Έχει πέσει στο
τραπέζι εσχάτως
και συζητιέται
από τη ΔΟΕ, μία πρόταση-βόμβα
Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το μαγικό καλοκαίρι του 2004, όταν η Αθήνα διοργάνωσε τους κορυφαίους, κατά γενική ομολογία, σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουν μείνει στη μνήμη όλων, εντός κι εκτός Ελλάδας. Μία διοργάνωση στην οποία είχε συμμετοχή και το Ηράκλειο, με τους αγώνες του ποδοσφαιρικού τουρνουά που ήταν η αφορμή αλλά και η αιτία για να ολοκληρωθεί το Παγκρήτιο Στάδιο.
Στο πέρασμα των ετών είναι αλήθεια ότι η κορυφαία αθλητική διοργάνωση της υφηλίου, έχει αρχίζει να ξεθωριάζει μέχρι που διαβάσαμε με έκπληξη, ότι έχει πέσει στο τραπέζι εσχάτως και συζητιέται από τη ΔΟΕ, μία πρόταση-βόμβα.
Ποια είναι αυτή; Να γίνονται μόνιμα στην Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, προκειμένου να τονωθεί το ενδιαφέρον του κόσμου για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός. Ωστόσο, για να μην είναι «αιματηρή» οικονομικά για την πατρίδα μας, αυτή η προοπτική,
εξετάζεται η λύση να υπάρχει παράλληλα μια συνδιοργανώτρια χώρα, η οποία θα αλλάζει κάθε τετραετία και θα χρησιμοποιεί τις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις της.
Δεν είναι απλό φυσικά για τη ΔΟΕ να λάβει μια τέτοια απόφαση που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις σε πολλές χώρες και εθνικές ολυμπιακές επιτροπές. Δεν είναι καθόλου απλό και για τη χώρα μας ασφαλώς, να αποδεχθεί μία τέτοια γιγαντιαία πρόκληση…
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν οι λόγοι που ώθησαν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να εξετάζει -έστω και ως μακρινή πιθανότητα- την προοπτική μόνιμης τέλεσης των Αγώνων στην πατρίδα μας. Ο βασικότερος είναι ότι η… ζήτησή τους έχει εμφανώς… αδυνατίσει και δε θυμίζει σε τίποτα τον… σκοτωμό που συνέβαινε παλαιότερα. Ουσιαστικά πλέον γίνεται ανάθεση όπως συνέβη «πακέτο» με τους Αγώνες του 2024 και του 2028, με Παρίσι και Λος Αντζελες αντίστοιχα, ενώ με τον ίδιο τρόπο δόθηκε η διοργάνωση του 2032 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας.
Ιστορικά πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ανακινείται ένα τέτοιο ζήτημα. Οι θεωρητικές βάσεις της μόνιμης διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα τέθηκαν από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, όταν το 1976 έστελνε σχετική επιστολή στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Αξίζει να τονιστεί ότι εδώ και δύο χρόνια έχει συσταθεί στη χώρα μας ένας Οργανισμός αποκλειστικά γι’ αυτόν το σκοπό.
Ο λόγος για την Olympico Vision που ιδρύθηκε από την ομογενή Θεοτόκη-Τίτη Ντολαπτσή. Συνάπτοντας συμμαχίες με ομογενείς, πολιτικούς, ανθρώπους που διακρίνονται στον πολιτισμό, τον αθλητισμό αλλά και σε άλλους χώρους, πρώτος στόχος της Olympico Vision είναι η συγκέντρωση υπογραφών από ανθρώπους που στηρίζουν το αίτημα, που θα αποτελέσουν στη συνέχεια ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί προς την κυβέρνηση, άλλους φορείς και τελικά την ίδια τη ΔΟΕ.
Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει για να επιστρέψουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα που τους γέννησε…