…μα δεν θα τους παρεξηγούσε ο Μεταξάς. Εξάλλου η πανδημία έχει εκθέσει αρκετά τη δημοκρατία!

«Εν δυο, εν δυο, φουστανέλα, τσαρούχι, φούντα φέσ’ / καμάρι, λεβεντιά, περηφάνια και μύτες τσαρουχιών με κορφές (φούντες)». Η παραπάνω στροφή γράφτηκε για θεατρική επιθεώρηση του 1913- δηλαδή πέντε χρόνια πριν την ισπανική γρίπη. Αν ο θεατράνθρωπος της εποχής έγραφε για το σήμερα, θα έπρεπε πάση θυσία στα αξεσουάρ του γενναίου Έλληνα πολεμιστή, να χωρούσε κάπου και τη μάσκα!

Και αν είχε χιούμορ θα τη συνδύαζε με το σύνθημα του ’40 (πάνω ’κει στης Πίνδου μας τις κορυφές που θαρρείς τα αστέρια φυλούνε…) «αέρα αέραααα» (να φύγει η χολέρα). Διότι τη σημερινή πανδημία, που όπου να ’ναι συμπληρώνει δυο χρόνια, τη λες και (σύγχρονη) χολέρα. Συνεπώς η μάσκα πάει με όλα, ακόμα και με τις μεθαυριανές παρελάσεις, που δεν ξέρω ποιος εθνικός οίστρος, επέτρεψε τη διεξαγωγή τους, χωρίς να έχουμε τελειώσει με την covid- 19.

Ποια εθνική ανάγκη μας επιβάλλει να συνωστιστούμε σε πεζοδρόμια και λεωφόρους; Η εθνική παλιγγενεσία, φαντάζομαι μπορεί να περιμένει. Και αν όχι την 25η Μαρτίου, στην επόμενη επέτειο του «ΟΧΙ». Και αν όχι και του χρόνου, μη σκάτε… Πάλι με χρόνια με καιρούς και πάλι δικιά μας θα ’ναι! Οι θεατές, λένε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εφόσον συναθροίζονται και συνωστίζονται σε εξωτερικό χώρο θα φοράνε υποχρεωτικά μάσκα, ενώ οι παρελαύνοντες, πριν και μετά την παρέλαση, εφόσον δεν είναι σε στοίχιση.

Θα ήταν χρήσιμο να γινόταν ένα γκάλοπ μεταξύ των θεατών των παρελάσεων, να δούμε πόσοι είναι αντιεμβολιαστές και αρνητές, για να κατανοήσουμε τη σκοπιμότητα εν τέλει της μη απαγόρευσης των παρελάσεων.

Διότι μπορεί οι αντιεμβολιαστές να μην έχουν προνόμια, αλλά διάβολε ψηφίζουν κιόλας, μην τους στερήσουμε την τόνωση του εθνικού τους φρονήματος και τους χάσουμε από πελάτες στις εθνικές εκλογές! Και φυσικά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσοι από τους θεατές θα φοράνε μάσκα- έστω και με το εθνόσημο. Καλύτερα να την κάψουν σαν άλλες σουφραζέτες τα σουτιέν τους…

Μέχρι χθες οι παρελάσεις είχαν απαγορευτεί σε δυο νομούς, λόγω κρουσμάτων και αυξημένου ιικού φορτίου. Ωστόσο, ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα έχει πρόβλημα και το ξέρουμε, όπως και από πού πηγάζει. Τα κρούσματα είναι σταθερά πάνω από 3.000, ο καιρός ευνοεί την ενίσχυση του τέταρτου κύματος και σε υφεσιακές περιοχές, όπως η δική μας δεν θέλει και πολύ να ξαναφουντώσει η πανδημία. Κατά τα άλλα οι παρελάσεις μας μάραναν…

Και αφού η ιστορία γράφεται με «ΟΧΙ» όπως αρέσκονται πολλοί να λένε υποκριτικά, ας έλεγαν ένα ακόμα στις παρελάσεις, μα δεν θα τους παρεξηγούσε ο Μεταξάς… Εξάλλου η πανδημία έχει εκθέσει αρκετά τη δημοκρατία!

Στην απαγόρευση των φετινών παρελάσεων θα συνηγορούσε και μια άλλη συγκυρία και μάλιστα διεθνής: η ενεργειακή κρίση. Οι τιμές των καυσίμων έχουν πάει στα ύψη από τη μια μέρα στην άλλη, στα πρώτα κρύα που έρχονται τα νοικοκυριά δεν θα έχουν χρήματα για πετρέλαιο κι εμείς πρέπει να πληρώνουμε για τα μηχανοκίνητα μέρη των παρελάσεων ή ακόμα και για τα σε σχηματισμό πολεμικά αεροσκάφη μας, που θα σκίζουν τους αιθέρες κι εμείς από κάτω θα φουσκώνουμε από περηφάνια.

Μπορεί να μην τρώγεται βέβαια (η περηφάνια) αλλά και πόσοι άνθρωποι δεν πέθαιναν στην Κατοχή από πείνα; Τότε όμως ήταν πόλεμος κανονικός.

Σήμερα είναι ενεργειακός και διεξάγεται παράλληλα με τον υγειονομικό και δεν νικιέται τραγουδώντας «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του» ή «Χίτλερ να μην το καυχηθείς πως πάτησες στην Κρήτη».