Αποχή από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπου πίσω από ψεύτικα κυρίως προφίλ ζέχνει μια τοξικότητα που τρομάζει
Ήτανε κακό το κλήμα, το ‘φαγε κι ο γάιδαρος. Ήτανε πάλι ανάδρομος ο Ερμής δεν ξέρω, δεν το ψαξα. Αναλυτές όψιμοι και παλαιότεροι έδωσαν εξηγήσεις για τα πολλά «γιατί» που είχε αυτή η εκλογική αναμέτρηση, που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία. Άλλα άρθρα ήταν to the point, που λένε και στο χωριό μου, κι άλλα ήτανε μακριά νυχτωμένα. Ένα είναι σίγουρο, όλοι σταυροκοπιούνται για το αποτέλεσμα, αφού κανείς δεν το περίμενε με μια προεκλογική περίοδο έως και βαρετή.
Πάντως, όπου κι αν κοιτάξεις υπάρχει μια κατήφεια και στο – και στο + 20, αφού τίποτα δεν είναι δεδομένο μέχρι την επόμενη αναμέτρηση. Τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται επί ποδός από τη μια να κρατήσουν ό,τι κέρδισαν κι από την άλλη να σώσουν ό,τι σώζεται.
Μου θυμίζει τον αείμνηστο Παπαγιαννόπουλο – κομματάρχη Σκούταρη στην ταινία «Τζένη – Τζένη», όταν τον ρωτάνε μετά τη νίκη του Μπάρκουλη -Μαντά, αν θα βγούνε στους δρόμους να πανηγυρίσουν «Όχι απαγορεύονται οι πανηγυρισμοί» λέει για να συμπληρώσει ο πονηρός πολιτευτής: Αφήστε να σιγουρέψουμε τη νίκη και μετά ορμάμε».
Από την άλλη ο Γκόρτζος, που τι όνειρο έβλεπε άραγε το προηγούμενο βράδυ. Μάλλον ψάρια, γιατί η λαχτάρα ήταν μεγάλη.
Πάντως για τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στο τελευταίο ντιμπέιτ ήταν σαν να πεσε κατάρα, όπως αποκάλυψε μια από τους συμμετέχοντες. Μάλλον επειδή όλοι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, το κάνουν, όπως έλεγε η γιαγιά μου, στανικώς τους, δεν εξηγείται αλλιώς.
Όπως είπε η Μάρα Ζαχαρέα, τη βραδια του ντιμπέιτ είχε χαλάζιο στο μάτι από μόλυνση από το eyeliner και γι’ αυτό βγήκε άβαφη. Η Ράνια Τζίμα είχε ίωση και δεν έβγαινε η φωνή της. Είχε κάνει δύο κορτιζόνες και γι’ αυτό μίλαγε έτσι.
Η Σία Κοσιώνη είχε πάθει ψύξη, δεν μπορούσε να στρίψει από τη μια πλευρά. Κι από κει που νόμιζαν ότι η κακοτυχία ήταν γυναικεία υπόθεση, ο Γιώργος Παπαδάκης αναφώνησε ότι έπεσε από τη σκάλα και μελάνιασε.
Α, και πριν βιαστείτε να πείτε “την υγειά μας να χουμε τουλάχιστον”, ο Στέφεν Στρόσνι, ένας Αμερικανός ψυχολόγος που περιέγραψε πως άρχισε να παρατηρεί μια αύξηση των περιστατικών υψηλού στρες που σχετιζόταν με τις εκλογές όταν υποψήφιος ήταν ο Τράμπ, επινόησε τον όρο Διαταραχή Εκλογικού Άγχους. Τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν στρες, προβλήματα στη συγκέντρωση και νευρικότητα.
Το περιοδικό Psychology Today δημοσίευσε ένα άρθρο με «5 συμβουλές για την αντιμετώπιση του μετεκλογικού Σοκ και Πανικού». Πρώτη στη λίστα η συμβουλή «κάντε κάτι παραγωγικό». «Κάντε κάτι που θα σας δώσει μια προσωρινή αίσθηση ότι έχετε κάποιο έλεγχο (στην ζωή σας), ακόμα και το να καθαρίσετε τον καταψύκτη σας» πρότεινε η αρθογράφος Άλις Μπόγιες.
Τέλος, ένας ακόμα τρόπος και κατά τη γνώμη μου ο σημαντικότερος είναι η αποχή από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπου πίσω από ψεύτικα κυρίως προφίλ ζέχνει μια τοξικότητα που τρομάζει.