Οι ειδικοί που ασχολούνται με
το διαδίκτυο λένε ότι η γοητεία
των κοινωνικών δικτύων προκύπτει από τον τρόπο
με τον οποίο «σερβίρεται»
το περιεχόμενο στο μυαλό μας, έτσι ώστε οι καταναλωτές
να μην μπορούν να πάρουν
τα μάτια τους από
τη ροή πληροφορίας
Τι θα κάνατε εάν το παιδί σας ήταν εθισμένο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Και όταν λέμε για εθισμό, εννοούμε για πραγματικό «κόλλημα», όπως μου το περιέγραψε φιλικό μου πρόσωπο αναφερόμενο στο παιδί του «που ζει και αναπνέει για τα social media”.
Μια πραγματικά φοβερή περίπτωση ενός ανήλικου που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να έχει ανοικτή την οθόνη του κινητού του και να ζει σε ένα κόσμο που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Και πολύ φοβάμαι ότι η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί που παρακολουθούν το παιδί του φίλου μου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το σήμερα και το αύριο των παιδιών αυτών.
Αναζητώντας τρόπους να τον βοηθήσω «έπεσα» πάνω σε έρευνες που αποδεικνύουν τους κινδύνους που υπάρχουν και τα κενά της πολιτείας για την προστασία των ανηλίκων, η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας των οποίων είναι ακόμα υπό διαμόρφωση.
Οι ειδικοί που ασχολούνται με το διαδίκτυο λένε ότι η γοητεία των κοινωνικών δικτύων προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο «σερβίρεται» το περιεχόμενο στο μυαλό μας, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μην μπορούν να πάρουν τα μάτια τους από τη ροή πληροφορίας.
Ο Ντέιβιντ Γκρίνφιλντ, ψυχολόγος και ιδρυτής του Κέντρου για τον Εθισμό στο Ίντερνετ και την Τεχνολογία στο Γουέστ Χάρτφορντ του Κονέκτικατ, αναφέρει ότι οι πλατφόρμες δελεάζουν τους χρήστες με μερικές πολύ ισχυρές τακτικές. Μία από αυτές ονομάζεται «διακοπτόμενη ενίσχυση» και δημιουργεί την ψευδαίσθηση στον χρήστη ότι μπορεί ανά πάση στιγμή να λάβει μία επιβράβευση. Βέβαια, όταν αυτή η επιβράβευση έρχεται είναι απρόβλεπτη. «Ακριβώς όπως λειτουργεί ένας κουλοχέρης» λέει.
Οι χρήστες υπνωτίζονται από τα φώτα και τους ήχους, κυρίως όμως από την κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους πληροφορία.
Οι ενήλικες είναι και αυτοί επιρρεπείς, σημειώνει ο Γκρινφιλντ, εκείνες όμως οι ηλικίες που κινδυνεύουν πραγματικά είναι οι νεαρές, καθώς οι περιοχές του εγκεφάλου τους οι οποίες συμμετέχουν στην αντίσταση στον πειρασμό και την επιβράβευση δεν είναι τόσο ανεπτυγμένες. «Η παρορμητικότητα είναι ένα στοιχείο που κυριαρχεί στα παιδιά, αφού διαθέτουν ελάχιστες αντιστάσεις απέναντί της» αναφέρει ο Γκρίνφιλντ αναφορικά με τους νεαρούς χρήστες του ίντερνετ.
Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος, ο νεαρός εγκέφαλος είναι ειδικά ρυθμισμένος για τις κοινωνικές διασυνδέσεις, και «τα social media αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για να συνδεθεί κανείς με άλλους ανθρώπους».