Και ο διακόπτης χρατς μπαίνεις,

χρατς βγαίνεις

Θυμάστε τον τρισμέγιστο κωμικό μας Βασίλη Λογοθετίδη στην ταινία “Ένα βότσαλο στη λίμνη” που όλα τα μετρούσε κι όλα τα υπολόγιζε; Ο Μανώλης Σκουντρής, ο ήρωας, έκανε μαύρη τη ζωή της συζύγου του, Βέτας. Γιατί μια οκά κρέας κι όχι 700 δράμια, γιατί τούτο, γιατί εκείνο, ”γιατί αφήνετε τα φώτα-αμαρτία είναι- γι’ αυτό στο τέλος του μηνός έρχεται ο λογαριασμός και δεν  ξέρουμε πού το κάψαμε. Στον γάμο του Καραγκιόζη το κάψαμε. Γι’ αυτό υπάρχουν οι διακόπτες, χρατς μπαίνεις, χρατς βγαίνεις…”.

Μέχρι τώρα απλώς γελούσα με τις ατάκες του κ. Σκουντρή, αλλά τώρα προσπαθώ να διασκεδάσω με το χιούμορ, τον φόβο απ’ αυτά που ακούω για “ζοφερό χειμώνα’’ ή για τον ’’χειρότερο χειμώνα μετά τον πόλεμο’’, τον οποίο θα πληρώσουμε και πάλι εμείς οι μικομεσαίοι, ενώ οι εταιρείες ενέργειας θησαυρίζουν από τα απρόσμενα μεγάλα κέρδη.

Με τις αυξήσεις στην ενέργεια και τον υβριδικό πόλεμο που ζούμε οι “τσιγγουνιές” του κ. Σκουντρή φαντάζουν σχεδόν σαν ένα σύγχρονο “ευαγγέλιο”. Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι και ο διακόπτης χρατς μπαίνεις, χρατς βγαίνεις. Τίποτα για πέταμα, τίποτα στον γάμο του Καραγκιόζη, αλλά με την αισιόδοξη σκέψη ότι κι αυτό θα περάσει με τη δύναμη του Θεού.

Επειδή, είτε το θέλουμε είτε όχι, θ’ αναγκαστούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση ενέργειας, να ξέτετε ότι υπάρχουν ηλεκτρικές συσκευές που  είναι “βαμπίρ” και καίνε περισσότερο ρεύμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το πιστολάκι μαλλιών, το πλυντήριο ρούχων, το ψυγείο, ο φούρνος, τα κλιματιστικά, ο θερμοσίφωνας, οι συσκευές σε αναμονή και ο αφυγραντήρας επιβαρύνουν κατά πολύ τον λογαριασμό του ρεύματος, για αυτό χρειάζεται, τουλάχιστον σε όποιες μπορούμε, να προσέχουμε τη χρήση τους…

Υπάρχουν όμως μερικές απλές συμβουλές που αλιεύσαμε από το διαδίκτυο, χάρη στις οποίες μπορούμε να μειώσουμε δραστικά τον λογαριασμό:

  • Επίλεξε οικιακές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α+, Α++, Α+++.
  • Σύγκρινε παρόχους ρεύματος για να βρεις την καλύτερη προσφορά στα μέτρα σου.
  • Αν επιλέξεις θέρμανση με κλιματιστικό, φρόντισε για τη συντήρησή του 2 φορές τον χρόνο.
  • Μελέτησε τις επιλογές σου για εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει. Η εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για ζεστό νερό φτάνει το 60% και μπορεί να κάνει οικονομία έως και 9% στον συνολικό λογαριασμό ρεύματος.
  • Για την αγορά ψυγείου προτιμήστε κάποιο που να είναι ενεργειακής κατηγορίας Α+. Ο λόγος είναι απλός: εξοικονομείτε ενέργεια μέχρι και 41%.
  • Κάντε τακτική απόψυξη στο ψυγείο σας, στην περίπτωση που δε γίνεται αυτόματα.

Ο πάγος πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση.

  • Σβήστε την εστία ή τον φούρνο περίπου 20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Η θερμότητα που απομένει αρκεί για να κάνει τα υπόλοιπα.

-Τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. Διαφορετικά έχουμε σπατάλη ρεύματος από 20% έως και 30% όταν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία.

–   Ρυθμίστε τον θερμοστάτη του ψυγείου ώστε η θερμοκρασία στον θάλαμο συντήρησης να είναι 7 °C και του καταψύκτη στους –18 °C. Με αυτόν τον τρόπο τα περιεχόμενά του συντηρούνται σωστά και εξοικονομείτε μέχρι και 15% ρεύμα.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ  προτείνει ακόμα:

  • Να αντικαταστήσετε όλους τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
  • Οι λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από τους κοινούς λαμπτήρες, αλλά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα.

– Το φυσικό φως θα πρέπει να κατανέμεται ισόποσα ώστε να περνάει από όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές του εσωτερικού χώρου. Για την καλύτερη ρύθμιση του φυσικού φωτισμού, προτιμήστε κινητά στόρια, παρά κουρτίνες στα παράθυρα.

– Τα ανοικτά χρώματα στους τοίχους του σπιτιού κάνουν το εσωτερικό περιβάλλον φωτεινότερο.