Το λάθος είναι μέρος του παιχνιδιού,
ακόμα κι αν αυτό προέρχεται
από τον διαιτητή

Ολοένα και αυξάνονται τα παράπονα παικτών και προπονητών τον τελευταίο καιρό για τις αποφάσεις που παίρνονται με τη βοήθεια ή μη του VAR, με τους «νομοθέτες του ποδοσφαίρου» να επεξεργάζονται ήδη τη λήψη δραστικών αποφάσεων.

Στην ημερήσια διάταξη του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (IFAB), συζητήθηκαν προτάσεις για ρηξικέλευθες αλλαγές, με την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από τη FIFA να εξετάζει το ενδεχόμενο να διευρύνει τον ρόλο και την επιρροή του VAR, λαμβάνοντας αποφάσεις για τα κόρνερ, τα φάουλ, ακόμα και τις δεύτερες κίτρινες κάρτες που οδηγούν σε αποβολή…

Καμία απόφαση δε θα ληφθεί πριν από την ετήσια συνάντηση της IFAB τον Μάρτιο του 2024, με τις αλλαγές να πρέπει να υπογραφούν από το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, παρόλο που η FIFA είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη των πρωτοκόλλων του VAR.

Μέλη του εν λόγω ΔΣ, είναι εκπρόσωποι των τεσσάρων βρετανικών ομοσπονδιών (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία), έχοντας μια ψήφο ο καθένας και η FIFA, η οποία έχει τέσσερις ψήφους. Για να πραγματοποιηθούν τυχόν αλλαγές χρειάζονται οι 6 από τις 8 ψήφους κι έχει σημασία να τονίσουμε ότι τα κράτη που εκπροσωπούνται στην IFAB, δεν είναι καθόλου τυχαία.

Με δεδομένο ότι το ποδόσφαιρο θεωρείται Βρετανική ανακάλυψη, οι ιθύνοντες του ποδοσφαίρου στο Νησί, έχουν ένα παραπάνω λόγο (και) στην τεχνολογική εξέλιξη του ποδοσφαίρου. Ανασταλτικός παράγοντας στη μέχρι τώρα ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι οι φόβοι που εκφράζονται από τις εμπλεκόμενες πλευρές για τις περισσότερες καθυστερήσεις που θα δημιουργηθούν από την επιπλέον συμμετοχή του VAR στα παιχνίδια.

Ήδη σε πολλά πρωταθλήματα – ακόμα και στο ελληνικό- οι διακοπές για την εξέταση φάσεων είναι όλο και συχνότερες, με συνέπεια πολλά ματς να ξεπερνούν τις δύο ώρες και το τηλεοπτικό θέαμα να κάνει «κοιλιά»… Φυσικά και για τους φιλάθλους στις κερκίδες, δεν είναι ό,τι καλύτερο κάθε τρεις και λίγο να διακόπτεται η ροή του αγώνα.

Αξίζει τελικά τον κόπο η επέκταση χρήσης της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο;  Ή μήπως οδηγηθούμε έτσι σε μία απόλυτη υποκατάσταση των διαιτητών που πλέον δε θα παίρνουν καμία σημαντική απόφαση την ώρα του αγώνα…

Από την άλλη βλέπουμε αρκετές φορές πλέον, το VAR να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τη «νομιμοποίηση» τραγικών λαθών, όπως συνέβη πριν λίγες μέρες στο ματς της Παρί Σεν Ζερμέν με τη Νιουκάστλ για το Champions League, με το σκανδαλώδες πέναλτι που δόθηκε στις καθυστερήσεις υπέρ των γηπεδούχων.

Όσοι παρακολουθούμε ποδόσφαιρο από μικροί και το έχουμε αγαπήσει, καταλαβαίνουμε ότι το λάθος είναι μέρος του παιχνιδιού, ακόμα κι αν αυτό προέρχεται από τον διαιτητή. Επειδή ωστόσο οι ρομαντικοί είναι πολύ λιγότεροι από τους καχύποπτους, η τεχνολογία δεν ήταν δυνατό να μείνει εκτός γηπέδων. Ασφαλώς και οι τρανταχτές αδικίες πρέπει να διορθώνονται, αλλά ας μη χάσουμε το μέτρο…