Ο Αλέξης Καλοκαιρινός επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις, κερδίζοντας τον Δήμο Ηρακλείου και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, όπως είχαμε προβλέψει από το “Στίγμα” της 22ας Αυγούστου υπό τον τίτλο: Ο καθηγητής, ο στρατηγός και οι αστερίσκοι.

Και τώρα που το τοπίο ξεκαθάρισε στη Λότζια, ο καθηγητής και ο στρατηγός, αφού ηρεμήσουν και κατανοήσουν τι ακριβώς έγινε, αναλαμβάνουν τους νέους τους ρόλους, με την υποσημείωση ότι και οι δύο μπαίνουν για πρώτη φορά στα βαθιά νερά της Αυτοδιοίκησης. Και μέχρι την 1η του Γενάρη, που αρχίζει η νέα δημοτική θητεία, μαζί με τον πραγματικό χειμώνα, έχουν όλο τον χρόνο να προετοιμαστούν και να βάλουν σε εφαρμογή, κυρίως ο δήμαρχος, το αφήγημά τους.

Στο μεταξύ, οι αστερίσκοι παραμένουν. Και για τον καθηγητή και για τον στρατηγό!

Ο κ. Καλοκαιρινός, που επικαλείται την ακαδημαϊκή του πορεία, τη διαχείριση των ομώνυμων ιδρυμάτων αλλά και τη διοίκηση του Ιστορικού Μουσείου Ηρακλείου, καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά και στη Λότζια. Το πρώτο δείγμα γραφής θα είναι η επιλογή των συνεργατών του. Αυτοί δηλαδή που θα στελεχώσουν την εκτελεστική εξουσία και όσοι γενικά πάρουν θεσμικούς ρόλους. Εκεί αναγκαστικά θα φανούν τυχόν προεκλογικές συμφωνίες και γραμμάτια που πρέπει να εξοφληθούν…

Προεκλογικά το ψηφοδέλτιο του κυρίου Καλοκαιρινού άρχισε να ενισχύεται με την εισροή υποψηφίων από διαφορετικούς χώρους και ετερόκλητους κατά περίσταση, χωρίς καμία συνοχή και συνάφεια με τον προβεβλημένο επικεφαλής. Όμως δεν γινόταν αλλιώς από τη στιγμή που ο κ. Καλοκαιρινός ήθελε να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δημαρχιακό θώκο. Η δική του δυναμική είχε ταβάνι. Αυτή που του προσέδωσαν οι υποψήφιοι της δεύτερης και τρίτης φουρνιάς τον έβαλαν σε θέση οδηγού.

Η διαχείριση όλων αυτών των προσώπων που τον πλαισίωσαν από άλλους συνδυασμούς, είναι και το μεγάλο στοίχημα. Όχι να τους ικανοποιήσει όλους, αλλά να αξιοποιήσει όσους αξίζουν επ’ ωφελεία του Δήμου και των δημοτών. Οι φιλόδοξοι είναι πολλοί, οι ικανοί λιγότεροι. Εξίσου πολλές και διαφορετικές είναι οι προσωπικές ατζέντες. Προφανώς και ο Αλέξης Καλοκαιρινός μπορεί και πρέπει να… σκίσει τα υπερφίαλα φύλλα τους.

Μπορεί να το κάνει και για έναν επιπλέον λόγο: δεν είναι ο Λαμπρινός της δεύτερης θητείας, που και ο ίδιος και οι άλλοι γνώριζαν ότι δεν θα έχει άλλη… Ο κ. Καλοκαιρινός καλείται να βάλει στοίχημα ακόμα και με τον ίδιο του τον εαυτό: να διαψεύσει όσους αμφισβήτησαν τις προθέσεις και τις ικανότητές του και να έρθει πιο κοντά στον πολίτη, τον δημότη και τον άνθρωπο.

Να πάψει να είναι απόμακρος, όπως του καταλογίζεται, αν και στην προεκλογική περίοδο σημείωσε τέτοια πρόοδο που ο απερχόμενος δήμαρχος δεν κατάφερε σε δύο θητείες! Επίσης ο επερχόμενος δήμαρχος οφείλει να κατανοήσει ότι ουδείς είναι υπεράνω κριτικής. Πόσο μάλλον ο δήμαρχος Ηρακλείου…

Στον Μιχάλη Καραμαλάκη δικαίως μένει μια πικρία. Αν και ποτέ δεν το ομολόγησε, όσο και αν τσιγκλίστηκε, γνωρίζει καλά ότι με την απόλυτη στήριξη της ΝΔ, όλων των βουλευτών συμπεριλαμβανομένων, αν όχι σήμερα, την άλλη Δευτέρα θα ήταν δήμαρχος! Και είναι εσωτερικό θέμα της Νέας Δημοκρατίας γιατί θυσίασε τις σοβαρές πιθανότητες να πάρει έναν μεγάλο Δήμο της χώρας.

Και το Ηράκλειο δεν θα ήταν ένας ακόμα μεγάλος Δήμος της χώρας για τη ΝΔ. Είναι ο Δήμος που δεν έχει κερδίσει ποτέ! Οι δυο από τους τρεις βουλευτές γύρισαν την πλάτη στον στρατηγό και έστειλαν κόσμο στον απέναντι συνδυασμό. Προφανώς για τους δικούς τους λόγους…

Δεν τον ήθελαν απλώς ηττημένο αλλά και τσαλακωμένο (το δεύτερο δεν το κατάφεραν), νομίζοντας ότι έτσι δεν θα τον έχουν στα πόδια τους σε επόμενες αναμετρήσεις εθνικών εκλογών! Αυτό έλεγαν κυνικά και ξεδιάντροπα οι αυλικοί τους… Πού να μην ήταν και μέχρι πριν τρεις μήνες κυβερνητικό στέλεχος (Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας)!

Υ/Γ: Ο κ. Καλοκαιρινός θα κριθεί και για τους αυλικούς του, που κάνουν ουρά. Αλλά ούτε τέτοιους θέλει, ούτε και κόλακες για να το κάνουμε πιο σύνθετο. Στο χέρι του είναι να τους κάνει να δουν αστεράκια! Διότι μόνο έτσι θα αρχίσει να αποδιώχνει τους αστερίσκους… Και μετά πρέπει να αρχίσει να υλοποιεί όσα υποσχέθηκε. Και είναι τόσο πολλά, που τα μισά να κάνει θα είναι αρκετά.