Η έλλειψη χρόνου, χρημάτων,
υποστήριξης και κρατικών δομών
αποθαρρύνουν τις γυναίκες να αναζητήσουν εργασία
Είναι μάνα, σύζυγος, βλέπει τους ηλικιωμένους της οικογένειας κι όλο περισσότερο κάθεται στο σπίτι, γιατί οι ευθύνες που επωμίζεται δεν της αφήνουν χρόνο να βγει στον επαγγελματικό στίβο.
Τον ιδιαίτερα βεβαρημένο ρόλο της γυναίκας, η οποία επωμίζεται τις περισσότερες ευθύνες της οικογενειακή μέριμνας στην χώρα μας, ανέδειξε η νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με αυτήν, το ποσοστό των γυναικών που δεν αναζητούν εργασία στην Ελλάδα, λόγω κολλημάτων όπως η φροντίδα της οικογένειας, είναι κατά 15 μονάδες μεγαλύτερο από αυτό τον ανδρών, μία από τις μεγαλύτερες ανισότητες των δύο φύλων στην Ευρώπη. Αρνητική διάκριση αποτελεί επίσης για τη χώρα μας, η 3η κατά σειρά θέση της, ακολουθώντας την Ιταλία και την Ρουμανία, όπου ο συνολικός αριθμός των ατόμων που δεν αναζητούν ενεργά εργασία, ξεπερνάει κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρώπης.
Η έλλειψη χρόνου, χρημάτων, υποστήριξης και κρατικών δομών αποθαρρύνουν τις γυναίκες να αναζητήσουν εργασία. Βέβαια για την επιχειρηματικότητα, όπως λέει η έρευνα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δυσοίωνα. Οι παραπάνω ουσιαστικές ελλείψεις αποτελούν τα βασικότερα προβλήματα που είτε κρατούν τις γυναίκες μακριά από τον επιχειρηματικό στίβο, είτε τις οδηγούν στο κλείσιμο των επιχειρήσεων τους.
Ανάλογα αποτελέσματα είχε δείξει και η έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος την περίοδο της πανδημίας σύμφωνα με την οποία, η φροντίδα του σπιτιού, των παιδιών και των ηλικιωμένων βαρύνει περισσότερο τη γυναίκα, καθώς κατέχει τον κεντρικό ρόλο στο σπίτι με ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανδρών να βοηθά. Οι γυναίκες είναι αυτές που ανέλαβαν ως επί το πλείστο την απασχόληση των παιδιών και τη φροντίδα των ηλικιωμένων, σε ποσοστό 22% έναντι 6% των ανδρών.
Τον ρόλο της στην ανεργία των γυναικών έπαιξε και η πανδημία. Για τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στη γυναικεία απασχόληση προειδοποίησε και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας, αφού σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε, οι γυναίκες βίωσαν πιο έντονα την κοινωνική και οικονομική απομόνωση, ενώ είναι πιο πιθανό να χάσουν την δουλεία τους έναντι των ανδρών, στη μετά Covid εποχή.
Η έρευνα, η οποία βασίζεται σε επεξεργασία στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, δείχνει πως τον περασμένο Μάιο η ανεργία διαμορφώθηκε στο 17% από το 15,7% τον Απρίλιο, με τα ποσοστά στους άντρες να παρουσιάζουν αύξηση κατά 0,2% (από 13,1% σε 13,4%), ενώ στις γυναίκες να ανεβαίνουν κατά τρείς ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα στο 21,8% από το 18,8%. Σε ό,τι αφορά στην ίδια την ΕΕ, σύμφωνα με την Κομισιόν, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της προώθησης των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, καμία χώρα στον κόσμο δεν βρίσκεται αυτή την περίοδο σε καλό δρόμο για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών έως το 2030.
Όλα αυτά ενώ οι υγειονομικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της πανδημίας, επηρεάζουν κατά τρόπο δυσανάλογο τις γυναίκες και τα κορίτσια. Για την ακρίβεια, το ποσοστό των γυναικών που χάνουν τη δουλειά τους εν μέσω πανδημίας είναι 1,8 φορές μεγαλύτερο από εκείνο των ανδρών.