Η σύσταση της κυρίας Φίσερ
για μάζεμα τροφίμων
δεν μας τρομάζει
Κάντε το εικόνα. Να έλεγε ο υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας: «Οι πολίτες καλό θα είναι να είναι εφοδιασμένοι στα σπίτια τους με βασικές προμήθειες σε τρόφιμα που να κρατήσουν 15 μέρες. Ελάτε επίσης να σας δείξουμε που έχουμε ενεργά καταφύγια για να μπείτε». Φανταστείτε ή μάλλον ανασύρετε στο μυαλό σας τι θα συνέβαινε στα σούπερ μάρκετ : χαμός, τα καροτσάκια να γεμίζουν τρόφιμα, γάλατα, νερά. Προμήθειες μηνών μην συμβεί καμία πυρηνική καταστροφή- οι Έλληνες την είχαν… ανακαλύψει πριν την πυρηνική σύντηξη!
Ευτυχώς για μας δεν το είπε κανένας Βορίδης, αλλά η Ομοσπονδιακή Υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου Νάνσυ Φίσερ (του SPD). Και -ω του θαύματος- δεν είδαμε τους Γερμανούς να συρρέουν στα μαγαζιά, να σηκώνουν τα ράφια, ούτε μία ουρά πανικού! Τι αίμα έχουν αυτοί πια… Ενώ εμείς το συζητήσαμε εκτενώς, προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τι κρύβεται πίσω από αυτή τη δήλωση. Έτοιμοι να πανικοβληθούμε για μια ακόμη φορά.
Θα μου πείτε χρειαζόταν εδώ να το πει ο τάδε ή δείνα υπουργός; Το Τσερνόμπιλ έσκαγε κι εμείς εξαφανίζαμε τις κονσέρβες πιο πολύ και από τους Σοβιετικούς! Στο Ιράκ γινόταν πόλεμος και σε μας δεν έβρισκες… χαρτί υγείας ούτε για δείγμα!
Μα, το ίδιο δεν κάναμε πρόσφατα και χωρίς να βγάλει κάποιος τσιμουδιά; Το 2015 με το κλείσιμο των τραπεζών; Με την πανδημία; Με τόσες και τόσες αφορμές; Δεν υπάρχει ανάγκη να το δηλώσει κάποιος. Αρκεί να το… σφυρίξουν σε ένα ταξί, σε ένα κομμωτήριο. Με την πρώτη φήμη, με την πρώτη στραβή γίνεται μάζεμα τόσων ζυμαρικών και οσπρίων που ταϊζεις ένα μικρό λόχο για 6 μήνες. Εμείς μαζεύουμε τρόφιμα για… 15 μέρες όταν περιμένουμε παρέα για το Σαββατόβραδο!
Ενίοτε δεν χρειάζεται καμία αφορμή. Σύνδρομο κατοχής. Απλώς μαζεύεις. Θυμάμαι την θειά μου να έχει ένα ψυγείο με τροφοδοσία που θα την κρατούσε στο σπίτι-καταφύγιο για 2 περίπου χρόνια, ενώ κάθε φορά που η ντίνα με το λάδι των 200 λίτρων κατέβαινε δύο δάκτυλα σήμαινε συναγερμός! Και ήταν μόνη της…
Ξέρω, ξέρω τι θα πείτε. Ευφυολογήματα για το επίπεδο προετοιμασίας της χώρας: Ποια τρόφιμα για…15 μέρες όταν ο μισθός… κρατά 10 μέρες! Από ποια κυβερνοεπίθεση να προστατευθεί η Ελλάδα; Δεν κινδυνεύουμε εμείς από αυτά αφού η ψηφιοποίηση έχει ως… back up εκατομμύρια φακέλους στις Εφορίες, το Κτηματολόγιο, το ΙΚΑ, τα νοσοκομεία, την Αστυνομία. Ακόμη και τα ρολόγια της ΔΕΗ, της ΔΕΥΑ… είναι με συρματάκια και βάνες. Τι να μας κάνουν εμάς οι χάκερς. Μέχρι να καταλάβουν τι γίνεται μια χώρα θα έχει μείνει όρθια, θα έχει επιβιώσει- εμείς και οι ακρίδες…
Εντάξει… δεν μασάμε. Αλλά η ουσία παραμένει. Μήπως ήξερε κάτι παραπάνω η κυρία Φίσερ και τα είπε όλα αυτά; Φοβάμαι πως ναι και το είπε με τρόπο όπως όταν ο Γιώργης από τη Μεσσαρά έφυγε για ταξίδι κι άφησε τον αγαπημένο του γάτο στον φίλο του, τον Μπάμπη. «Να μου προσέχεις τον κάτη. Τον αγαπάω σχεδόν όσο και τη μάνα μου. Από μωρό τον έχω».
-«Μην ανησυχείς. Θα τον προσέχω σαν τα μάτια μου».
Μετά από δύο μέρες, ενώ ήδη έχει φτάσει στον προορισμό του, χτυπά το τηλέφωνο: «Ελα, Γιώργη. Ο κάτης εψόφησε».
– «Πώς τα λες έτσι αυτά τα πράγματα, ρε Μπάμπη;; Δεν σού είπα ότι τον αγαπάω πολύ; Γιατί μου λες τόσο απότομα πως εψόφησε; Δεν μπορούσες να μού το πεις με τρόπο; Εγκεφαλικό κόντεψα να πάθω…»
«Και πώς να στο έλεγα, ρε; Αφού εψόφησε!»
-«Πάρε με τηλέφωνο και πε μου: “Γιώργη ο κάτης σου είναι στα κεραμίδια”. Μετά από καμιά ώρα να με πάρεις και να μού πεις “ο κάτης δεν κατεβαίνει και υπάρχει κίνδυνος να πέσει”. Μετά να με πάρεις και να μου πεις “Ήπεσε από τα κεραμίδια και εβάρηκε”. Μετά ότι ο “ο κτηνίατρος έχει βάλει τον κάτη στο χειρουργείο και πως η κατάστασή του είναι σοβαρή”. Και μετά να με ξαναπάρεις και να μου πεις “ο γιατρός βγήκε και μάς είπε πως, δυστυχώς, ο κάτης ετελείωσε. Κάπως έτσι βρε αδερφέ».
Ο Μπάμπης κατάλαβε και δυο μέρες αργότερα, ξαναπαίρνει τηλέφωνο τον Γιώργη: «Έλα, ρε μ’ ακούς; Η μάνα σου είναι στα κεραμίδια και λιάζεται…».