Η χρήση κάνναβης αυξήθηκε
κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Ενός κακού μύρια έπονται. Οι επιπτώσεις της πανδημίας, εκτός από τα εκατομμύρια των θανάτων παγκοσμίως και την οικονομική ύφεση, είναι καταστροφική για τη ζωή των ανθρώπων σε πολλά επίπεδα.
Τελευταία μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ναρκωτικών έδειξε ότι η χρήση κάνναβης αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ τα «ναρκωτικά των κλαμπ» έχασαν τη δημοτικότητά τους.
Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας της Covid-19 είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στα πρότυπα κατανάλωσης κάνναβης και έκστασης, με τη χρήση κάνναβης να αυξάνεται και η χρήση «ναρκωτικών των κλαμπ» (MDMA/έκσταση) να μειώνεται, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την παρακολούθηση των Ναρκωτικών και Εθισμού (EMCDDA).
Σχεδόν 50.000 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών συμμετείχαν σε διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021 σε 30 χώρες (21 στην ΕΕ και 9 μη μέλη). Η δημοσκόπηση διεξήχθη εν μέσω των πιο αυστηρών μέτρων λόγω της πανδημίας του Covid – 19.
Η έρευνα έδειξε ότι η κάνναβη ήταν το πιο χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό και το 93% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε καταναλώσει «χόρτο» τους προηγούμενους 12 μήνες, με μικρές διαφορές μεταξύ των χωρών.
Το MDMA/έκσταση (35%), η κοκαΐνη (35 %) και η αμφεταμίνη (28%) ήταν οι επόμενες πιο συχνά αναφερόμενες παράνομες ουσίες και η σειρά τους διέφερε από χώρα σε χώρα.
Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (32%) δήλωσε ότι περισσότερο χρησιμοποιεί κάνναβη και το 42% χρησιμοποιεί λιγότερο MDMA/έκσταση.
Το ένα πέμπτο (20%) των ερωτηθέντων στη μελέτη είπε ότι έκανε χρήση LSD πέρυσι, το 16% χρησιμοποίησε νέες ψυχοδραστικές ουσίες (NPS) και το 13% κεταμίνη. Το 3% των ερωτηθέντων ανέφερε κατανάλωση ηρωίνης.
Αν και το δείγμα που ανέφερε την κατανάλωση ηρωίνης ήταν μικρό, περισσότεροι από το ένα τέταρτο αυτών των ερωτηθέντων (26%) δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν το ναρκωτικό πιο συχνά κατά την περίοδο της έρευνας.
Αν και οι διαδικτυακές έρευνες δεν είναι αντιπροσωπευτικές του γενικού πληθυσμού, όταν διεξάγονται προσεκτικά και συνδυάζονται με παραδοσιακές μεθόδους συλλογής δεδομένων, μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας πιο λεπτομερούς, ρεαλιστικής και έγκαιρης εικόνας της χρήσης ναρκωτικών και της αγοράς ναρκωτικών στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ΕΚΠΝΤ.