Η περίοδος που καλύπτεται
από το σύνολο δεδομένων λήγει
το 2018, πριν από την πανδημία Covid-19 και τα lockdown, τα οποία διέκοψαν δραστηριότητες με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, όπως οι πτήσεις
Ο πλανήτης κινδυνεύει, το μέλλον της Γης προδιαγράφεται μαύρο και οι έρευνες για το κλίμα η μία μετά την άλλη, προειδοποιούν γι αυτό που περιμένει την ανθρωπότητα. Μια ακόμα αποκαλυπτική μελέτη για την κλιματική κρίση και τις ευθύνες των οικονομικών ελίτ είδε πριν λίγες ημέρες το φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά στη Βρετανία όπου ειδικοί αναλυτές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι το 1% των πλουσιότερων ρυπαίνει ακατάσχετα και καταλαμβάνει ποσοστό επιβάρυνσης του περιβάλλοντος ίσο με το 10% του πληθυσμού των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων μέσα σε ένα χρόνο.
Τα συμπεράσματα της έρευνας αξιοποίησαν στοιχεία από τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Τα ευρήματα καταδεικνύουν περίτρανα τον βασικό υπεύθυνο της κλιματικής κρίσης που διανύει τις τελευταίες δεκαετίες της εμπορευματοποίησης των πάντων και της αχαλίνωτης παραγωγής με γνώμονα την κερδοφορία των λίγων εις βάρος των πολλών και κατ’ επέκταση εις βάρος του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων.
Η έρευνα δείχνει επίσης το τεράστιο χάσμα που υπάρχει μεταξύ της «ρυπογόνου ελίτ», της οποίας ο τρόπος ζωής περιλαμβάνει την εκπομπή μεγάλου όγκου ρύπων άνθρακα που πυροδοτεί την κλιματική κρίση, και της πλειονότητας των ανθρώπων, ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες, των οποίων η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα αφήνει πίσω της πολύ μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.
Όπως αναφέρει η έρευνα της ανεξάρτητης οργάνωσης ερευνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, Autonomy και δημοσιοποίησε η ΕΦ.ΣΥΝ, χρειάζονται 26 χρόνια για ένα άτομο με χαμηλό εισόδημα προκειμένου να παράξει τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο οι πλουσιότεροι σε ένα χρόνο, με βάση τα δεδομένα εισοδήματος και αερίων θερμοκηπίου από το 1998 έως το 2018.
Η Autonomy διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κερδίζουν 170.000 λίρες ή περισσότερο το 2018, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν υπεύθυνο για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πολύ μεγαλύτερες από το 30% των ανθρώπων που κέρδιζαν 21.500 ευρώ ή λιγότερο το ίδιο έτος.
Η περίοδος που καλύπτεται από το σύνολο δεδομένων λήγει το 2018, πριν από την πανδημία Covid-19 και τα lockdown, τα οποία διέκοψαν δραστηριότητες με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, όπως οι πτήσεις.
Η Autonomy διαπίστωσε επίσης ότι εάν η Βρετανία είχε αρχίσει να φορολογεί τις εκπομπές άνθρακα μόνο για το κορυφαίο 1% των πολιτών πριν από δύο δεκαετίες, το εγχείρημα θα είχε αποφέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα 126 δισεκατομμυριών λιρών μέχρι σήμερα, ποσό ικανό να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με δίκαιο τρόπο.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με κρατικά προγράμματα επιδότησης για τη μόνωση των σπιτιών των φτωχότερων νοικοκυριών για παράδειγμα, αναφέρει μεταξύ άλλων η έρευνα.