«Το μηχάνημα πέρασε από 40 κύμματα»
ΣΤΙΓΜΑ
Η «oδύσσεια» του Pet Scan για να φθάσει στην Κρήτη
Χρειάστηκε να περάσουν 18 χρόνια και πάνω από 10 υπουργοί από το υπουργείο Υγείας,για να καταφέρει το Pet Scan να φθάσει στην Κρήτη. Η «οδύσσεια» του πολύτιμου μηχανήματος για τους ογκολογικούς ασθενείς -και όχι μόνο- δείχνει το πως λειτουργούν πολλές φορές τα δημόσια πράγματα στην Ελλάδα εις βάρος των πολιτών.
Όλα άρχισαν το 2004 όταν η σημερινή διευθύντρια του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής καθηγήτρια Σοφία Κουκουράκη είχε μόλις τελειώσει την ειδικότητά της και την έστειλαν να εκπαιδευτεί για 2 χρόνια στην Γερμανία στην λειτουργία του , καθώς οι τότε διευθυντές, καθηγητές ιατρικής Νίκος Καρκαβίτσας και Βασίλης Γεωργούλιας έκαναν αλλεπάλληλες εισηγήσεις στο Υπουργείο Υγείας για να αποκτήσει το ΠΑΓΝΗ,το ιατρικό μηχάνημα. Δυστυχώς οι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν, λόγω υψηλού κόστους.
Δέκα χρόνια μετά το θέμα είχε ξεχαστεί μέχρι που το επανάφερε το 2014 στην τότε υποδιοικήτρια του ΠΑΓΝΗ Λένα Μπορμπουδάκη, η Σοφία Κουκουράκη. Η Μπορμπουδάκη κατάλαβε τη σημασία του Pet Scan για την Κρήτη και το πέρασε από έγκριση στο Δ.Σ., προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ή να χρηματοδοτηθεί από το Νιάρχος, ενώ έκανε και τις πρώτες συζητήσεις με ανθρώπους του ιδρύματος. Το 2015 η κυβέρνηση άλλαξε και λίγο αργότερα και τα πρόσωπα των διοικήσεων, ενώ το 2018 άρχισε η φημολογία ότι το υπερσύγχρονο ψηφιακό PET/CT θα έρθει στην Κρήτη, αλλά πάει στο ΙΤΕ και όχι στο ΠΑΓΝΗ.
Η Σοφία Κουκουράκη επανήλθε και αυτή τη φορά ενημέρωσε τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την μεγάλη ανάγκη να αποκτήσει το ΠΑΓΝΗ το μηχάνημα. Πολύ σύντομα ο υφυπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης κάλεσε την καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής και της έδειξε την σύμβαση που είχε υπογραφεί με το Ίδρυμα Νιάρχος. Ωστόσο η περιπέτεια του έργου ,δεν τελειώνει εδώ.
Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις άλλαξαν και πάλι και ο τότε συντονιστής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των δωρεών της “Πρωτοβουλίας για την Υγεία” του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Μάριος Θεμιστοκλέους τον Ιούλιο του 2020 ενημέρωσε την τέως διοικήτρια της ΔΥΠΕ Λ. Μπορμπουδάκη ότι η δωρεά του κινδυνεύει να χαθεί από το ΠΑΓΝΗ καθώς το νοσοκομείο δημιουργεί συνέχεια προσκόμματα και καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις, γιατί δεν έχουν συμφωνήσει ούτε για τους χώρους που θα εγκατασταθεί. Η τέως διοικήτρια επικοινώνησε με την τεχνική υπηρεσία και την κ. Κουκουράκη και βρέθηκε η λύση του χώρου της παλιάς βιβλιοθήκης για την οποία ενημερώθηκε άμεσα το ίδρυμα και οι διαδικασίες προχώρησαν κανονικά επί υπουργείας Β. Κικίλια .
Στην συνέχεια ,αφού άλλαξε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ,ακολούθησαν και οι υπογραφές του νυν υπουργού Θ. Πλεύρη. Έπρεπε λοιπόν να περάσουν από τις κυβερνήσεις, περισσότεροι από δέκα υπουργοί Υγείας, ισάριθμοι διοικητές υγειονομικών υπηρεσιών και νοσοκομείων και σχεδόν δύο δεκαετίες, για να αποκτήσει η Κρήτη ένα ιατρικό μηχάνημα-δώρο που θα σώσει τόσες ανθρώπινες ζωές;
Ρητορικό, το ερώτημα.