Ας δούμε την καθημερινή ζωή μας πρακτικά με επίσημα στοιχεία που δεν σηκώνουν αμφισβήτηση, παρά το καμάρι της κυβέρνησης για τα «οικονομικά της επιτεύγματα».
Η Ελλάδα είναι, σύμφωνα με την  Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, με φτωχότερη την Βουλγαρία.
Με το κύμα ακρίβειας να σαρώνει την αγορά και τους μισθούς καθηλωμένους, οι πολίτες της Ελλάδας υπολείπονται σε αγοραστική δύναμη όλων των πολιτών των χωρών που αντιμετώπισαν οικονομική κρίση τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και όλων των χωρών, πλην Βουλγαρίας, του πρώην ανατολικού μπλοκ (Τσεχία, Λιθουανία, Ρουμανία, Κροατία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Λετονία) που παραδοσιακά κατατάσσονται στις χαμηλότερες θέσεις της σχετικής λίστας.

Οι μισθοί στην χώρα μας παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλοί, συγκριτικά μάλιστα με το κύμα της ακρίβειας που κάνει ακόμη και το σούπερ-μάρκετ απλησίαστο.
Διαβάστε ένα τμήμα της λίστας με τους κατώτατους μισθούς σήμερα στην Ευρώπη:
Λουξεμβούργο 2.571, Ιρλανδία 2.146, Ολλανδία 2.183, Γερμανία 2.045,  Βέλγιο 2.021, Γαλλία 1.767, Σλοβενία 1.149, Ισπανία 1.323.
Επίσης η Μάλτα 1.229, Πορτογαλία 965, Λιθουανία 924, Ελλάδα 910.
Η Ελλάδα, έχει κι άλλες «πρωτιές» από την ανάποδη.
Διαθέτει τον πλέον γερασμένο στόλο οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη θλιβερή «πρωτιά» να αφορά τόσο τα επιβατικά όσο και τα επαγγελματικά αυτοκίνητα.
Ο μέσος όρος ηλικίας των Ι.Χ. στην Ελλάδα ήταν το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε  η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων 17,3 έτη, ο υψηλότερος μεταξύ των «27» και πολύ μακριά από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. που είναι τα 12,3 έτη.

Βέβαια ένα καινούριο  και ασφαλές αυτοκίνητο στην Ελλάδα του σήμερα θεωρείται «πολυτέλεια», όταν δεν έχουμε καλύψει άλλα σοβαρότατα ζητήματα, όπως είναι αυτό της δημόσιας περίθαλψης.
Στην χώρα μας, έχουμε τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας πανευρωπαϊκά.
Σύμφωνα με την  Κομισιόν  οι δημόσιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι πληρωμές των ασθενών από την «τσέπη» τους είναι οι δεύτερες υψηλότερες στην ΕΕ, ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Στην πατρίδα μας συμβαίνουν εγκληματικά δυστυχήματα, όπως είναι εκείνο στα Τέμπη και η αγωνία των υπευθύνων δεν είναι να βγει στο φως η αλήθεια, αλλά η συγκάλυψη.
Σύμφωνα με τελευταία έρευνα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2023, το ποσοστό ανθρώπων με διαγνωσμένη κατάθλιψη στην Ελλάδα ανέρχεται στο 5,7%, ένα από τα υψηλότερα διεθνώς.
Στην λίστα της «ευτυχίας» η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 64η θέση, υποχωρώντας κατά έξι θέσεις σε σχέση με το 2023.

Η λίστα αυτή σχετίζεται με τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών στην χώρα που ζουν, που εργάζονται, που μεγαλώνουν τα παιδιά τους.
Ο κάθε ένας από εμάς, που είναι κάτοικος  αυτής της χώρας, ξέρει ότι έχει ένα σωρό λόγους κι άλλους τόσους, που τον εμποδίζουν να είναι ευτυχής.