Το λαθρεμπόριο έργων τέχνης και αντικειμένων κάνει ετήσιο τζίρο περίπου 10 δισ. δολάρια

Ένας 49χρονος  που εμφανιζόταν ως ελαιοχρωματιστής ,αλλά ειχε κάνει μόνο ένα μεροκάματο  πριν χρόνια  και κατά δήλωσή του   λάτρης της τέχνης, με ακριβά γούστα ήταν ο δράστης  της κλοπής του αιώνα από την Εθνική Πινακοθήκη, που παρ’ όλη  την σύλληψή του άφησε πολλά ερωτήματα για τη δράση του, αναδεικνύοντας παράλληλα τις σκοτεινές ατραπούς  των  κυκλωμάτων  του  παράνομου εμπορίου  έργων τέχνης.

Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν στοιχεία στα χέρια τους που δείχνουν πως υπήρχε κλεισμένο deal 20 εκατομμυρίων ευρώ για τον Πικάσο της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ο Άρθουρ Μπραντ, ο  «Ιντιάνα Τζόουνς» των έργων τέχνης  αναφέρει ότι   ο “Φαντομάς” της Εθνικής Πινακοθήκης είχε καταφέρει να πάρει στην κατοχή του και δύο πίνακες (Πικάσο και Μονέ) που είχαν κλαπεί από το Μουσείο Κούνστχαλ στο Ρότερνταμ, την ίδια χρονιά (2012) που έκαναν φτερά από την Εθνική Πινακοθήκη το “Γυναικείο Κεφάλι” του Πικάσο, ο “Ανεμόμυλος Στάμερ” του Μοντριάν καθώς και ένα προσχέδιο του Μονκάλβο.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις της UNESCO, το δαιδαλώδες αυτό λαθρεμπόριο έργων τέχνης και αντικειμένων κάνει ετήσιο τζίρο περίπου 10 δισ. δολάρια, ενώ από τις νόμιμες αγοραπωλησίες αλλάζουν χέρια μόνο  70-80 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Μάλιστα μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα  είναι το τρίτο μεγαλύτερο παράνομο εμπόριο στον  κόσμο ενώ αν αναρρωτιέστε πόσα μπορεί να είναι αυτά τα χαμένα έργα τέχνης η UNESCO έχει μια βάση δεδομένων  με πληροφορίες για περισσότερα από 52.000  αντικείμενα.

Σύμφωνα με τον οργανισμό καταγραφής και έρευνας κλεμμένων έργων τέχνης Art Loss Register ψηλά στη λίστα   είναι ο Πικάσο, ο Νταλί και ο Μιρό.

Ο Άρθουρ Μπραντ τονίζει ότι μόνο το 5% των κλεμμένων έργων εντοπίζεται και ανακτάται. ‘’Είναι πολύ δύσκολο, γιατί εάν οι δράστες καταλάβουν ότι η αστυνομία είναι κοντά στα ίχνη τους, τότε καταστρέφουν τα έργα για να μην υπάρχουν πειστήρια”.

Μόνο στην κοινή αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Operation Pandora V», για την καταπολέμηση της κλοπής και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, που συμμετείχε η Ελληνική Αστυνομία, έγιναν  πολλές  συλλήψεις και κατασχέθηκαν  χιλιάδες  αντικείμενα  αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας. Οι κοινές επιχειρησιακές δράσεις πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από 1 Ιουνίου μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020, με τη συμμετοχή 31 χωρών.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν 67 άτομα και κατασχεθήκαν πάνω από 56.400 αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αρχαιολογικά αντικείμενα, έπιπλα, νομίσματα, πίνακες ζωγραφικής, μουσικά όργανα και αγάλματα.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Ελλάδα σχηματίσθηκαν 26 δικογραφίες για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και συνελήφθησαν 34 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν 6.757 αντικείμενα αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων, καθώς και 11 ανιχνευτές μετάλλων.

Μάλιστα πρόσφατα η  Ιντερπόλ παρουσίασε την εφαρμογή για smartphones ID – Art που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν και να εντοπίζουν χαμένα ή παράνομα διακινούμενα έργα τέχνης χρησιμοποιώντας λογισμικό αναγνώρισης εικόνας.

Η εφαρμογή, επιτρέπει στους χρήστες να τραβήξουν μια φωτογραφία εντός της εφαρμογής, να ανεβάσουν μια εικόνα ή να καταχωρίσουν τις λέξεις – κλειδιά σε μια μηχανή αναζήτησης που είναι συνδεδεμένη με τη βάση δεδομένων του οργανισμού της UNESCO και η οποία έχει πληροφορίες για περισσότερα από 52.000 χαμένα έργα τέχνης.

Με αυτόν τον τρόπο, εάν η περιγραφή της εικόνας του έργου φαίνεται να ταιριάζει με ένα εγγεγραμμένο κλεμμένο έργο, το ID – Art εμφανίζει στους χρήστες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το χαμένο έργο και τους ζητά να το αναφέρουν στην Ιντερπόλ. Το ID – Art διατίθεται στο Play Store για Android και Google, στο Αpp Store για χρήστες iPhone και κυκλοφορεί στα αραβικά, αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.