Γράφοντας για τον τουρισμό, σκέφτομαι συχνά πόσα λάθη κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε, επιμένοντας να μην στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα μας στον βαθμό που θα έπρεπε.

Και όταν λέμε τοπικά εννοούμε όχι μόνο τα κρητικά, αλλά όλα τα ελληνικά.

Γιατί να έχουμε, για παράδειγμα, στους μπουφέδες των ξενοδοχείων τυποποιημένο βούτυρο από την Δανία και όχι από την Ελλάδα;

Οι ξένοι επισκέπτες δεν έρχονται στην Κρήτη για να φάνε φιλέτο από την Αργεντινή, ούτε τυριά από την Γερμανία, αυτά που αγοράζουν στην χώρα τους από το σούπερ μάρκετ.

Αξίζει να διαβάσετε τις διαπιστώσεις του σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, φανατικού υπέρμαχου των τοπικών προϊόντων, περνώντας πριν λίγα χρόνια ένα πρωινό στην αποθήκη τροφίμων πολυτελούς ξενοδοχείου.

Τι είδε; Ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων ήταν εισαγόμενα, από ντομάτες Ιταλίας, μέχρι ρίγανη Αλβανίας!

Ο γνωστός σεφ, ο οποίος συνεργάζεται χρόνια με ξενοδοχειακά συγκροτήματα και εστιατόρια και στην Κρήτη και έχει τονίσει κατ’ επανάληψη σε συνεντεύξεις του στην «Π» ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δεν υποστηρίζουμε όλοι την οικονομία μας, επιλέγοντας ποιοτικά, ντόπια προϊόντα, μας είπε: «Οι ξένοι έρχονται στην Ελλάδα για να γευθούν μεταξύ άλλων και την παραδοσιακή κουζίνα μας.

Έχουμε εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, έχουμε εξαιρετικά φαγητά.

Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνω σε ξενοδοχεία της Ελούντας και να μου λένε ότι αγοράζουν κρέας από το εξωτερικό, ότι αγοράζουν κρέας από την Ιαπωνία!

Στην Κρήτη οι ξένοι θέλουν να φάνε κρέας από την Κρήτη, όχι από την Ιαπωνία ή την Αργεντινή. Έχουμε τόσα χόρτα, καυκαλήθρες, μυρώνια, σταμναγκάθι, τσουκνίδες, αμπελόφυλλα, εξαιρετικά γαλακτοκομικά, κρέας φοβερό και τόσα ακόμα.

Πρέπει να έχουμε την εξυπνάδα να τα κάνουμε μόδα, να στηρίζουμε και να καταναλώνουμε τα δικά μας προϊόντα.

Φανταστείτε πόσο θα υποστηρίζαμε την ελληνική οικονομία, αν όλα τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία χρησιμοποιούσαν μόνο τοπικά προϊόντα.

Φανταστείτε πόσες δουλειές θα άνοιγαν και πόσος κόσμος θα δούλευε δίπλα μας».