Ο ΟΦΗ είχε δείξει
τον δρόμο το 1988
Τι κάνουν στην ΠΑΦΟΣ FC οι Ρώσοι ιδιοκτήτες της; Κυρίως ποιες είναι οι εγκαταστάσεις που δημιουργούν ή θα δημιουργήσουν; Πολλά εχουν ακουστεί αλλα και έχουν γραφτεί. Ήθελα από κοντά να τις δω, εφόσον θα μου δινόταν η ευκαιρία, για να διαπιστώσω αν πράγματι είναι τόσο εντυπωσιακές όσο περιγραφόταν στα ρεπορτάζ ή αν υπήρχε και κάποια δόση υπερβολής.
Προ ημερών βρέθηκα στην Κύπρο. Στην Πάφο συγκεκριμένα, για να παρακολουθήσω τις εργασίες του 34ου Συνεδρίου των Κυπρίων και Ελλήνων αθλητικών συντακτών.
Επισκέφτηκα με τους συναδέλφους μου το αθλητικό κέντρο «Νάσος Κωνσταντίνου» και είδα με τα μάτια μου αυτό που μου περιέγραφαν ως το «στολίδι των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων στην Κύπρο». Είναι ένα αθλητικό κέντρο που εφάμιλλό του δεν διαθέτουν ποδοσφαιρικές ομάδες ούτε σε μεγαλύτερες -πληθυσμιακά- χώρες από την Κύπρο.
Οι εγκαταστάσεις που διαθέτει αυτή την στιγμή η ποδοσφαιρική ομάδα της Πάφου είναι αυτό που χρειάζεται κάθε ποδοσφαιρικός σύλλογος ο οποίος έχει ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του την ανάπτυξη, να δουλέψει, δηλαδή, με τα παιδιά στις μικρές ηλικίες και να τους δώσει όσα χρειάζονται για να εξελίξουν το ταλέντο τους.
Και για άλλη μια φορά σκέφτηκα πόσο δίκιο είχε, στο μακρινό 1985, όταν ο Γκέραρντ έλεγε ότι αντί για δύο παίκτες θα ήθελε να δημιουργηθεί ένα αθλητικό κεντρο. Και ποσο καλά εκανε ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης να κάνει την επιθυμία του πράξη στον Σκαφιδαρά το 1988. Οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιρικοί οργανισμοί στον κόσμο επενδύουν όχι μόνο στην κατασκευή γηπέδων (με τη βοήθεια χορηγών ή όχι) αλλά και στη δημιουργία υπερσύγχρονων προπονητικών κέντρων. Πόσο τυχεροί, λοιπόν, είμαστε στο Ηράκλειο.
Μια μικρή ποδοσφαιρική πολιτεία που θα παρέχει τα πάντα στους ποδοσφαιριστές. Και στην Ελλάδα ελάχιστες είναι οι ομάδες αυτές που διαθέτουν προπονητικά κέντρα. Πόσο μάλλον να διαθέτουν γήπεδα με οικολογικό πλαστικό χλοοτάπητα τελευταίας τεχνολογίας, όπως αυτό της Πάφου.
Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση οι ποδοσφαιρικές ομάδες να διαθέτουν επενδυτές που τα χρήματά τους να μην κατευθύνονται μόνο προς την αγορά ποδοσφαιριστών, αλλά και προς τις υποδομές. Και να μην απογοητεύονται ακόμη κι αν, στο σκέλος της κατάκτησης τίτλων, η επένδυση δεν αποδίδει όσο γρήγορα θα ήθελαν.
Το παράδειγμα των επενδυτών στην ποδοσφαιρική ομάδα της Πάφου είναι εξαιρετικό. Δείχνει τον δρόμο τον σωστό. Όπως τον είχε δείξει πριν 23 χρονια ο ΟΦΗ ο οποίος θέλει να επεκταθεί στον Σκαφιδαρά όπως και η ΠΑΦΟΣ FC όπως μας είπε ο γενικός της διευθυντής Χάρης Θεοχάρους. Δεν είναι εύκολο, σίγουρα. Δεν μπορούν να το κάνουν όλες οι ομάδες. Είναι δύσκολο να υποστηριχθούν οικονομικά τέτοια projects.
Για τις ομάδες, όμως, που διαθέτουν επενδυτές, θα έπρεπε να είναι δεδομένο…