Η κατάργηση ανατρέπει όνειρα και φιλοδοξίες
των Κρητικών
«Αυτό που εκφράστηκε για πρώτη φορά το 1995, επιδιώχθηκε το 2002 και απορρίφθηκε την ίδια χρονιά, τώρα ίσως ήρθε η ώρα να πάρει σάρκα και οστά. Ποιό; Μα η ίδρυση νέου Πανεπιστημίου στην Κρήτη, με την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης, πρέπει να δημιουργήσει Τμήμα ΤΕΦΑΑ.
Αυτό που επί δεκαετίες ζητούν όλοι όσοι εμπλέκονται με τον αθλητισμό στην Κρήτη, στο Ηράκλειο. Και η εμπεριστατωμένη πρόταση για αυτό είχε κατατεθεί από τον τέως προϊστάμενο Φυσικής Αγωγής, Νίκο Ροβίθη, στον τότε υπουργό Εθνικής Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου, στις 21 Οκτωβρίου 2002.
Πρόταση που υπέγραφαν τοπικοί φορείς και βουλευτές αλλά δεν καρποφόρησε». Αυτό γράψαμε την «Π» στις 14/2/2019 και τον Μάιο του 2019 ανακοινώθηκε από την τότε κυβέρνηση. Ένα όνειρο δεκαετιών φαινόταν ότι θα έπαιρνε σάρκα και οστά. Μάλιστα είχε βγει νόμος (4610/2019) αλλά στη συνέχεια το τμήμα αυτό κι άλλα 5 τέθηκαν σερ προσωρινή αναστολή λειτουργίας (ν. 4653/2020).
Κι ενώ το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο είχε εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης είχε καταθέσει φακέλους με μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και περίμενε την έναρξη λειτουργίας των τμημάτων, τσουπ, η νέα κυβέρνηση καταργεί και τα έξι τμήματα! Με ελαφριά καρδιά έκοψε το τμήμα ΤΕΦΑΑ που ήταν να δημιουργηθεί στον Άγιο Νικόλαο και η γιορτή που είχε στήσει στο Οροπέδιο, στο όμορφο κτήμα του, ο Νίκος Ροβίθης καλώντας όλους όσοι βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί το όνειρο, έμεινε απλά μια ανάμνηση.
Η ίδρυση ΤΕΦΑΑ στην Κρήτη είχε τεθεί για πρώτη φορά σε ημερίδα αθλητισμού στο Αρκαλοχώρι στις 25 Νοεμβρίου 1995. Μόνο το 2019 (24 χρόνια μετά) φάνηκε ήλιος αισιοδοξίας και το 2023 είχαμε πλήρη σκοτάδι! Η κατάργηση όχι μόνο ανατρέπει τον σχεδιασμό του ΕΛΜΕΠΑ – αυτό είναι το λιγότερο- ανατρέπει όνειρα και φιλοδοξίες των Κρητικών που βλέπουν ότι δεν υπάρχει πολική βούληση για να δουν τα παιδιά τους να μην ξενιτεύονται για να γίνουν γυμναστές, τους συλλόγους να διατηρούν τους αθλητές-τριες τους αλλά και πρωταθλητές να έρχονται εδώ για να δίνουν τα φώτα τους και τις γνώσεις τους σε φοιτητές και προπονητές.
Στην Κρήτη υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις για να στηρίξουν το εγχείρημα αλλά και επιστημονικό προσωπικό. Και ενώ το 2019 την πρόταση είχαν στηρίξει όλοι σχεδόν οι τοπικοί φορείς, τώρα που ανακοινώθηκε η κατάργηση των τμημάτων δεν βλέπω κινητοποίηση.
Ελάχιστοι εξέδωσαν ένα ψήφισμα (μέλη ΔΕΠ)…
Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει αντίδραση; Τί άλλαξε τα τελευταία 5 χρόνια; Γιατί πρέπει να καθόμαστε άνετοι και ωραίοι στην καρέκλα μας χωρίς να δίνουμε μάχες; Η Κρήτη θέλει και μπορεί ένα ΤΕΦΑΑ. Πρέπει όμως, ειδικά τώρα που γίνεται λόγος για ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, να τεθεί ξανά το θέμα επί τάπητος.