Θα αναδιαταχθεί η τοπική οικονομία και ποια θα είναι τα πραγματικά οφέλη

Ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου τα είχε όλα… Θάνατο, τρόμο, καταστροφές, οδύνες, χάος, απόγνωση. Είχε και άλλα. Συγκλονιστική αλληλεγγύη, ανθρώπινες υπερβάσεις αλλά και τον θρίαμβο της ανεκτίμητης προσφοράς. Μέσα σε όλα αυτά εθεάθησαν ακόμα ηγεμονισμοί, μικροπολιτικές, εγκωμιαστικές αυτοαναφορικότητες, κουτοπόνηρες μικρότητες. Θλιβερές όψεις μιας πραγματικότητας που συνυπάρχει δίπλα στον σπαραγμό της απώλειας.

Όμως η ζωή είναι μπροστά και το μέλλον των περιοχών που τραυματίστηκαν βαριά περιμένει τη διακοπή της σεισμικής ακολουθίας, για να γυρίσει ο τροχός της οικιστικής ανασυγκρότησης όλων αυτών που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει με τρόπο κινηματογραφικό. Άστεγοι από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρόσφυγες στον τόπο τους. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς ζουν ένα απίστευτο déjà vu που τους ενώνει με τις γενιές των προγόνων τους, όταν η προσφυγιά τους οδήγησε σε αυτό τον τόπο, τον οποίο κατέστρεψε τώρα ο σεισμός.

Αυτό το ιστορικό νήμα, όπως καταγραφόταν μέσα από το κτηριακό απόθεμα των παραδοσιακών οικισμών, που ένωνε το χθες με το σήμερα, κόπηκε βίαια με την κατάρρευση δεκάδων πετρόχτιστων σπιτιών που δεν άντεξαν την ένταση των φονικών ρίχτερ. Έτσι μια τεράστια περιοχή της Κρήτης γυρίζει σελίδα στο αύριο, ξαναγράφοντας σε λευκό χαρτί το μέλλον.

Το γεγονός αυτό έχει αναμφίβολα σημαντικά θετικά στοιχεία, με την προϋπόθεση ότι η δρομολογούμενη πολεοδομική ανασυγκρότηση δεν θα στηριχθεί σε πήλινα πόδια, αλλά σε κανόνες και πλαίσιο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών προσώπων του τόπου μας συνδέουν το μέλλον της περιοχής με την προοπτική κατασκευής του αεροδρομίου, καθώς εκτιμάται ότι θα αναταχθεί η τοπική οικονομία μέσα από τις εμπορικές δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν.

Το πώς θα γίνει αυτό θα το δούμε στην πράξη, όταν ολοκληρωθεί το έργο και λειτουργήσει το αεροδρόμιο. Η βαριά αυτή υποδομή, αξιολογείται ότι θα αποτελέσει μαγνήτη των επενδύσεων, που μοιραία αναμένεται να έλξει επιχειρηματικούς κολοσσούς. Τότε να δούμε με ποιους όρους θα αναδιαταχθεί η τοπική οικονομία και ποια θα είναι τα πραγματικά οφέλη της.

Πριν όμως δρασκελίσουμε νοερά στο μέλλον, έχει σημασία να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα μπροστά μας καθώς έχει ανοίξει το μεγάλο ζήτημα του ενεργού ρήγματος στα σπλάχνα της γης, πάνω από τα οποία χτίζεται το αεροδρόμιο, όπου δημιουργούνται νέα δεδομένα μετά και τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι εδώ που φτάσαμε θα πρέπει να γίνει νέα μελέτη θεμελίωσης αφού, όπως εξηγούν, το έργο μπορεί να κατασκευαστεί, αλλά σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έφερε στο φως ο μεγάλος σεισμός.

Και κάπου εδώ όλοι περιμένουμε να ακούσουμε επισήμως από το ελληνικό κράτος να μας πει τι ακριβώς προτίθεται να κάνει, ποιο είναι το κόστος μιας τέτοιας προοπτικής και κυρίως από που θα πληρωθεί και με ποιους όρους; Αλλά να μας το πουν εγκαίρως. Εκ των προτέρων.

Όχι εκ των υστέρων όπως έγινε με τη δανειακή σύμβαση του αεροδρομίου Καστελλίου που αφού υπογράφηκε μάθαμε ότι υπάρχει ειδική ρήτρα που υποθηκεύει την έκταση του αεροδρομίου Ν.Καζαντζάκη, με θεμελιώδη όρο που αποτελεί προϋπόθεση τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Διότι τη σύμβαση αυτή επιμένουν να την κρατούν επτασφράγιστη. Πιο κρυφή και από τα Ελευσίνια Μυστήρια.