«Να πάω
στον ξενώνα
της Ελβετίας
με 300 ευρώ;»
Μου έλεγε τις προάλλες φίλος μου γιατρός: Έφτασε λοιπόν η ώρα της παραλαβής του διορισμού μου για έναρξη ειδικότητας σε επαρχιακό νοσοκομείο της Κρήτης.
Ο υπάλληλος στα ΕΛΤΑ χαμογελάει και μου επισημαίνει ότι όλοι οι άλλοι υποψήφιοι αρνήθηκαν να παραλάβουν τον διορισμό τους.
Στην αναζήτηση κατοικίας αρχίζω να κατανοώ τους λόγους.
Λιγοστά διαθέσιμα διαμερίσματα και τα περισσότερα Airbnb που νοικιάζονται για 6-8 μήνες χωρίς συμβόλαιο σε υψηλές τιμές 300-400 ευρω η γκαρσονιέρα.
Ίσως τελικά θα έπρεπε να επιλέξω τον ξενώνα του νοσοκομειου σε πόλη της Ελβετίας, που με 300 ευρώ είναι όλα πληρωμένα και ο μισθός είναι τριπλάσιος!
Αναλογίζομαι ποιες είναι οι ευθύνες της τοπικής κοινωνίας.
Όλοι οι πολίτες νομίζω ότι επιθυμούν ένα αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας. Θεωρητικά βέβαια, γιατί στην πράξη η πλειονότητα των πολιτών ενδιαφέρονται μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον.
Τα διαμερίσματα Airbnb αυξάνονται, όπως και τα υπερπολυτελή αγροτικά οχήματα στους δρόμους των πόλεών μας.
Αν όμως ψάχνετε για σύγχρονα ασθενοφόρα, στελεχωμένα με κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ατυχήσατε…
Οι ευθύνες της Πολιτείας και όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν είναι γνωστές.
Σήμερα για να το πούμε απλά και κατανοητά, η κατάσταση στη δημόσια υγεία είναι δραματική, απλά δεν πάει άλλο και αναζητούνται λύσεις απο το Υπουργείο Υγείας… χθες, όχι αύριο.
Ποιες είναι όμως οι ευθύνες της τοπικής κοινωνίας, των δήμων και της Περιφέρειας;
Στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, όλοι οι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες θα έπρεπε να πάρουν θέση.
Δεν αρκεί πλέον να καταδικάζουν τα γεγονότα βιαιοπραγιών στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κρήτης και να επικροτούν ακούσιες μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού.
Εάν δεν βελτιωθούν οι τρέχουσες κοινωνικές, μισθολογικές και εκπαιδευτικές συνθήκες, η συνέχιση της φυγής των νέων ιατρών προς το εξωτερικό θα συμβάλει τάχιστα στο τέλος του ΕΣΥ!
Εμείς ως κοινωνία θα κάνουμε κάτι;