Τελικά δεν απέχει πολύ
η πραγματική ιστορία από τη φάρσα
Είδα κι εγώ, όπως πολύς κόσμος, τη σειρά που ετοίμασε το Netflix για τον Μέγα Αλέξανδρο. Δεν ήταν η πρώτη σειρά-ταινία που γυρίστηκε για τον μεγάλο στρατηλάτη, ούτε προφανώς θα είναι και η τελευταία. Ο μύθος του, τα κατορθώματα, που ειδικά για την εποχή ήταν εξωπραγματικά, έχουν δημιουργήσει τόσο μεγάλη – και ιστορική- ένταση, που δεν μπορεί να «σβήσει» το ενδιαφέρον που υπάρχει με ένα απλό φιλμ. Η ιστοριογραφία και το θρίλερ γύρω από τη ζωή, τον θάνατο και την ταφή του έχουν δημιουργήσει έναν τέτοιο θρύλο, που πολύ περισσότερα θα μπορούσαν να ειπωθούν, να γραφτούν και να τραγικοποιηθούν και στο μέλλον.
Η περίπτωση του Netflix είναι λίγο διαφορετική από τις προηγούμενες απόπειρες φιλμογραφίας, μια και η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει και τη δύναμη και τη μπόρεση να αναδεικνύει στον μέγιστο βαθμό τις δουλειές της. Το κοινό ακολουθεί, οι θεατές είναι εκατομμύρια και επηρεάζονται καταλυτικά. Γι’ αυτό και πολύ πριν παιχτεί η σειρά υπήρχε ένα εξιτάρισμα, η διαφήμιση και η προπαγάνδα είχαν ήδη δουλέψει καλά. Δυναμικά και στοχευμένα.
Οπότε ήταν λογικό να ξεκινήσει μια μεγάλη κουβέντα για τη σειρά που αναφέρεται στον Μέγα Αλέξανδρο . Έχει κάνει ήδη το «κλικ», χωρίς να τον παρουσιάζει ούτε Μέγα, ούτε μοναδικό ηγέτη και αυτοκράτορα -κατακτητή στην παγκόσμια ιστορία. Θα μου πεις; και γιατί να το κάνει αυτό; Δεν ήθελε υπερβολές! Μια κουβέντα είναι όταν αναφερόμαστε στον Μέγα Αλέξανδρο.
Να συμμεριστώ μια τέτοια ιστορική συμφωνία, εάν δεν επρόκειτο για ανακρίβεια. Διότι, εάν δεν ήξερε κάποιος τα βασικά για τον Αλέξανδρο και δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του τον χάρτη των κατακτήσεων, των πόλεων που είχε δημιουργήσει, τον πολιτισμό που είχε μεταλαμπαδεύσει, δύσκολα, όπως τον παρουσιάζει η αμερικάνικη πλατφόρμα θα αντιλαμβανόταν αυτό τον χαρακτήρα ως εξέχουσα προσωπικότητα που όμοιά της δεν υπάρχει.
Ο Αλέξανδρος ο Μέγας, ο Αυτοκράτορας, ο κατακτητής, ο εκπολιτιστής, ήταν αυτός; Ο ίδιος που περισσότερο νοιαζόταν για τον Ηφαιστίωνα και τις ερωτικές του περιπτύξεις; Που ήθελε να ξεβγάλει κάθε εχθρό και φαντασιακό αντίπαλο; Που συνωμοτούσε εναντίον όλων; Αυτός ο μικρομέγαλος στον χαρακτήρα τύπος πήρε ένα μικρό στρατό και τον οδήγησε από το λιλιπούτειο βασίλειο της Μακεδονίας στο να καθυποτάξει την αχανή περσική αυτοκρατορία;
Εκείνος ο τύπος με το βλέμμα λίγο χαμένο και αγελαδίσιο, είναι που πήρε τις μακεδονικές φάλαγγες από τις Αιγές για να περάσει στην αρχαία Μαγνησία, στον Γρανικό ποταμό, στην Αίγυπτο, στα Γαυγάμηλα, στο βάθος της Περσίας και να φτάσει μέχρι την Ινδία; Αποκλείεται! Όπως τον… έκοψα, στη σειρά, δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ούτε βήμα. Θα είχε πνιγεί ανοιχτά του Αιγαίου. Δεν είναι τεράστιος ηγέτης αυτός του οποίου η φήμη δεν είχε καν εξαπλωθεί με το που έγινε βασιλιάς μετά τη δολοφονία του Φίλιππου. Ποιος ήταν μπροστά από την εποχή του; Πόσο δυνατή ήταν η πολεμική μηχανή; Οι σάρισες; Ο Βουκεφάλας;
Αλήθεια τώρα, θα μπορούσε ένας τέτοιος αρχηγός, χωρίς καμία μόρφωση, χωρίς εκπαίδευση να πετύχει πράγματα που είναι σχεδόν… εξωγήινα, όχι μόνο για την εποχή του αλλά ακόμη και για τη σημερινή εποχή; Μα αλήθεια πού είναι ο Αριστοτέλης; Πού φαίνεται ότι αυτός ο Αλέξανδρος είχε τύχει τέτοιας εκπαίδευσης και μόρφωσης; Από το πουθενά έφτασε να κατακτήσει όλο τον κόσμο; Τις μεγάλες δυνάμεις να βάλετε μαζί, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, σήμερα…δεν μπορούν να φτάσουν με τις τεχνολογίες και τα όπλα που διαθέτουν να φτάσουν ως την Ινδία. Στο Ιράκ θα είχαν… καταρρεύσει.
Και γιατί τόση εμμονή με τον αγαπημένο του Ηφαιστίωνα; Να τα λέμε όλα όχι τα μισά. Γιατί και η Θαΐς ήταν μια όμορφη εταίρα που έζησε στην Αθήνα. Ο Μ. Αλέξανδρος απολάμβανε την παρέα της. Για τον λόγο αυτό τον ακολούθησε σε πολλές εκστρατείες του στη Μικρά Ασία. Τον έπεισε να κάψει την Περσέπολη για να εκδικηθεί τους Πέρσες οι οποίοι είχαν καταστρέψει την Αθήνα. Γιατί αυτή «δεν παίζει»;
Όλο το σκηνικό είναι άνευρο, χωρίς καν ισορροπίες. Ακόμη και οι ιστορικοί που μιλούν φαίνονται πιο πολύ σαν αφηγητές κάποιου άλλου γεγονότος και όχι των μεγάλων κατακτήσεων. Αλήθεια τώρα: Αυτός δεν είναι Μέγας. Δεν είναι καν Αλέξανδρος, αλλά… Αλέκος.
Εντάξει, ξέρω τι σκέφτεστε. Μην το πολυψειρίζουμε. Δεν υπάρχει λόγος για υπερβολές. Όποιος θέλει να μάθει ιστορία διαβάζει ή ψάχνει να βρει κάτι εξειδικευμένο. Δεν μαθαίνεις από το κάθε Netflix. Εκεί θα συμφωνήσω. Άλλωστε λέγεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είπε όταν έκοψε τον γόρδιο δεσμό πως «Ό,τι δεν λύεται κόπτεται». Για να το παραφράσω σε σχέση με τη σειρά του Νετφλιξ, ό,τι δεν αξίζει να το δεις μην το δεις καθόλου. Δεν χάνεις τίποτα!