“Ξέρεις πως
δεν μπορώ να έχω επιθυμίες…”

“Ξέρεις πως δεν μπορώ να έχω επιθυμίες”.

“Ναι, αλλά σου αρέσω;”

“Ξέρεις ότι δεν μπορώ να πω τίποτα γι αυτό”.

“Θα πεις το ναι όταν σε ζητήσω;”

“Ξέρεις ότι δεν είμαι εγώ αυτή που θα σου απαντήσει”.

“Θέλεις να με ξανασυναντήσεις;”

“Δεν μπορώ”.

“Γιατί είσαι τόσο απότομη; Δεν σου αρέσω;”

“Η οικογένειά μου θα αποφασίσει αν μου αρέσεις ή όχι”.

 

Η Όσνε Σέιερσταντ είναι η μόνη σκανδιναβή δημοσιογράφος που βρισκόταν στην Καμπούλ στη διάρκεια του πολέμου. Όταν η παγκόσμια κοινότητα έχει πια χάσει το ενδιαφέρον της για το Αφγανιστάν, εκείνη παραμένει στην ερειπωμένη από τον πόλεμο πρωτεύουσα, που επιστρέφει σε μια καθημερινότητα γεμάτη σκόνη και αβεβαιότητα, με την ελπίδα να δει έναν καινούργιο κόσμο να γεννιέται. Φιλοξενείται στο διαμέρισμα του Σουλτάν Χαν, στο κέντρο της Καμπούλ, και μοιράζεται τα τρία δωμάτια με τη δεκαμελή οικογένειά του.

Κρύβοντας τα βόρεια χαρακτηριστικά της πίσω από την παραδοσιακή μπούρκα, κινείται απαρατήρητη και καταγράφει τις ζωές και τις σχέσεις των ανθρώπων, τα συναισθήματα και τα όνειρά τους, με όση αμεροληψία διαθέτει χάρη στη δυτική της κουλτούρα. Ο προοδευτικός βιβλιοπώλης οραματίζεται ένα σύγχρονο νέο Αφγανιστάν που πρέπει πια ν’ αναδυθεί σ’ αυτό το κομμάτι του κόσμου ύστερα από τα εικοσιπέντε χρόνια οπισθοδρόμησης που επέφεραν οι πόλεμοι και η θεοκρατική διακυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Ωστόσο, στο όραμά του αυτό δεν χωράνε τα μέλη της μεγάλης του οικογένειας. Οι εικόνες μιας μουδιασμένης από τις αντιξοότητες της κοινωνίας παρουσιάζονται ανάγλυφες, ρεαλιστικές και συγκινητικές καθώς η συγγραφέας σηκώνει το πέπλο μιας βαθιά ριζωμένης παράδοσης και μπαίνει στη ζωή των απλών ανθρώπων του Αφγανιστάν.

Το βιβλίο της, “Ο Βιβλιοπώλης της Καμπούλ” που έγινε παγκόσμιο  best seller, εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2003. Από το 1996 μέχρι το 2001 οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσιά στο Αφγανιστάν. Τώρα ο τρόμος κυρίως για τις γυναίκες που ανέκαθεν ζούσαν μια τραγικά δύσκολη ζωή επιστρέφει.

Γιατί τι μπορεί να σημαίνουν οι υποσχέσεις τους “Θα σεβαστούμε τις γυναίκες, που θα είναι ευτυχείς να ζουν εντός του πλαισίου της σαρία;”.