Η Άνγκελα Μέρκελ είχε πει

γι’ αυτόν ότι: «Πάντα είχε την επιτακτική ανάγκη

να δείχνει ποιος είναι ο πιο δυνατός».

Είναι αλαζόνας; Είναι μεγαλομανής; Είναι το πρόσωπο του κακού; Το σίγουρο είναι ότι έστω και αρνητικά ο Ρώσος πρόεδρος είναι το πρόσωπο των ημερών. Ποιός είναι όμως ο Βλαντιμίρ Πούτιν;

Πριν από όχι πολλά χρόνια ο  ψυχίατρος, ο Τζέρολντ Ποστ (Jerrold M. Post),   ανέλυσε   πολιτικά πρόσωπα, καθώς εργαζόταν για τη CIA αφού η  δουλειά του ήταν να ενημερώνει την αμερικανική κυβέρνηση για το ψυχολογικό προφίλ των παγκόσμιων ηγετών.

Το 2015 είχε δώσει μια συνέντευξη στο Newsweek, όπου μίλησε δημόσια για τον Πούτιν. Εκεί, λοιπόν, είπε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ, ότι κάνει τον τρελό για να ξεγελάσει τη Δύση, ότι βλέπει τον εαυτό του αλαζονικά, ως έναν τσάρο της σύγχρονης εποχής που είναι υπεύθυνος για τους ρωσόφωνους λαούς. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό για αυτόν είναι ο ίδιος του ο εαυτός και όχι ο ρωσικός λαός. Ο Τζέρολντ Ποστ έγραψε σε εκείνο το άρθρο  ότι η ατσάλινη εξωτερική εικόνα του Πούτιν είναι το αποτέλεσμα του εκφοβισμού (μπούλινγκ) που υπέστη στα μαθητικά του χρόνια.

Ο εκλιπών Dr Post συνεχίζει: «Ασχολήθηκε με τις πολεμικές τέχνες για να μην τον απειλούν τα άλλα παιδιά. Βλέπουμε την ίδια συμπεριφορά στον τρόπο που ασκεί την ηγεσία του». Ενώ θεωρούσε ότι οι πυρηνικές κεφαλές μπορεί να είναι το ψυχολογικό ισοδύναμο των δεξιοτήτων τζούντο ενός μαθητή: είναι δηλαδή κάτι που τον κάνει να αισθάνεσαι πανίσχυρος.

Η Αμερικανοβρετανίδα  Φιόνα Χιλ, όπως αναφέρει το protagon.gr η οποία διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και συνεργάστηκε με τους αμερικανούς προέδρους Τζορτζ Μπους υιό, Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ,    φιλοτέχνησε  το ψυχολογικό προφίλ του Πούτιν, τονίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα «της ταπείνωσης της διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης» αλλά και του γεγονότος ότι «είναι στο Κρεμλίνο 22 χρόνια και έχει στρεβλή αντίληψη της πραγματικότητας, αφού είναι απομονωμένος και έχει ελάχιστες επαφές». Η κρίση του, δε, είναι κατά τη Χιλ λαθεμένη:

«Πιστεύει ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να αποσυρθεί όταν ήταν αδύναμη, όμως τώρα είναι ισχυρή και πρέπει να επανέλθει. Εχει προσωπική εμμονή με την Ουκρανία». Και η Χιλ, λοιπόν, υπέδειξε ως υπεύθυνο της κρίσης στην Ουκρανία το νέο περιβάλλον του Πούτιν, «χαρακτήρες» που του υποβάλλουν την ιδέα ότι «η Ρωσία πρέπει να κόψει τους δεσμούς της με τη Δύση και να γίνει πιο αυταρχική». (Μεταξύ αυτών των «χαρακτήρων» η Χιλ περιέλαβε και τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού.)

Γεννημένος στο Λένινγκραντ το 1952, ο χαρακτήρας του άρχισε να διαμορφώνεται στα χέρια μιας υποκατάστατης οικογένειας, στην οποία τον είχαν στείλει οι βιολογικοί του γονείς.

Η άρνηση των γονέων του να μεγαλώσουν το παιδί τους δημιούργησε τραύματα στην ψυχή του και τον έκανε να χάσει την εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους. Έτσι, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Στάνισλαβ Μπελκόφσκι, έμαθε να νιώθει άνετα μόνο όταν γύρω του υπήρχαν ζώα. Εξάλλου, οι μοναδικοί του φίλοι είναι ο Κόνι, ένα λαμπραντόρ, και ο Μπάφι, ένα βουλγαρικό τσοπανόσκυλο.

Η έλλειψη στοργής και αγάπης κατά την παιδική ηλικία, του δημιούργησε κενά που σε συνδυασμό με τη μοναξιά που επέλεγε, διαμόρφωσαν έναν χαρακτήρα που ήθελε να έχει πάντα την προσοχή πάνω του. Για να το πετύχει αυτό, φρόντιζε να δείχνει ότι είναι ο καλύτερος και ο πιο δυνατός.

Συχνά, κάνεις κινήσεις για να τραβήξει τα βλέμματα πάνω του και να δείξει τη δύναμη του. Για παράδειγμα, δε δίστασε να ψαρεύει ημίγυμνος, να καθαρίζει τουφέκια και να καβαλάει μια Harley.

Ένας αδάμαστος και πληγωμένος χαρακτήρας για τον οποίο η Άνγκελα Μέρκελ είχε υποστηρίξει πριν από χρόνια: «Πάντα είχε την επιτακτική ανάγκη να δείξει ποιος είναι ο πιο δυνατός».

Ο Γερμανός συγγραφέας, Erich Schmidt-Eenboom, υποστηρίζει ότι ο πρώην πράκτορας της KGB κακοποίησε σωματικά την πρώην σύζυγό του Ludmila κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και σήμερα δεν έχει καμία σχέση μαζί της. Οι δυο τους χώρισαν και δεν έχει καμία επαφή ούτε με τις δύο κόρες του, τη Mariya, 37, και την Ekaterina, 36. Επιπλέον, ο ίδιος συγγραφέας αποκαλύπτει ότι δεν αγαπά το σεξ: «Το σεξ και η σεξουαλική ζωή του είναι εντελώς ξένα».

Εξάλλου, τις τελευταίες ώρες ήρθαν στην επικαιρότητα από διεθνή ειδησεογραφικά Μέσα εικασίες για την ψυχολογική κατάσταση του Πούτιν. Σύμφωνα με αυτές, ο Ρώσος Πρόεδρος νόσησε από κοροναϊό τον προηγούμενο χρόνο, κάτι που (μπορεί να) του επέφερε και  ψυχολογικές επιπτώσεις, απόρροια του συνδρόμου long Covid.

Το σύνδρομο αυτό μπορεί να επηρεάσει όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και την ψυχολογία με ξαφνικές αλλαγές συμπεριφοράς, αλλοπρόσαλλες αποφάσεις, παραληρήματα, σύγχυση, ταραχή, αδυναμία ορθής αποτίμησης των συνθηκών και της πραγματικότητας.