Θα μου πεις, δύο μέρες μετά τις εκλογές ασχολείσαι με μια πόλη της Θεσσαλίας; Πολλοί αναλυτές, έγκριτοι και μη, έχουν κάνει τις δικές τους αναλύσεις για την περίεργη οκτακομματική Βουλή που προέκυψε, για τις ιστορικές διαφορές, για την Αριστερά, τη Δεξιά και τη δεξιά της Δεξιάς με την περικεφαλαία, για την Πλεύση Ελευθερίας, που η πρόεδρος “κάνει για 100 βουλευτές” κατά δήλωσή της κλπ.
Αφορμή στάθηκε η παρουσία στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο του εν ενεργεία έως πρότινος δήμαρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος ανέλαβε χρέη υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ψάχνοντας “το ποιόν” του Δ. Παπαστεργίου και τι έχει κάνει για να αντικαταστήσει τον κατά κοινή ομολογία επιτυχημένο Κυριάκο Πιερρακάκη, αλίευσα μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς η πόλη του Τσιτσάνη και του Μητροπάνου κατάφερε να ξεχωρίσει, εκμεταλλευόμενη την τεχνολογία.
Ο πρώην δήμαρχος και υποθέτω η ομάδα του έκαναν τα Τρίκαλα την πλέον τεχνολογικά ανεπτυγμένη πόλη στην Ελλάδα. Και όλα αυτά πολύ πριν γίνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός το μεγάλο στοίχημα της χώρας μας, αποδεικνύοντας ότι όλα μπορούν να γίνουν αν έχεις όραμα για την πόλη σου.
“Αυτή είναι η πόλη που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι υπάρχει” έγραφε το 2019 ο βρετανικός Guardian σε εκτενές άρθρο που φιλοξενήθηκε στις σελίδες της εφημερίδας, το οποίο κατέληγε ότι “αν όλες οι πόλεις της Ελλάδας ακολουθούσαν το παράδειγμα των Τρικάλων, τότε η χώρα θα έβγαινε πολύ πιο γρήγορα από την οικονομική και την κοινωνική κρίση”.
Ήδη από το 2017 τα Τρίκαλα θεωρούνται μία “έξυπνη” πόλη-πρότυπο ενώ έχουν επιλεχθεί ως μία από τις 21 κορυφαίες έξυπνες πόλεις στον κόσμο. Στον δήμο Τρικκαίων λειτουργεί το αυτοτελές «Τμήμα Έξυπνης Πόλης» (smart city), διαθέτει διευρυμένες αρμοδιότητες σε θέματα οργάνωσης, προγραμματισμού, ανάπτυξης και καινοτομίας.
Το 2014 έκανε την εμφάνισή του στους δρόμους των Τρικάλων το πρώτο λεωφορείο χωρίς οδηγό, ενώ το 2019 έγινε ο πρώτος δήμος της χώρας στον οποίο τέθηκε σε λειτουργία το δίκτυο 5G. Αυτόματα ρομπότ που μεταφέρουν εφημερίδες, αλληλογραφία και μικρά δέματα εξυπηρετούν τους πολίτες. Μέχρι και αισθητήρες υπάρχουν ώστε να βλέπει ο αγρότης την κατάσταση του χωραφιού του οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας θέλει.
Ανέπτυξε, όπως γράφει το nonews.gr, μια εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2008 για να χρηματοδοτήσει την τοπική καινοτομία που ανήκει κατά πλειοψηφία στον Δήμο. Σε συνεργασία με την Cisco και τη Space Hellas, έχει εγκατασταθεί στη πόλη η πλατφόρμα έξυπνης πόλης Cisco Smart+Connected Digital Platform – CDP. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του Internet of Things (IoT) και διαχειρίζεται τις επιμέρους εφαρμογές εποπτείας και ενημέρωσης, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα τρίτα συστήματα, μέσα από ανοιχτά πρωτόκολλα διασύνδεσης (APIs).
Η πλατφόρμα συγκεντρώνει, αποθηκεύει, κανονικοποιεί και οπτικοποιεί τα δεδομένα που παράγονται από τις παραπάνω υποδομές και εφαρμογές και τα διαθέτει προς ανάλυση σε όποιους ενδιαφέρονται να τα αξιοποιήσουν προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων της πόλης.
Μάλιστα πρόσφατα έγινε ακόμα ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου. Πριν λίγες ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες υπέβαλαν προς έγκριση τα Τεύχη Δημοπράτησης του Restart mAI city. Του έργου των 7 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και με ορίζοντα το 2030 διευρύνει τους τομείς παρέμβασης του Δήμου σε πλήθος έργων για τον πολίτη.
Αυτό είναι το τρίτο μεγαλύτερο πρόγραμμα που κατατέθηκε (μετά τους Δ. Αθηναίων και Θεσσαλονίκης) και εκπονήθηκε αποκλειστικά και μόνο από στελέχη του Δήμου Τρικκαίων, μέσω συγκεκριμένων εργαλείων και στρατηγικών για την «ανθεκτική πόλη». Το πρόγραμμα αφορά δράσεις που αφορούν στην κινητικότητα, την ενέργεια και την Πολιτική Προστασία. Με κυριότερα έργα την τηλεδιαχείριση, τηλεμετρία και τηλεέλεγχο οδοφωτισμού και pillars, μέτρηση και μείωση κατανάλωσης της ενέργειας στα δημοτικά κτήρια, καταγραφή – πληροφόρηση του ενεργειακού ισοζυγίου των Τρικάλων.
Όπως λένε όσοι την επισκέπτονται, κατάφερε πέρα από την τεχνολογική εξυπνάδα να γίνει από μια αδιάφορη πόλη, μια πόλη που κερδίζει τον θαυμασμό των επισκεπτών κάνοντάς σε να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στο Άμστερνταμ ή σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη. Μάλιστα έγινε και προορισμός καθώς η ταξιδιωτική ιστοσελίδα Time Out, που παρουσίασε τους 18 κορυφαίους προορισμούς city break στην Ευρώπη για το 2023, ανάμεσα στους οποίους είναι μια σχεδόν άγνωστη για το διεθνές ταξιδιωτικό κοινό ελληνική πόλη, τα Τρίκαλα.
Πέρα από το τεχνικό κομμάτι, τα Τρίκαλα ήταν επίσης η πρώτη πόλη που εφάρμοσε στην πράξη την εθνική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους το 2008, εργαζόμενη με τους ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων και χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αξιοποιήσει τα οφέλη από το κόψιμο του καπνίσματος – αν και τα μπαρ και τα εστιατόρια αρχικά γκρίνιαζαν για την καταστολή.