«Πρέπει να γνωρίζουμε πάνω από όλα

το ίδιο το παιδί μας, για να αναγνωρίσουμε

μέσα από το βλέμμα του όλα όσα η ψυχή του

ίσως δεν μπορεί να μας πει»

Ένα παιδί της έκτης δημοτικού που το μόνο που θα πρεπε να ξέρει είναι οι σκανταλιές,το διάβασμα και το παιγνίδι, ξεσκίζεται σωματικά και ψυχολογικά από έναν 53χρονο που βλέπει σ’αυτό όχι μόνο το αντικείμενο των διαστροφικών ορέξεων του, αλλά και μια μηχανή που γεννά ζεστό χρήμα. Γιατί σαν κι αυτόν 213 και σίγουρα πολλοί περισσότεροι «πελάτες» εκεί έξω είχαν πάρει σειρά  σ’ αυτό το αποτρόπαιο αλισβερίσι, στο οποίο όπως όλα δείχνουν συμμετείχε και η μητέρα του παιδιού.

Δυστυχώς ο νόμος αν και αυστηροποιήθηκε  το 2019  δείχνει ότι  η φυλακή δεν σωφρονίζει.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πριν λίγες ημέρες στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε ένας  63χρονος κατά συρροή παιδόφιλος που παρέσυρε δυο μικρά αγόρια τα οποία έπαιζαν στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα.  Είχε αποφυλακιστεί το 2020 από τις φυλακές των Γρεβενών έχοντας εκτίσει ποινή φυλάκισης για βιασμό κατά συρροή, αποπλάνηση ανηλίκου κάτω των 10 ετών, αποπλάνηση ανηλίκου άνω των 10 και κάτω των 13 ετών, για οπλοφορία, για ληστεία και για ναρκωτικά.

Όπως τονίζει ο Κωνσταντίνος Χρ. Κωνσταντινίδης, Εγκληματολόγος-Ψυχολόγος, Επικεφαλής Μονάδας Ερευνών Εγκληματολογίας, Κωνστάντειου Κέντρου Έρευνας και Μελέτης Εγκληματολογίας και Δικανικών Επιστημών «Η φυλακή, δε μπορεί να λειτουργήσει σωφρονιστικά σε άτομα που πάσχουν από σεξουαλικές διαταραχές. Οι σεξουαλικοί εγκληματίες πάντα θα παρασύρονται από τις σκοτεινές ορμές τους και καμιά λογική και κανένας φόβος τιμωρίας δεν είναι ικανά να τους αναχαιτίσουν».

Ο πιο μεγάλος εφιάλτης όμως βρίσκαται μέσα στο σπίτι. Όταν παίρνει τη μορφή ενός οικείου και αγαπημένου προσώπου, που υπό κανονικές συνθήκες θα προστατευε το παιδι.

Στη συντριπτική πλειονότητα τα παιδιά-όπως αναφέρει η κοινωνιολόγος Σοφία Ακρίβου, γνώριζαν τον δράστη (93,0%) και μόνο στο 7% των περιπτώσεων ο δράστης τους ήταν άγνωστος. Στο 38,2% των καταγγελιών ο υπαίτιος της κακοποίησης φαίνεται να είχε σχέση συγγένειας με το παιδί.

Ειδικότερα, ως δράστης παρουσιάζεται ο πατέρας του παιδιού (15,1%) και στο 19,6% κάποιος άλλος συγγενής του (θείος, ξάδερφος κ.ά.). Ορισμένες καταγγελίες κακοποίησης αφορούν στη μητέρα του παιδιού ως δράστη (1,5%).

Στο σύνολό τους οι δράστες είναι άντρες (98%) και στο 14,6% των περιπτώσεων ο υπαίτιος της κακοποίησης είναι ενήλικος. Οι καταγγελίες αφορούν σε δράστες ενήλικες, που είχαν αναπτύξει σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης με το παιδί (41,7%) και μόνο 7,5% των καταγγελιών σχετίζονται με ενήλικα άτομα, τα οποία ήταν άγνωστα στο παιδί. Σε 17,6% περιπτώσεις οι δράστες είναι περισσότεροι του ενός, ενώ σε 13,1% η πληροφορία αυτή είναι ότι ο παιδόφιλος είναι συνήθως άντρας, άνω των 30 ετών, ελεύθερος, με λίγους φίλους της ηλικίας του.

Αν είναι παντρεμένος, πιθανότατα έχει περιορισμένη ή και καθόλου ερωτική ζωή με τη σύντροφό του. Συχνά είναι αξιοσέβαστο και γνωστό μέλος της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας. Πολλές φορές συμβαίνει να έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά και ο ίδιος ως παιδί και τα θύματά του είναι της ίδιας περίπου ηλικίας που είχε αυτός όταν κακοποιήθηκε. Επίσης, παρά τις κοινές περί του αντιθέτου πεποιθήσεις, ο παιδόφιλος ανήκει συνήθως στο περιβάλλον του παιδιού ή και της οικογένειας.

Μπορεί να είναι ο δάσκαλος, ο προπονητής, ο γείτονας, ο θείος, ο πατριός ή κάποιο άλλο άτομο «υπεράνω πάσης υποψίας».

Οι γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η προστασία των παιδιών τους ξεκινά από τη διαμόρφωση σχέσεων εμπιστοσύνης   Πρέπει-αναφέρει ο κ.Κωνσταντινίδης- να γνωρίζουμε τα πάντα, πρέπει να γνωρίζουμε πάνω από όλα το ίδιο το παιδί μας, για να αναγνωρίσουμε μέσα από το βλέμμα του όλα όσα η ψυχή του ίσως δεν μπορεί να μας πει..

Μιλήστε στα παιδιά σας για όλα και κερδίστε την εμπιστοσύνη τους. Πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να σας πουν οτιδήποτε χωρίς να φοβούνται ή να ντρέπονται. Μιλήστε τους για το σώμα τους. Πείτε τους τι να προσέχουν. Διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους άλλους ενήλικες, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους και για τις συμπεριφορές που δεν είναι».

Υ.Γ.: Όπως ανακοινώθηκε χθες το  εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων πρόκειται να εφαρμοσθεί από το τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ταυτοχρόνως,   θα διεξαχθεί συζήτηση πολιτικών αρχηγών την εβδομάδα μετά την 24η Οκτωβρίου.

Το εθνικό σχέδιο δράσης είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ένα πολυσχιδές σχέδιο με έντεκα οριζόντιες πολιτικές και 80 επιμέρους δράσεις που υλοποιούνται ισομερώς απο τα δώδεκα Υπουργεία.