Τα οκτώ προηγούμενα χρόνια
ήταν τα πιο ζεστά που
έχουν καταγραφεί ποτέ
Αν και τύπος καλοκαιρινός που ονειρεύεται σ’ ολη τη χειμερία νάρκη, νησιά, παραλίες, αποδράσεις,νοιώθωντας «ευλογημένη στην τοποθεσία Κρήτη» όπου μέσα σε δέκα λεπτά μπορείς να βρεθείς σε γαλάζιες θάλασσες, φέτος δεν σας κρύβω ότι «αλλαξοπίστησα». Ο καημένος ο χειμώνας είναι εντελώς απαραίτητος για να εκτιμήσουμε τις χαρές της άνοιξης και του καλοκαιριού. Κι όχι μόνο φυσικά για την δική μας ψυχολογία.
Απαραίτητος είναι για τους κύκλους της φύσης και για το απόλυτα αναγκαίο για τη ζωή μας νερό, που φέτος ειδικά εδώ στα ανατολικά του νησιού θα το πούμε… νεράκι. Στην Ισπανία αντιμετωπίζουν τη χειρότερη ξηρασία αφότου άρχισαν να τηρούνται τα μετεωρολογικά αρχεία πριν από περισσότερα από 100 χρόνια.Ένας εφιάλτης που τροφοδοτεί πρωτοφανείς για την εποχή πυρκαγιές, όπως εκείνη προ ημερών στην ανατολική επαρχία της Καστεγιόν.
Η κατάσταση είναι απελπιστική για τους αγρότες. Μάλιστα πριν κάποιες ημέρες οι 250 κάτοικοι του ορεινού χωριού Λ’ Εσπουνιόλα της Καταλονίας συμμετείχαν σε λιτανεία και δεήσεις προς την «Παναγία των Καταιγίδων», που εορτάζεται στην περιοχή, ζητώντας την παρέμβασή της για να βρέξει. «Δεν είναι μαγεία αλλά πράξη εμπιστοσύνης», είπε στο Associated Press ο επίσκοπος Φρανσίσκο Κονέσα. Η ίδια εικόνα και στη Νότια Γαλλία, στα σύνορα με την Ισπανία, που έχει φέρει σε απελπισία τους αγρότες της περιοχής…
Στο Περπινιάν που είχε να βρέξει μήνες και οι κάτοικοι της περιοχής έκαναν επίσης λιτανείες στον Άγιο Γκωντερίκ, τον προστάτη των αγροτών, για να πέσουν επιτέλους σταγόνες βροχής στα χωράφια τους…
Για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια αγρότες και καθολικοί κληρικοί μαζεύτηκαν στην πόλη που βρίσκεται μόλις 30 χλμ. από τα γαλλο-ισπανικά σύνορα για τη θρησκευτική τελετή…
Υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και παγετώνες που λιώνουν: Το 2022 ήταν η χρονιά των ρεκόρ ζέστης στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας παρακολούθησης του κλίματος Copernicus, η οποία δημοσιεύτηκε στη Βόννη.
Τα οκτώ προηγούμενα χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ, επεσήμανε στην έκθεσή της η C3S, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο.
Η Γηραιά ήπειρος γνώρισε το πιο ζεστό καλοκαίρι από τότε που άρχισαν να υπάρχουν τα αρχεία καιρού. Η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη έφτασε σε νέα υψηλά πέρυσι. Αντίστοιχα, η ήπειρος γνώρισε το πιο ζεστό καλοκαίρι και τη δεύτερη θερμότερη χρονιά συνολικά. Καταγράφηκαν επίσης ρεκόρ για την ηλιακή ακτινοβολία, την υποχώρηση των παγετώνων στις Άλπεις και τον αριθμό των ημερών με υπερβολική ζέστη σε χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, οι δασικές πυρκαγιές απελευθέρωσαν περισσότερο CO2 από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 15 χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το περασμένο καλοκαίρι ήταν 1,4 βαθμούς θερμότερο από τον μέσο όρο της 20ετίας 1991 -2020. Η μέση ετήσια θερμοκρασία ήταν 0,9 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο για αυτήν την περίοδο. Σύμφωνα με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, το κλίμα στην Ευρώπη είναι σήμερα περίπου 2,2 βαθμούς θερμότερο από την προβιομηχανική περίοδο 1850-1900.
Συνολικά, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη αυξάνονται δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο. Ο Κάρλο Μπουοτέμπο, υπεύθυνος για την κλιματική αλλαγή στο Copernicus, μίλησε για «ανησυχητικές αλλαγές». Αναφέρθηκε επίσης στους καύσωνες στη Μεσόγειο και τα ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ελλάδα.
Οι ειδικοί σημείωσαν την εκτεταμένη ξηρασία στην Ευρώπη ως ιδιαίτερα αισθητή. Σημαντικά λιγότερες βροχοπτώσεις καταγράφηκαν το χειμώνα 2021-2022 και την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022. Μαζί με τα κύματα καύσωνα, το γεγονός αυτό είχε αντίκτυπο στη γεωργία, τη ναυσιπλοΐα ποταμών και την ενεργειακή βιομηχανία, μεταξύ άλλων. Πέντε κυβικά χιλιόμετρα παγετώνων έλιωσαν στις Άλπεις. Σύμφωνα με την έκθεση, η περιοχή γύρω από τον Βόρειο Πόλο γνώρισε επίσης δραστικές αλλαγές.
Επομένως, η Αρκτική θερμαίνεται ταχύτερα από την υπόλοιπη υδρόγειο. Στη Γροιλανδία, οι θερμοκρασίες τον Σεπτέμβριο ήταν 8 βαθμούς υψηλότερες από το συνηθισμένο, καταγράφοντας νέο ρεκόρ.