Ο υπουργός ήρθε όταν
«ο κόμπος έφτασε στο χτένι»

«Ενα από τα μεγαλύτερα σε επισκεψιμότητα και σε αριθμό χειρουργείων νοσοκομεία της χώρας έχει αφεθεί να καταρρεύσει καθώς σταμάτησαν τα τακτικά χειρουργεία εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων.

Χρόνιες ανεπάρκειες και παραλείψεις, ένα ΕΣΥ που διαλύει τους γιατρούς του και το Υπουργείο που σφύριζε αδιάφορα μέχρι μόλις χθες, ενώ η κατάσταση είχε φτάσει ήδη στο απροχώρητο, έχουν αφήσει στον «αέρα» την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου αλλά και της Κρήτης συνολικά, έχουν οδηγήσει γιατρούς σε παραίτηση και έχουν παραλύσει την εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών χειρουργικής που τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι έτοιμοι να χειρουργούν».

Δεν γράφει μόνο ο τοπικός Τύπος για το Βενιζέλειο, το χάλι στο οποίο το έφτασαν εκείνοι που ήταν υπεύθυνοι να το φροντίσουν, απασχολεί και άλλα ΜΜΕ της χώρας.

Το Inside story περιγράφει σε εκτενές άρθρο τη διάλυση του «ιστορικού, ηρωικού, άξιου νοσηλευτικού ιδρύματος», όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,ο οποίος επισκέφθηκε το Ηράκλειο όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Πότε; Όταν ενημερώθηκε ότι οργανώνεται ένα μεγάλο συλλαλητήριο για την υγεία και ο κόσμος ετοιμάζεται μαζί με γιατρούς να κατέβει στους δρόμους.

«Διαβεβαιώνω» είπε ο υπουργός «ότι το Βενιζέλειο θα συνεχίσει να  λειτουργεί πλήρως» αφήνοντας όμως αιχμές στους υπεύθυνους, γιατί όπως είπε «έπρεπε να προληφθούν όλα αυτά,» ζητώντας παράλληλα συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία. «Κακώς φτάσαμε ως εδώ» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας χθες στο Ράδιο Κρήτη.

Μα σοβαρά τώρα, ποιοι άλλοι μπορεί να είναι οι υπεύθυνοι εκτός απο την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και τη διοίκηση του νοσοκομείου;

Ποιοι άλλοι μπορεί να ευθύνονται για τη διάλυση του Χειρουργικού Τμήματος, που ήταν ένα απο τα καλύτερα της χώρας μέχρι πριν 2 χρόνια και οι γιατροί έκαναν ουρά για να πάρουν εκεί ειδικότητα, ενώ τώρα παραιτούνται γιατί δεν τους δίνεται η δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να παρακολουθήσουν χειρουργεία;

Τον Νοέμβριο του 2021 η «Πατρίδα» είχε κάνει αφιέρωμα στη Χειρουργική Κλινική και τα επιτεύγματά της αναφέροντας ότι πρόκειται για μια κλινική με  υψηλή εξειδίκευση, σύγχρονη τεχνολογία 3D, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, συγκροτημένο σχεδιασμό για το αύριο. Γράφαμε ότι «το υγειονομικό προσωπικό της Χειρουργικής Κλινικής του Βενιζελείου δεν στηρίζεται στην παραδοσιακή προσέγγιση του γιατρού-αυθεντία, αλλά στην τεκμηριωμένη γνώση.  Με βάση αυτή συνεχίζει να προσφέρει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες της εδώ και μισό αιώνα στους ασθενείς του νησιού, πραγματοποιώντας επεμβάσεις κλασικής χειρουργικής και Χειρουργικής Ογκολογίας».

Για τη σημαντική δουλειά που γινόταν στην Κλινική, μάς είχε μιλήσει ο διευθυντής της, κ. Μανούσος Χριστοδουλάκης, ο οποίος πριν 16 μήνες εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, όπως μας είχε πει ο ίδιος, αφού είχε φτάσει σε αδιέξοδο και πήγε στον ιδιωτικό τομέα.

Το σύστημα δεν λειτουργούσε, δεν γίνονταν προκηρύξεις για θέσεις αναισθησιολόγων (δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις και είναι πολύ δύσκολο να τροποποιήσουμε τον κανονισμό, του έλεγαν οι διοικούντες) και είχε ένα πάκο φακέλων στο γραφείο του με τα ονόματα των ασθενών που ήθελε, αλλά δεν μπορούσε να χειρουργήσει.

Ο κ. Χριστοδουλάκης είναι ένας απο τους πολλούς γιατρούς που δεν ήθελαν να φύγουν, ήθελαν να μείνουν και να τελειώσουν την καριέρα τους στο ΕΣΥ.

Οι υπεύθυνοι που τον έδιωξαν και δεν τον κράτησαν ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο και παραμένουν σε θέσεις εξουσίας.

Υ.Γ. Όταν γραφόταν αυτό το κείμενο ο υπουργός Υγείας στο «και πέντε», έπαυε από τα καθήκοντά της τη διοίκηση του Βενιζελείου.