΕΗ, μετά πόλεμος. Θέλεις να βγάλεις τον Ζελένσκι στη Βουλή και σου παίζουν βίντεο- κλιπ με… Χαζόφ!
«Στην πολιτική, δύο πράγματα έχουν σημασία: το πρώτο είναι τα λεφτά και δεν μπορώ να θυμηθώ ποιο είναι το δεύτερο» έλεγε ένας σοβαρός πολιτικός. Είναι η οικονομία λοιπόν. Και οι πολιτικοί ξέρουν ότι τα πράγματα αλλάζουν από ώρα σε ώρα. Και όταν λέμε αλλάζουν εννοούμε προς το χειρότερο. Δεν θα είναι καλύτερα τα πράγματα το Φθινόπωρο ή του χρόνου για την σημερινή κυβέρνηση. Τουναντίον. Εκτός από το πολιτικό κλίμα, την οικονομία θα έχει ενσκήψει και η βαρεμάρα- δεν μπορώ άλλο να σε βλέπω.
Τα ξέρει και ο Μητσοτάκης, που δεν μοιάζει αφελής. Γι αυτό και έχει «διαμηνύσει» στην Κεραμέως ότι όποιες εξετάσεις προγραμματίζει να τις βάλει νωρίς, θέλει ελεύθερο το Καλοκαίρι πριν πιάσουν οι φωτιές, πριν έρθει το Φθινόπωρο και ο Χειμώνας με…καυτά ενεργειακά θέματα! Δεν θέλει τώρα εκλογές; Να το δεχτώ, αλλά η ζωή και η πραγματικότητα -δεν σταματά να υπάρχει όταν την αγνοούμε- έχει τους δικούς της νόμους και κανόνες. Διότι πάνω από όλα γνωρίζει, για να παραφράσω τον Στάνισλα Τζέρσι, πως «ποτέ μη γυρίζεις την πλάτη στην πραγματικότητα, σε έχει περικυκλωμένο»!