Τελικά, δεν μας ψεκάζουν, επιδιώκουμε
τον ψεκασμό,
γιατί μας βολεύει
Ειπώθηκε προσφάτως σε μία συζήτηση στο γραφείο και αμέσως θυμήθηκα το ρεπορτάζ στην efsyn (11/1/2024, Μαρία Ψαρρά) για το θέμα που είχαμε. Ο τίτλος δείχνει την πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουμε, αλλά δεν την αγγίζουμε: «Επιστροφή στον Μεσαίωνα για τα δικαιώματα στην Ελλάδα, βλέπει η HRW». Μια κατάσταση που χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται και η οποία σε κάνει να σκέφτεσαι: Τελικά δεν μας ψεκάζουν, επιδιώκουμε τον ψεκασμό, γιατί μας βολεύει.
Ας θυμηθούμε όμως τι έγραψε η Ηρακλειώτισσα δημοσιογράφος, αφού μόνο σε μερικά ΜΜΕ είδα να αναφέρεται το τόσο σοβαρό αυτό θέμα:
«Με μελανά χρώματα περιγράφει η ετήσια έκθεση του Human Rights Watch την κατάσταση στην Ελλάδα. Η έκθεση καταγράφει -μεταξύ άλλων- τη συνέχεια των καταχρήσεων κατά των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, των δικαστικών διώξεων της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται με αιτούντες άσυλο και μετανάστες, περιορισμούς στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης που συνεχίζουν να εγείρουν ανησυχίες για το Κράτος Δικαίου, όπως και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Επισημαίνεται ακόμη το φαινόμενο, τα θύματα εγκλημάτων μίσους να είναι απρόθυμα να αναφέρουν επιθέσεις στην αστυνομία, ενώ οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν περισσότερο σε σύγκριση με όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Την ίδια στιγμή, η έκθεση κατακρίνει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαριθμώντας τις “καταπιεστικές” μεταναστευτικές πολιτικές, τις διακρίσεις σε βάρος περιθωριοποιημένων κοινοτήτων και τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση ορισμένων κρατών μελών, ως ορισμένες από τις ελλείψεις της Ε.Ε. στα ανθρώπινα δικαιώματα το 2023. Επίσης, οι Βρυξέλλες καταγγέλλονται για τα “διπλά μέτρα και σταθμά” τους στην εξωτερική πολιτική: πλήρης υποστήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της, όχι όμως και για τους πολίτες της Γάζας.
“Η συζήτηση στην Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι υποβαθμισμένη και γι’ αυτό είναι προσωπική ευθύνη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν”, σχολίασε ο διευθυντής Προάσπισης της Ε.Ε. του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Φιλίπ Νταμ.
Σε ό,τι αφορά στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Στην έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Ελλάδα ήταν η τελευταία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του 2023, των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF). Τα προβλήματα περιλαμβάνουν ένα μεγάλο συνεχιζόμενο σκάνδαλο παρακολούθησης, κρατική παρέμβαση και καταχρηστικές αγωγές».