«Φθηνά, μη
ποιοτικά υλικά»
Αυτές τις ημέρες γίνεται ένα μεγάλο συνέδριο στο Ρέθυμνο από την Grecotel για τον κρητικό τρόπο ζωής, τη μεσογειακή παράδοση και τις σύγχρονες εφαρμογές της.
Οι εισηγητές, καθηγητές από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, κάνουν σημαντικές ομιλίες με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που δείχνουν, μεταξύ άλλων, πώς προσεγγίζεται το θέμα της διατροφής για παράδειγμα στα νοσοκομεία.
Ο Dr. Angelo Mojica, απο το περίφημο Τζονς Χόπκινς μίλησε για την ανάγκη αλλαγής της νοσοκομειακής διατροφής, κάτι που ήδη συμβαίνει στην Αμερική. Ξεκάθαρη προσαρμογή στη μεσογειακή διατροφή με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές, στο σύστημα περίθαλψης της Αμερικής. Διαβάστε τα απίστευτα νούμερα με βάση τα στατιστικά στοιχεία:
Περίπου 4.500.000 γεύματα ημερησίως στα γηροκομεία,
3.000.000 γεύματα ημερησίως στους ασθενείς,
7.000.000 γεύματα ημερησίως στους επισκέπτες.
Συνολικά, 5,5 δισεκατομμύρια γεύματα ετησίως.
Το όφελος της αλλαγής και της επιστημονικής χρήσης της μεσογειακής διατροφής στο σύστημα διατροφής στην περίθαλψη της Αμερικής έχει πλέον δύο κατευθύνσεις επίπτωσης, στην υγεία των ανθρώπων αλλά και πολύ σοβαρή επίπτωση στο οικονομικό μέρος του συστήματος υγείας και περίθαλψης.
Ας έρθουμε και στα δικά μας και στην ομιλία του μάγειρα του Τζάνειου νοσοκομείου, Ιάκωβου Απέργη, που άλλαξε τη νοοτροπία αυτού που λέμε «νοσοκομειακό φαγητό» στην Ελλάδα, ετοιμάζοντας νόστιμα και υγιεινά γεύματα.
Ο ίδιος τον Αύγουστο αποδέχθηκε την πρόκληση και την πρόσκληση και ήρθε στην Κρήτη, για να επισκεφτεί τις μονάδες αιμοκάθαρσης στα νοσοκομεία του Ηρακλείου και να ετοιμάσει ένα διαφορετικό αλλά διατροφικά σωστό, ποιοτικό και νόστιμο σνακ για τους αιμοκαθαιρόμενους.
Στόχος της δράσης ήταν να δοθεί το ερέθισμα στους ασθενείς, ώστε να σκεφτούν τι μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν τη διατροφή τους.
Ο λόγος του στο συνέδριο ήταν καταπέλτης για τη νοσηρότητα του υγειονομικού μας συστήματος, που αντί να παρέχει στους ασθενείς την ανώτερη ποιότητα φαγητού – «εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη, η καλή τροφή είναι το φάρμακο της ψυχής και του σώματος» -αγοράζει συνήθως ό,τι πιο φθηνό, μη τοπικό, αμφιβόλου ποιότητας, υπάρχει στην αγορά…
Ο κ. Απέργης είπε μάλιστα ότι τα επαρχιακά νοσοκομεία έπρεπε να έχουν δικά τους μποστάνια και να παράγουν για τους ασθενείς τους, προϊόντα ποιότητας.
Σκοπός του συνεδρίου στο Ρέθυμνο είναι να προωθήσει τον υγιεινό και σωστό τρόπο ζωής και διατροφής σε όλο τον κόσμο, αλλά από ό,τι φαίνεται, η προσπάθεια πρέπει να αρχίσει από τα ελληνικά νοσοκομεία και τα φαγητά που προσφέρουν στους ασθενείς τους.